G4Media.ro

Ileana Racheru: Rusia nu mai este un arbitru în spațiul ex-sovietic, Rusia…

sursa foto: Pixabay

Ileana Racheru: Rusia nu mai este un arbitru în spațiul ex-sovietic, Rusia a devenit un agresor

Rusia a trecut de la statutul de „arbitru” în fostul spațiu sovietic la cel de „agresor”, consideră Ileana Racheru, cercetătoare în cadrul Institutului Diplomatic Român și expertă în spațiul ex-sovietic.

Rusia, până la momentul războiului din Ucraina, „a încercat să fie un arbitru în spațiul ex-sovietic” însă începând de anul acesta, după declanșarea războiului din Ucraina și după ce  Kazahstan a refuzat să se implice în acest conflict și să recunoască teritoriile separatiste Donețk și Lugansk, „Rusia deja nu mai este un arbitru, Rusia este un agresor în spațiul ex-sovietic”, a arătat Ileana Racheru, în cadrul dezbaterii Sierra QuadrantRăzboiul de la granița României. Scenarii economice și oportunități de dezvoltare”, găzduite de G4Media.

În prezent, pe fondul invaziei din Ucraina, Rusia nu mai poate să investească în ansamblurile economice și de securitate pe care le-a construit în spațiul ex-sovietic, a subliniat ea, astfel încât bazele sale militare din Armenia sau Azerbaijan sunt „depopulate”. Iar Federația Rusă nu mai poate acum să asigure o apărare „foarte bună” în Asia Centrală sau la granița cu Afganistanul.

În plus, Rusia se retrage din proiectele economice derulate în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice, un organism creat de Moscova și în cadrul căruia Rusia „practic își atrăgea partenerii cumpărându-i”. O altă marcă a declinului influenței Rusiei în spațiul fostei URSS este faptul că nu mai poate să furnizeze armament Armeniei, un aliat tradițional al său.

În acest context, experta consideră că, pe lângă problema reconstrucției Ucrainei, ar trebui să se pună pe agendă și „problema unei reconstrucții în ceea ce privește întregul spațiu ex-sovietic”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

8 comentarii

 1. Rusia a fost mereu un agresor in spațiul sovietic. Si chiar înainte de sovietici, rusii au fost niște agresori.

  • Sau ca sa nu o suparăm pe dna cercetătoare, au fost un arbitru cu pistolul îndreptat mereu către jucătorii neascultători.

  • Da ai dreptate, rușii au agresat si pe turci in 1877 si ne-au facut si pe noi nație că dacă nu erau ei noi vorbeam turcă acum și aveam capitala la Ankara.
   Îți dai seama, aveam acum Iohanis pașa și vizir Ciucă la șefia pașalâcului și bacșișul era legal.
   Și rușii au stricat toate astea cu agresiunea lor.

  • @1877.
   Nu ai dreptate că rușii ne-au ajutat să ne câștigăm independența în 1877.
   Au fost Ucrainienii și țarul lor Zelly Cel Mare și aveau capitala la … stai că nu vad pe harta din 1877. Poate pe aia din 1914?

 2. Asta vede toata lumea. Ce este de facut pentru a opri Rusia?
  Evidentele nu se cerceteaza se constata.

  • Mi-ați luat (replica) de pe tastatură! :)))) Așa deci, am rămas la vechea vorbă a lui Lenin „Ce-i de făcut?” Altfel… cred că m-aș califica fără probleme să fiu cercetător „în cadrul Institutului Diplomatic Român”…

 3. Ar trebui sa se puna pe agenda cui ?

  • S-a pus deja!
   Toată lumea civilizată deja este în alertă.
   Nimeni nu-și mai face iluzii în privința Rusiei.