G4Media.ro

În Coreea de Nord a fost instituit un lockdown fără explicații /…

În Coreea de Nord a fost instituit un lockdown fără explicații / Autoritățile îl emit de fiecare dată când sosesc valuri de „praf galben”, semnalând un nivel foarte ridicat de poluare a aerului

Lockdown la Phenian. În timpul după amiezii (ora locală, dimineața târziu, ora italiană) cetățenilor capitalei nord-coreene li s-a ordonat brusc să se întoarcă acasă. Informațiile, culese de site-ul «NK News», care din Seul studiază evenimentele care se petrec la nord de paralela 38, nu explică motivul măsurii. Unele surse vorbesc despre un „lockdown național”, altele, despre „o problemă națională”, scrie Il Corriere della Sera, citată de Rador.

Se pare că la stațiile de autobuz s-ar fi format cozi lungi de oameni, dar au fost semnalate şi coloane de rezidenți care mergeau pe jos grăbindu-se să ajungă acasă, în timp ce din punctele de observație sud-coreene, țăranii încă mai puteau fi văzuți lucrând pe câmp.

Ambasadele de la Phenian sunt aproape pustii de doi ani: personalul diplomatic și cel al organizațiilor umanitare internaționale a părăsit țara din cauza închiderii graniței cu China și Rusia, măsură luată pentru a preveni răspândirea pandemiei, motiv pentru care informațiile independente, de primă mână, despre situație, sunt greu de procurat.

În acești doi ani, regimul nu a raportat cazuri de contagiune de Covid-19 și nu a acceptat vaccinuri din străinătate, nici măcar cele oferite de Beijing (Coreea de Nord este singura țară din lume, împreună cu Eritreea care nu a început o campanie de vaccinare), limitându-se să mențină granițele sigilate, așa cum a făcut de fapt chiar înainte de pandemie, din motive de securitate politică).

Săptămâna trecută, linia de legătură feroviară cu China a fost din nou închisă, din cauza unei reapariţiei coronavirusului în provinciile chineze Liaoning și Jilin, care se învecinează cu Coreea de Nord. „Rodong Sinmun”, un ziar de la Phenian, continuă să avertizeze populația cu privire la necesitatea de a purta măști și de a menține igiena absolută pentru a opri Covid-19.

Ordinul de a se închide acasă nu este însă o noutate pentru locuitorii din Phenian: autoritățile îl emit de fiecare dată când sosesc valuri de „praf galben”, semnalând un nivel foarte ridicat de poluare a aerului.

Sursa: Corriere.it / Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. De la USR citire: un lockdown face întotdeauna minuni, mai ceva ca Isus.

    • Numai in Romania poti gasi oameni care sunt atat de obsedati cu un partid incat simt nevoia sa il mentioneze in comentarii pentru orice stire

    • Acest partid USR, neo-marxisto-progresist, s-a agitat teribil in parlament ca sa atenteze la job-urile romanilor pe motiv de nevaccinare cu un vaccin dubios si ca eficienta si ca siguranța.
      Va dați seama ce ar face daca ar avea decizia in tara asta?