G4Media.ro

Hezbollahul va opri focul asupra Israelului dacă Hamas va aproba armistițiul în…

Sursa foto: Menahem KAHANA / AFP

Hezbollahul va opri focul asupra Israelului dacă Hamas va aproba armistițiul în Gaza, potrivit unor surse Reuters

Hezbollahul va înceta focul asupra Israelului dacă aliatul său palestinian Hamas va accepta o propunere de armistițiu cu Israelul în Gaza – cu excepția cazului în care forțele israeliene continuă să bombardeze Libanul, au declarat marți pentru Reuters două surse familiare cu gândirea Hezbollah.

Hezbollah schimbă aproape zilnic focuri de armă cu Israelul peste granița sudică a Libanului începând cu 8 octombrie, la o zi după un atac sângeros al Hamas în sudul Israelului care a declanșat o puternică ofensivă israeliană terestră, aeriană și maritimă asupra Fâșiei Gaza.

Un armistițiu temporar între Hamas și Israel pentru a permite eliberarea ostaticilor și a prizonierilor a dus la o săptămână de calm la granița libanezo-israeliană la sfârșitul lunii noiembrie.

În prezent, Hamas analizează o nouă propunere, agreată de Israel la discuțiile cu mediatorii de la Paris de săptămâna trecută, pentru un acord care ar suspenda luptele timp de 40 de zile, ceea ce ar fi prima pauză prelungită din războiul care durează de cinci luni.

„În momentul în care Hamas își va anunța aprobarea armistițiului și în momentul în care armistițiul va fi declarat, Hezbollah va adera la armistițiu și va înceta imediat operațiunile din sud, așa cum s-a întâmplat și data trecută”, a declarat una dintre cele două surse apropiate grupării musulmane șiite, puternic înarmate.

Dar dacă Israelul va continua să bombardeze Libanul, Hezbollah nu va ezita să continue luptele, au declarat ambele surse.

Biroul de presă al Hezbollah nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat la începutul acestei luni că atacurile grupului împotriva Israelului se vor încheia doar atunci când „agresiunea” Israelului împotriva Fâșiei Gaza va lua sfârșit.

Hezbollah este una dintre mai multe grupări aliate cu Iranul din Orientul Mijlociu care au intrat în luptă de la începutul războiului din Gaza, desfășurând campanii despre care spun că au ca scop susținerea palestinienilor din Gaza, supuși bombardamentelor israeliene.

Gruparea Houthi din Yemen a deschis focul asupra navelor din Marea Roșie, ceea ce a determinat SUA să lanseze atacuri împotriva grupului, iar grupuri irakiene susținute de Iran au deschis focul asupra trupelor americane de la bazele din Irak, Siria și Iordania. Un atac cu dronă la sfârșitul lunii trecute în nord-estul Iordaniei a ucis trei soldați americani, ceea ce a determinat lovituri de retorsiune americane.

Fără discuții până la încetarea focului în Gaza

În Liban, loviturile aeriene și cu rachete israeliene au ucis aproape 200 de luptători Hezbollah și aproape 50 de civili. Atacurile dinspre Liban spre Israel au ucis o duzină de soldați israelieni și jumătate din numărul civililor.

Zeci de mii de oameni au fost strămutați de ambele părți ale frontierei.

Trimișii străini au încercat să asigure o rezolvare diplomatică a luptelor, reflectând îngrijorarea cu privire la o nouă escaladare.

La începutul acestei luni, Franța a transmis o propunere scrisă către Beirut, menită să pună capăt ostilităților. Aceasta includea negocieri pentru a rezolva problema frontierei disputate dintre Liban și Israel și o retragere a unității de elită a Hezbollah la 10 km de frontieră.

Hezbollah, care exercită o influență semnificativă asupra statului libanez, a insistat asupra faptului că nu va discuta niciun aranjament pentru sudul Libanului până când nu se va ajunge la un acord de încetare permanentă a focului pentru Gaza. Cele două surse au declarat pentru Reuters că această poziție nu s-a schimbat.

Prima sursă a declarat că Hezbollah a precizat anterior că nu vor exista discuții cu grupul până când nu se va ajunge la o încetare a focului în Gaza și că își menține această poziție.

În timp ce ostilitățile au fost limitate în mare parte la zona de frontieră, avioane de luptă israeliene au lovit luni Valea Bekaa din estul Libanului, cele mai ample lovituri în Liban în timpul conflictului actual.

Duminică, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a indicat că Israelul intenționează să intensifice atacurile asupra Hezbollah în cazul unei posibile încetări a focului în conflictul din Gaza. El a spus că obiectivul este de a asigura retragerea Hezbollah din regiunea de frontieră, fie printr-un acord diplomatic, fie prin forță.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...