G4Media.ro

Împăratul ouălor și viitorul României

Împăratul ouălor și viitorul României

Sursa: Arhiva personala

Iată-l revenit în prim plan pe cel care părea cumva resemnat cu condiția unei marginalități tot mai irelevantă. Dacă Vestul îl ignoră, să revenim la vechiul dicton: Ex Oriente lux! Să ne închinăm, invocând un dubios pragmatism, la a Kremlinului Înaltă Poartă! Discipolul lui Ion Iliescu și magistrul lui Victor Ponta, fostul ministru de externe, premier și candidat prezidențial, împăratul ouălor și marele colecționar penal Adrian Năstase, îmi administra acum câțiva ani o săpuneală fesenista. Să vorbești despre nomenclaturism după ce ai fost ginerele postum al lui Grigore Preoteasa și in actu al lui Angelo Miculescu, vicepremier, ministru și ambasador al lui Nicolae Ceaușescu, te califică indubitabil pentru categoria “Chutzpah” în topul lipsei de rușine. Să fi fost Doktorvater-ul mitomanului galactic, uber-plagiatorul Victor Ponta și să perorezi cu tupeu despre onoare este culmea insolenței.

Să te bați cu pumnul în piept cu marile tale donații culturale înseamnă să ne crezi pe toți mancurtizați. De unde banii, domnule Năstase? De la faimoasa mătușă Tamara, cea din strada Teodosie Rudeanu, personaj de basm politic și de circ mediatic? Să mă acuzi de utilizare de “fonduri oculte “indica un daltonism etic nepereche. Mă numea, marele cartograf național, “pasare migratoare”. Cum bine spunea cineva, mai bine pasăre migratoare decât parazit sedentar. Cunoaște Adrian Năstase, cuvântul englez scavenger? Profesorul Ken Jowitt spunea că noul capitalism post-comunist este a scavenger society. Asemeni lui Liviu Dragnea, născut din țeasta lui Năstase, actualul promotor al îmbrățișării cu Putin și putinismul, face parte din această categorie. Scavenger înseamnă gunoier, măturător de străzi, precum și animal care se hrănește cu stârvuri…

Dvs, domnule Năstase, împreună cu tovarășii fesnisto-pesediști ați capușat statul român. Nu ați furat doar revoluția, ci și banii acestei națiuni. N-ați ajuns degeaba după gratii, o știți că și mine, că și milioane de cetățeni ai acestei țări. Vila cu trei etaje din strada Muzeul Zambaccian 16 nu a răsărit din senin. Ați fost cândva un student remarcabil, apoi ați scris lucrări notabile în domeniul Dvs. Dar aveți o dublă personalitate. Nu v-a ajuns afirmarea academică, ați dorit, doriți să fiți nabab. Ba chiar și caid. Mă bucur că rândurile mele, in fond mult prea blânde, v-au scos cândva din sărite. Înseamnă că și-au atins ținta. Copleșit de propria imagine hiperbolizată, va credeți un Mecena, un “ctitor”, un ziditor de cultură. Dar găinăriile, mari sau mici, nu aparțin culturii, ci subteranei. La fel, să comparați situația actuală cu anii 30 și să va comparați cu Nicolae Titulescu este aberant. România face parte din NATO, este protejată militar și politic. La fel, în pofida prohodului pe i-l cântați, Uniunea Europeană nu este cu un picior în groapă. Noi, cei care mizăm pe aceste două alianțe civilizationale (îl citez pe Vaclav Havel când le numesc astfel) credem în acele valori care sunt opusul mai mult sau mai puțin noilor autocrații. Dvs, domnule Năstase, asemeni lui Iliescu, Ponta, Dragnea și ceilalți ejusdem farinae, sunteți cei responsabili pentru ceea ce regretatul Andrei Gheorghe a simțit atât de sfâșietor: anihilarea speranței. Voi sunteți cei care ați făcut că în România vechiul adagiu „Dum spiro spero” să sune deopotrivă tragic și fals…

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Welcome back, d-le Tismaneanu.

 2. Superb articol.

 3. Beau, beau, beau…!
  Très contente de vous retrouver chez G4Media, monsieur Tismaneanu!

 4. Bine ca mai sunt si intelectuali care le-o spune verde in fata…

 5. O surpriză plăcută sa vă întâlnim din nou.Excelent articol!

 6. Continuati, Dle Tismaneanu, nu-l lasati sa viseze in culori pe marele „MECENA” , sinucigas de operetta si „producator” de oua si „gogosi” !!

 7. Ken Jowitt este comunist?

 8. Interesant si concis, ca de fiecare data si nu in ultimul rand reconfortant de lecturat! Sarbatori frumosse, domnule Tismanean!

 9. Scuze, Tismaneanu.
  Mai dificil fara ochelari :).