G4Media.ro

iMessage va fi securizat prin criptografie post-quantum

Sursa foto: Unsplash / Thai Nguyen

iMessage va fi securizat prin criptografie post-quantum

Apple a anunţat că va îmbunătăţi securitatea serviciului de comunicare iMessage, pe care-l pregăteşte pentru atacurile care vor folosi sisteme cuantice, transmite News.ro.

În câţiva ani, spune Apple, computerele cuantice vor putea sparge standardele folosite în prezent pentru criptarea datelor.

Criptarea foloseşte, de regulă, o pereche de chei, cu care datele sunt codificate la plecare şi descifrate la sosire. Puterea de calcul actuală face ca un atac brut asupra criptării să dureze foarte mult timp, însă asta se schimba când vor apărea exponenţial mai puternicele computerele cuantice.

Apple vrea să se pregătească pentru viitor şi lansează un nou standard criptografic, numit PQ3, care combină criptografia Elliptic-Curve cu actualul sistem de criptare folosit pentru iMessage.

Pentru că încă nu poate fi testat în practică, Apple a cerut ca noul său standard de criptare să fie evaluat de două echipe diferite de cercetători.

Apple spune că este necesar ca pregătirea pentru viitorul cuantic să se facă din timp, întrucât atacatorii pot începe să strângă de pe acum date criptate, pe care să le spargă în momentul în care computere cuantice vor fi utilizate efectiv.

Noul standard de criptare pentru iMessage va fi lansat pe iPhone, iPad, Watch şi Mac, prin update-urile iOS 17.4, watchOS 10.4 şi macOS 14.4, care vor fi lansate în curând.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...