G4Media.ro

În plină revenire a pandemiei de coronavirus, italienii votează duminică şi luni…

sursa foto: Pexels

În plină revenire a pandemiei de coronavirus, italienii votează duminică şi luni la un referendum asupra reducerii numărului de parlamentari

Italienii vor vota la un referendum pe 20 şi 21 septembrie, odată cu alegerile din şapte regiuni, asupra unei revizuiri a Constituţiei pentru reducerea numărului de parlamentari de la 945 la 600.

Dacă amendamentul constituţional va fi aprobat prin vot, Camera Deputaţilor de la Roma va avea începând din următoarea legislatură 400 de membri, faţă de 600 în prezent, în timp ce Senatul va avea 200, faţă de 315 la ora actuală, relatează joi agenţia EFE, prelșuată de Agerpres.

Referendumul fusese programat iniţial pentru luna martie, dar a fost amânat din cauza pandemiei. Odată cu acesta se vor desfăşura şi alegerile regionale în provinciile Liguria, Valle d’Aosta, Veneto, Marcas, Toscana, Campania şi Apulia.

Circa 51 de milioane de italieni cu drept de vot pot veni la urne în cele două zile ale referendumului, care va fi a şasea consultare constituţională din istoria Republicii Italiene, după cele desfăşurare în anii 2001, 2006 şi 2016. Nu va exista un cvorum de participare, aşadar referendumul va fi validat indiferent de rata prezenţei la urne.

Legea de revizuire a Constituţiei a fost deja aprobată anul trecut de parlamentul italian cu două treimi din voturi, astfel că nu ar mai fi fost nevoie de convocarea unui referendum, cu excepţia cazului în care acesta ar fi fost cerut de o parte a legislativului, o solicitare privind amânarea implementării reformei venind în decembrie 2019 din partea unui grup de 71 de parlamentari.

În favoarea acestei reforme a pledat în mod special formaţiunea de guvernământ Mişcarea Cinci Stele (M5S), menţionând necesitatea reducerii costurilor şi a eficientizării instituţiilor, în contextul în care în prezent ”Italia are un parlamentar la fiecare 63.000 de locuitori, proporţia cea mai ridicată în Europa”. Dacă ”Da” va ieşi câştigător la referendum, în legislativ vor fi accelerate dezbaterile politice, care în prezent se prelungesc din cauza numărului mare de amendamente pentru proiectele de lege prezentate, şi vor fi realizate anual economii de circa 100 de milioane de euro, explică M5S.

În schimb, cei care se opun reducerii numărului de parlamentari susţin că economiile nu vor fi atât de mari cât declară M5S şi cred că va fi afectată reprezentativitatea legislativului.

Totuşi, pe lângă M5S, reforma este de asemenea susţinută de Partidul Democrat (PD – de centru-stânga) şi de partidul de stânga Liberi şi Egali, formaţiuni din coaliţia guvernamentală, dar şi de formaţiunea ultranaţionalistă Fraţii Italiei şi Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini.

Al patrulea partid membru al coaliţiei de guvernare, Italia Viva, condus de fostul premier Matteo Renzi, a transmis alegătorilor săi să voteze conform propriei opţiuni, dar a calificat reforma propusă drept ”inutilă” şi crede că soluţia ar consta în retragerea funcţiei de legislator în cazul Senatului, propunerea supusă votului popular la referendumul din 2016, însă care a fost atunci respinsă, ceea ce a condus la demisia lui Renzi de la conducerea guvernului.

Şi fostul premier Silvio Berlusconi, liderul partidului conservator Forza Italia, şi-a îndemnat electoratul să voteze cum îi dictează conştiinţa, opinia sa fiind că reforma propusă ”limitează reprezentativitatea şi reduce democraţia”. ”Această reformă este prost făcută, doar taie mandate în mod demagogic: vor fi părţi întregi ale ţării care nu vor avea reprezentativitate teritorială”, a declarat Antonio Tajani, fostul preşedinte al Parlamentului European şi în prezent membru în Forza Italia.

Dacă opţiunea ”Da” iese câştigătoare, partidele vor trebui să discute dacă schimbă legea electorală sau dacă o vor menţine şi vor reduce în schimb numărul circumscripţiilor electorale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Eram impreuna la Stalingrad. Azi suntem impreuna la desfiintarea si redenumirea partidelor, la inventarea de PPDDuri si Sur-PLUS-uri, la tehnocrateala, si la modificarea sistemului de alegeri, ca si cum 2-3 modificari minuscule pot schimba esenta problemei – hegemonia.

  Fara un Duce, sunteti mancati.

  • Armata 8 italiană, gral Italo Gariboldi, a acţionat relativ departe de Stalingrad, la nord de sectorul Armatei 3 Română, aflat chiar la Cotul Donului.
   Nu prin micşorarea Parlamentului creşte bugetul, ci prin recuperarea prejudiciilor şi taxelor neachitate.

 2. Astia nu au aflat ca astfel de referendumuri nu pot fi puse in practica?
  Ar putea fi realizabil un astfel de referendum daca ar mai avea un punct: Se reduce indemnizatia parlamentarilor cu 25% in fiecare an in care nu este votata legea care stabileste reducerea numarului de parlamentari.

  • Italia are o bogata experienta in marirea si micsorarea parlamentului. Nici cu Romania nu mi-e rusine: azi avem 329 deputati, in 2016 aveam 412 alesi cu van hondt, in 2008 au fost alesi 334. In Franta se schimba frecvent si numarul de camere. Singura constanta e nemultumirea tampa.

  • @ Dacian Julien… bine spui – estiu un permanent nemultumit :-)))))))))

  • Eu nu am nemultumiri tampe, de genul „sa fie X parlamentari in loc de Y”.

 3. O veste bună și un model de urmat pentru România.

  Când va fi revizuită Constituția României, astfel încât, totodată cu precizarea mecanismelor „checks@balances” să fie redus numărul de parlamentari?!

  Italia are un parlamentar la fiecare 63.000 de locuitori, în timp ce România are un parlamentar la 32.000 de locuitori, adică, aproximativ un număr dublu de parlamentari la un milion de cetățeni!