G4Media.ro

Horia Colibăşanu, Marius Gane şi Peter Hámor au oprit expediţia pe muntele…

Horia Colibăşanu, Marius Gane şi Peter Hámor au oprit expediţia pe muntele Dhaulagiri / Colibășanu, despre momentul în care au fost acoperiți de avalanșă: Era complet întuneric, deşi eram toţi trei în acelaşi cort, nu i-am mai auzit pe colegii mei. Simţeam că se termină aerul

Alpiniştii Horia Colibăşanu, Marius Gane şi Peter Hámor au ajuns în siguranţă în Tabăra de Bază a muntelui Dhaulagiri (Nepal), după ce au fost surprinşi în cort de o avalanşă în noaptea de duminică. Cei trei au anunţat că vor opri expediţia şi se vor întoarce acasă, scrie News.ro.

Avalanşa a durat câteva zeci de secunde şi i-a îngropat sub un strat de zăpadă de peste un metru, transformând ascensiunea într-o cursă contra-cronometru pentru supravieţuire, se arată într-un comunicat de presă, de miercuri seara, transmis de reprezentanţii alpinistului Horia Colibăşanu.

„Nu ni s-a mai întâmplat vreodată să vină avalanşa din lateral. La un moment dat probabil zăpada a căzut peste peretele de gheaţă care ne proteja. Ne-a strivit pur şi simplu înăuntru. Am încercat să opunem rezistenţă ca să păstrăm un mic buzunar de aer în jurul gurii. (…) S-a oprit avalanşa. Era complet întuneric şi, deşi eram toţi trei în acelaşi cort, nu i-am mai auzit pe colegii mei. S-a făcut linişte. Tot ce am putut să fac a fost să caut cât de repede briceagul în buzunarul de la piept. Ştiam că aceasta e procedura în caz de avalanşă peste cort. Dacă nu tai pânza, nu ai cum să ieşi. Simţeam că se termină aerul. Am scos briceagul, am tăiat cortul. A trebuit să împing prin acel metru de zăpadă ca să ies afară. Eram foarte încărcat cu adrenalină. Am reuşit să ies cu o mână în faţă, mâna cu briceagul, (…) să respir”, a declarat Horia Colibăşanu

Horia Colibăşanu a declarat că expediţia va fi oprită.

„Pe baza celor întâmplate şi a prognozei de vreme am decis să oprim expediţia, riscurile sunt nejustificat de mari şi preferăm să ne întoarcem acasă”, a mai declarat Colibăşanu.

Integral pe News.ro.

Alpinistul Horia Colibășanu și cei doi colegi din expediția româno-slovacă ce încearcă să urce pe muntele Dhaulagiri au fost surprinși duminică noapte de o avalanșă, la 6.800 metri altitudine, care i-a îngropat sub zăpadă, cu tot cu cortul în care dormeau, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a alpinistului român.

Colibășanu și cei doi colegi de ascensiune, Marius Gane și Peter Hamor, au supraviețuit, potrivit sursei citate. Ei au reușit să iasă de sub zăpadă și s-au adăpostit într-o grotă restul nopții.

Foto: Horia Colibășanu pe Everest – sursa Horia Colibășanu Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Si eu sunt amator de drumetii si privesc cu invidie la realizarile alpinistilor in Himalaia. Dar parca e un pic nedrept ca in India e criza de oxigen, mor oameni, iar alpinistii il folosesc pentru realizari personale.

  2. Din câte știu eu cei din această echipă (cel puțin Horia, dar cred că toți) nu folosesc din principiu oxigen suplimentar sau șerpași. Urcă în stil pur. Dar sunt mulți alții care într-adevăr o fac (cei ce escaladează în stil mai „turistic” – și care sunt cei mai mulți).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.