G4Media.ro

Horezu ar putea deveni stațiune turistică de interes național, la propunerea Ministerului…

Sursa foto: Primăria Orașului Horezu / Facebook

Horezu ar putea deveni stațiune turistică de interes național, la propunerea Ministerului Economiei / Brezoi și Uricani, stațiuni de interes local

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a publicat marți proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea atestării orașului Horezu (județul Vâlcea) ca staţiune turistică de interes național și a localităților Brezoi (județul Vâlcea) și Uricani (județul Hunedoara) ca stațiuni de interes local.

„Menționăm că propunerile au fost validate ca urmare a unor vizite în teren, efectuate de specialiștii din cadrul MEAT, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale, fiind îndeplinite criteriile minime obligatorii pentru atestarea celor trei orașe ca stațiuni turistice, după caz, de interes național și interes local, precizează Ministerul Economiei într-un comunicat de presă.

Potrivit Notei de fundamentare, orașul Horezu este cunoscut ca centru etnografic și ca un vechi centru de ceramică populară.

„Din punct de vedere al ocupațiilor tradiționale, Horezu este cunoscut ca zona de practicare a pomiculturii, creșterea animalelor, olăritului, exploatarea și prelucrarea lemnului. Olăritul continuă să reprezinte emblema locului. De asemenea trebuie remarcată poziția privilegiată din nordul Olteniei unde există cea mai mare concentrare de mânăstiri din țară, majoritatea din ele aflând-se în aproprierea Horezului”, mai precizează sursa citată.

Documentul mai notează că localităţile atestate vor putea fi promovate ca staţiuni turistice de interes național, respectiv local, şi vor avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile, ȋn condiţiile ȋn care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică.

„Avȃnd ȋn vedere efectul multiplicator al turismului ȋn sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului ȋn localităţile atestate ca staţiuni turistice vor genera un impact benefic pentru dezvoltarea economică și creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone”, mai precizează Nota de fundamentare.

Sursa foto: Primăria Orașului Horezu / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. astea nu se fac din birou Numai administratia lor locala stie ce poate oferi si apoi vedem daca pot ajunge la grad de statiune O stampila nu aduce turisti chiar daca vin ceva bani de la centru

 2. Din categoria „ce fonduri mai sifonam astazi”

 3. La brezoi sunt doi frati, danes, care au facut minuni dpdv turistic.
  Felicitari baieti!

 4. Gica Petrescu recomanda statiunea pentru tuica de Horezu.

 5. Se pare ca nu se mai iese din birou. La Horezu acum 12 ani cand am fost ultima data (si nici ca ma mai duc) sa cumpar niste vase ceramica si sa comand niste vase am constatat ca singurii care mai produceau erau inchisi si nu exista orar de functionare, iar restul adicalea toti vindeau ceramica Made in RPC….. turism placut la fraieri :))))))

 6. Acum câțiva ani (prin februarie) am cumpărat de la un stand / magazin din localitate niscai suveniruri: oale, castroane, farfurii și… diverse mărțișoare artizanale (din lut) cu motive tradiționale românești, că tot se apropia 1 Martie.

  Acasă, când am despachetat mărțișoarele, am descoperit că aveau etichete cu „Made in PRC” (PRC = Popular Republic of China)!!!

  Doar mărțișoarele, celelalte suveniruri nu aveau etichete.

  O experiență pur românească…

 7. Pe langa faptul ca sunt cateva manastiri si schituri in zona, ca Horezu este cunoscut pentru olarit, mai este aproape si de Parcul National Buila-Vanturarita, adica de munte.
  Despre Manastirea Horezi au scris si Nicolae Iorga, Regina Maria si Printul Charles incantati fiind de aceste locuri.
  Mai este mult de munca pana sa dosim traditionalele crasme si sa transormam Horezu in statiune turistica. Nu stiu cine a castigat alegerile in zona, dar este foarte clar ca autoritatile nu au facut mai nimic.
  Le urez succes!
  Turistii straini stiu de ce aleg aceasta zona.