G4Media.ro

Imagine impresionantă la protestul profesorilor: mii de oameni au ocupat în întregime…

Foto: Cititor G4Media

Imagine impresionantă la protestul profesorilor: mii de oameni au ocupat în întregime Pasajul Basarab

Mii de profesori – peste 12.000, potrivit unor estimări ale jandarmeriei, citate de Edupedu.ro, protestează vineri în București. Ei au început protestul în Piața Victoriei, la sediul guvernului, și au plecat apoi în marș spre Cotroceni, sediul Administrației Prezidențiale.

Un cititor G4Media a surprins o imagine impresionantă din timpul marșului spre Cotroceni: mii de cadre didactice au ocupat în întregime Pasajul Basarab, un pod de câțiva kilometri lungime.

Profesorii care au ajuns la Cotroceni au cerut demisia președintelui Klaus Iohannis, în premieră pentru mitingurile din educație.

Foto: Cititor G4Media

Declarații pentru G4Media.ro ale unor profesori care participă la protest, unde s-au adunat deja peste 2.000 de oameni și continuă să vină:

„Sunt profesoară de limbă franceză. Am venit aici pentru a preda o lecție de demnitate și onoare. Mi-aș fi dorit să fiu la ore cu elevii mei, dar trebuie să tragem un semnal de alarmă. Nu este posibil ca într-o Românie educată, după ani de facultate, ani de master, de modul psihopedagogic, de examene, să avem salariul mai mic decât al unui lucrător comercial. Dorim un viitor mai bun pentru copiii noștri, dorim ca noi să le oferim o educație mai bună. Îmi doresc să-mi trimit copilul în tabere, iar din salariul pe care eu îl am acum nu îmi permit acest lucru. Sperăm ca prin activitățile pe care noi le desfășurăm în această perioadă guvernanții să ne asculte și să înțeleagă că avem nevoie de sprijinul lor.”

„Sunt profesor și laborant biolog cu studii superioară într-un liceu. Sunt nemulțumit pentru că am un doctorat care nu este plătit. Sunt nemulțumit pentru nedreptățile care ni se fac. 2.750 de lei – am și un fluturaș de salariu – mi se pare este o sumă derizorie. 350 de euro înseamnă numai chiria în București, 150 de euro întreținerea, noi ce mai mâncăm? Pentru ce ne-am pregătit 20 de ani de zile? Pentru ce am învățat atât?”

„Sunt profesor de matematică din județul Harghita. De ce suntem aici? Dacă aș vrea să fiu ironic, aș spune că suntem aici ca să îi mulțumim domnului președinte, domnului profesor, pentru că ne-a dat tot ce am cerut profesorilor și poate să-i cântăm și un cântec vesel, cum ne-a propus dumnealui. Avem un cor extraordinar, avem voce bună, o să și cântăm astăzi. Revenind la serios, problema este că salariul debutantului nici acuma n-o intrat în lege cum trebuie, salariul mediu pe economie, se vrea să se acord în trei tranșe, ceea ce nu e în regulă și practic a apărut acea ordonanță de urgență pe care profesorii au refuzat-o, ceea ce nu este corect.”

Al treilea mare protest al profesorilor din București, de la declanșarea grevei generale, are loc pe 9 iunie, între orele 11.00 și 16.00, potrivit programului propus pentru această manifestație, consultat de Edupedu.ro. Manifestanții urmează să se adune, din nou, în Piața Victoriei și să se deplaseze, ca la precedentul protest, către Palatul Cotroceni.

Conform noului program, marșul nu va mai avea loc pe ruta Buzești-Berzei-Știrbei Vodă-Splaiul Independenței – Pod Grozăvești – Leu, așa cum s-a întâmplat pe 30 mai, ci va fi urma ruta Bd. Nicolae Titulescu – Pod Basarab.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. ❤️

 2. Deci politistii aia cu radarul nu au ce manca azi…

  • Daca nu depasesti viteza, mai „mananca” ceva? Ca nu te opreste daca mergi legal. Si in plus ai dat un comentariu, care nu are nici o legatura cu subiectul.

 3. Sunt curios daca „profesorul” iohanis are ceva de zis

 4. Felicitari, tot respectul pentru protestatari!. Totodata un vot de blam pentru clasa politica … clasa de repetenti.

 5. Ii asteptam si la vot, nu doar la proteste. Pana acum ce au facut, au dormit pe ei?

  • Sa nu fim mai rai decat e cazul.

   Pana acum, corpul profesorilor a fost cel mai „fricos” grup social. Mie mi s-a parut un grup complet inert, incapabil sa iasa de sub „papucul” celor de mai sus decat ei: directori, inspectori scolari, politicienii locali.

   E de aplaudat aceasta „trezire” sociala, indiferent daca ne plac sau nu motivele declarate ale grevei. De abia acum, profesorii au inteles cat de puternici sunt impreuna, daca se ridica in picioare. Vorbim de cateva sute de mii de oameni care interactioneaza si influenteaza viata a 3 milioane de copii si, indirect, a mult mai multor milioane de adulti.

   Pentru Romania, orice om care se ridica in picioare si are curaj in fata politicienilor de la putere e un castig.

 6. Demisia profesorului corupt de la Cotroceni si a guvernului său!