G4Media.ro

Human Rights Watch solicită Ucrainei să investigheze acuzațiile privind modul în care…

sursa foto: Armata Ucrainei

Human Rights Watch solicită Ucrainei să investigheze acuzațiile privind modul în care armata sa a utilizat minele antipersonal în jurul orașului Izium

Human Rights Watch face apel marţi la Ucraina să investigheze acuzaţiile că armata sa a utilizat mii de mine antipersonal lansate cu rachete în şi în jurul oraşului Izium din estul ţării când acesta a fost ocupat de forţele ruse, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Human Rights Watch menţionează, de asemenea, că a emis trei rapoarte anul trecut în care acuza forţele ruse că au folosit mine antipersonal în numeroase zone din Ucraina după ce au invadat această ţară, pe 24 februarie 2022.

„Forţele ucrainene par să fi dispersat la scară largă mine în zona Izium, provocând victime în rândul civililor şi care prezintă în continuare un risc”, a declarat Steve Goose, directorul diviziei de arme al Human Rights Watch.

„Forţele ruse au utilizat în mod repetat mine antipersonal şi au comis atrocităţi în întreaga ţară, dar acest lucru nu justifică utilizarea de către ucraineni a acestor arme interzise”, a spus el.

Ucraina este parte a Convenţiei privind interzicerea utilizării, stocării, producerii şi transferului de mine antipersonal şi distrugerea acestora din 1997, în timp ce Rusia nu este. Moscova a negat că a vizat civili sau că a comis crime de război.

Human Rights Watch a mai precizat că utilizarea minelor antipersonal încalcă de asemenea legea umanitară internaţională, pentru că aceste dispozitive nu pot discrimina între civili şi combatanţi.

Răspunzând la întrebări, Human Rights Watch a declarat că ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Oleksandr Polişciuk, a scris într-o scrisoare din 24 noiembrie 2022 că Ucraina îşi respectă pe deplin toate obligaţiile internaţionale în sfera utilizării minelor, inclusiv „neutilizarea de mine antipersonal în război”.

Polişciuk a declarat Human Rights Watch că forţele ucrainene respectă cu stricteţe legea umanitară internaţională şi convenţia din 1997 privind minele antipersonal.

Grupul care militează pentru respectarea drepturilor omului cu sediul la New York susţine că a efectuat cercetări la Izium între 19 septembrie şi 9 octombrie, intervievând peste 100 de persoane, inclusiv martori la utilizarea minelor antipersonal, victime ale acestora, salvatori, medici şi genişti ucraineni.

„Human Rights Watch a documentat utilizarea de mine PFM în nouă zone diferite din şi din jurul oraşului Izium şi a certificat existenţa a 11 victime civile ale acestor mine”, a precizat marţi HRW.

„Cele nouă zone erau toate apropiate de poziţia de la momentul respectiv a forţelor militare ruse, ceea ce sugerează că acestea erau ţinta”, a adăugat organizaţia.

PFM este o mină antipersonal puternic explozivă, numită şi „mină fluture”.

Human Rights Watch a precizat că Polişciuk nu a răspuns niciuneia dintre întrebările sale specifice privind utilizarea de mine PFM în şi în jurul Izium, afirmând că „informaţii despre tipurile de arme utilizate de Ucraina nu trebuie comentate înainte ca războiul să se încheie”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. G4, puneti o poza corecta. Este vorba despre mine de tip „fluture”, interzise din 1997.

  2. Încă o mizerie de Ong care a luat bani de la Rusia

  3. Ucrainenii au folosit mine fluture si in in zonele exclusiv civile din Donbas, in diferite orașe din republicile lui peste prăjit.

  4. Deci o țară care se apără trebuie sa dea socoteală unde se înfige fiecare glonț tras iar in țara care invadează nu se poate pronunța cuvantul war !!!
    Și orfanii maltratați in orfelinatele sovietixe jubilează !!🤑🤑

    • Nu trebuie sa dea socoteala, nu. Daca doreste sa continue sa fie ajutata cu absolut totul (bani, arme, munitie) ea trebuie sa respecte ceea ce noi respectam. Nu folosim arme/munitieinterzise si inamicul capturat. SImplu. Altfel, utilizand aceleasi metode cu mujicii, oprim ajutoarele. Dreptul lor sa o faca, insa nu cu ajutorul nostru.

  5. Iar se zvârcolesc pădurarii!