G4Media.ro

În fața protestelor agricultorilor, poliția din India blochează accesul în capitala New…

Captura X

În fața protestelor agricultorilor, poliția din India blochează accesul în capitala New Delhi

Poliția antirevoltă indiană a tras miercuri, 14 februarie, pentru a doua zi consecutiv, cu gaze lacrimogene pentru a împiedica mii de fermieri care cer prețuri minime pentru culturile lor să treacă de baricadele puternic păzite și să mărșăluiască spre capitala New Delhi, transmite Le Figaro.

Fermierii au făcut apel în această săptămână la un „Delhi Chalo” (un marș spre Delhi) care amintește de demonstrația lor din 26 ianuarie 2021, când au spart baricadele poliției pentru a intra în New Delhi de Ziua Republicii, în timpul unei dispute de luni de zile cu guvernul. Ei protestau atunci împotriva liberalizării piețelor agricole.

Dar de data aceasta, convoaiele lungi de tractoare au fost blocate de baricade impunătoare din blocuri de beton și sârmă ghimpată, păzite de poliție. Fermierii cer un preț minim pentru culturile lor și o serie de alte concesii, inclusiv anularea datoriilor.

Au fost trase gaze lacrimogene în Shambhu, la aproximativ 200 de kilometri nord de capitală, la granița dintre statele Punjab și Haryana, unde a fost oprit principalul grup de fermieri, au relatat jurnaliștii AFP de la fața locului.

 

 

„Poliția ne tratează ca și cum am fi dintr-o țară inamică”, se revoltă Mohan Singh, un fermier în vârstă de 65 de ani din districtul Kapurthala din Punjab, la aproximativ 415 kilometri de New Delhi. „Tot ce vrem este să mergem la Delhi și să ne revendicăm drepturile, dar peste 150 dintre noi au fost răniți”, spune el.

Poliția statului Haryana a declarat marți seară, într-un comunicat, că au fost aruncate „pietre mari” asupra polițiștilor și că 24 de ofițeri au fost răniți. Fermierii din India au o influență politică semnificativă datorită numărului lor. Amenințarea unor noi demonstrații vine în perioada premergătoare alegerilor naționale programate pentru luna aprilie. Două treimi din cei 1,4 miliarde de locuitori ai Indiei trăiesc din agricultură, care reprezintă aproape o cincime din PIB-ul țării, potrivit cifrelor oficiale.

„Vom depăși toate obstacolele”

Pentru a doua zi consecutiv, forțele de securitate indiene au tras miercuri cu gaze lacrimogene, inclusiv din drone, în timp ce fermierii încercau să elibereze drumurile forțând baricadele cu tractoarele lor. „Așteptăm doar să primim undă verde de la liderii noștri”, a declarat Santokh Singh, în vârstă de 65 de ani, din Ludhiana, în Punjab. „Odată ce va fi dat, vom trece peste toate obstacolele”.

Dar liderii sindicatelor de fermieri au cerut manifestanților să dea dovadă de reținere. „Vom câștiga această bătălie și vom merge la Delhi”, strigă unul dintre ei într-un microfon. „Dar nu ne putem permite să ne pierdem să sângele rece”.

Poliția a instalat baraje rutiere pe principalele drumuri care duc spre capitală din cele trei state vecine. Internetul mobil a fost întrerupt în unele părți din Haryana. În unele locuri au fost săpate șanțuri pentru a opri tractoarele, unii fermieri încercând să ocolească baricadele conducând prin câmpuri.

Ministrul agriculturii, Arjun Munda, a declarat că o lege care să garanteze un preț minim de sprijin pentru culturi „nu poate fi adoptată în grabă”, a relatat marți agenția de presă Press Trust of India (PTI). Arjun Munda a precizat că discuțiile cu sindicatele agricultorilor continuă, îndemnându-i totodată pe manifestanți să fie „vigilenți” față de cei care încearcă să exploateze protestele pentru „avantaje politice”.

Ultimele proteste ale fermierilor au durat mai mult de un an, până în toamna anului 2021 și au reprezentat cea mai mare provocare pentru guvernul premierului Narendra Modi de la venirea sa la putere în 2014. Cel puțin 700 de persoane au murit în timpul protestelor. Cele trei legi contestate au fost abrogate în noiembrie 2021.

Mii de fermieri indieni se sinucid în fiecare an din cauza sărăciei, a datoriilor și a culturilor afectate de condițiile meteorologice din ce în ce mai neregulate din cauza schimbărilor climatice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...