G4Media.ro

HARTA Votului diasporei moldovenești: Statele europene unde partidul Maiei Sandu a luat…

sursa foto: Captură foto\ Agora.md

HARTA Votului diasporei moldovenești: Statele europene unde partidul Maiei Sandu a luat cele mai multe voturi/ România, cei mai puțin votanți moldoveni din țările UE cu comunități semnificative

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a înregistrat victorii zdrobitoare în Italia, Franța și Marea Britanie la alegerile pentru parlamentul de la Chișinău, care au avut loc duminica trecută. De remarcat este că în România s-a înregsitrat cel mai mic număr de voturi din țările Uniunii Europene cu comunități semnificative de moldoveni: aproximativ 15.000 de voturi din cei aproximativ 650.000 de moldoveni cu cetățenie română.

De cealaltă parte, Blocul electoral al Socialiștilor și Comuniștilor a triumfat în Rusia, acolo unde a obținut cu peste o mie de voturi mai mult decât PAS, notează Agora.md, care a agregat datele oficiale de la votul din diaspora:

Așadar, în Italia, peste 58 de mii de moldoveni au votat pentru PAS, pentru BECS – 823, iar Partidul Șor a fost ales de 363 de oameni. S-a întâmplat în contextul în care, în total, la vot în Italia au mers mai mult de 66 de mii de cetățeni ai R. Moldova.

Franța este țara care se plasează pe poziția a doua după numărul de moldoveni care au ieșit la urne în diaspora. Acolo, aproape 20 de mii de cetățeni au pus ștampila în dreptul Partidului Acțiune și Solidaritate.

Între timp, BECS a fost ales de 198 de oameni, PP Șor obținând 138 dintre voturile moldovenilor aflați în Franța.

Marea Britanie este un alt stat în care moldovenii au ieșit masiv la vot. PAS a fost în preferințele a peste 21 de mii ce cetățeni, pe când BECS a fost ales de 104 oameni, iar PP Șor de 79.

De asemenea, PAS a obținut votul moldovenilor stabiliți în Germania, România, SUA, Canada, Bulgaria, Lituania, China, Japonia și altele.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

13 comentarii

 1. Sutele de mii de moldoveni cu cetățenie românească sunt fix ăia care au votat în Germania, UK, Franța etc.
  Că doar d aia au luat cetățenia.

  • Exact! Doar nu stau in România?’ Pașaportul (cetățenia) le-a fost necesară și utila sa se de in Vest când moldoveni, când romani, in funcție de alegeri.

 2. 650000 de moldoveni cu cetatenie romana luata pe naspa🤢🤢🤢
  🤢 tradatorilor 🤢🤢🤢🤢

  cand va convine, sunteti romani in Europa

  cand nu va convine, sunteti moldoveni, nu mai sunteti romani🤢🤢🤢🤢🤢

  • Nu te agita pt ei, pt ca nu merită! Nu avem nimic de invidat la ei, ci dimpotrivă.
   Dar dacă vor in continuare sprijinul României, o sa-l aiba din partea noastra.

  • Pentru mulți cum sunt eu de 22 de ani în România ce se întâmplă în Moldova nu mai contează, eu am fost la vot… Am votat și cu asta am rămas

  • 😵😵😂 Cel mai mare poet Moldovean Mihail Eminescu :,, Noi suntem romăni și punctum” Cel mai mare cronicar Moldovean, Grigore Ureche :,, noi de la răm n-e tragem.’ ‘Cel mai mare conducător moldovean Ștefan Cel Mare a fost roman (vlah) din familia Basarabilor, tatăl lui Bogdan tot roman din familia Basarabilor din Maramureș. Basarab întemeietorul Basarabiei și Țării Românești este întemeietorul tuturor romanilor ardeleni, munteni, moldoveni, basarabeni, olteni, maramureșeani sau dobrogeni. 👍

 3. Istoria şi Educaţia Civică fiind neglijate în RO, se obişnuiesc şi basarabenii de aici cu absenteismul vot. Aşa s-a ratat, victoria încă din 2016 a Maiei Sandu asupra lui Dodon.

 4. Poate ca basarabenii din România nu sint in incantati de „perspectiva” romaneasca. Asa cum o vad eu, de exemplu. Adica mergem in gol, din belea in belea.

 5. INCORECT – daca cititi mai jos strainii cunosc mai bine situatia!
  Si tot incorect e sa-i numiti pe Basarabeni ” diaspora ” in Romania 🙁 De ce?!
  Niciunul din cele doua situri din Basarabia agora.md sau alegeri.md nu folosesc formulele staliniste „moldoveni” si „diaspora” … nu inteleg de unde ati preluat …

  „În luna mai, Ministerul Justiției din România a declarat că aproape 650 000 de moldoveni dețineau pașapoarte românești, puțin sub un sfert din populația de facto a țării, estimată la 2,7 milioane de persoane.

  Câți dintre acești oameni trăiesc de fapt în Moldova este contestat: țara are o diasporă mare, iar unul dintre beneficiile unui pașaport românesc este că oferă titularilor dreptul automat de a trăi și lucra oriunde în Uniunea Europeană. În țările gazdă sunt înregistrați ca români, nu moldoveni.”
  https://emerging-europe.com/from-the-editor/moldovas-relationship-with-romania-has-changed-possibly-forever/

 6. De parca basarabenii nu vad hotia si talharia practicata de autoritatile romane.

  • @Ion _ „De parca basarabenii nu vad…”

   Ba da, văd, dar din Italia, Franța și Marea Britanie, de acolo unde au votat.

 7. Ușor ușor o să vă cam săturați și voi de asteptat(ca și frații de dincoace ,tot Români) mila capitaliștilor occidentali sub pretextul acțiune și solidaritate al partidului mafiei sandu.Solidaritate dar față de cine?Solidaritate au avut și ai noștri dar nu ne au spus că o să pierdem tot ,păduri,resurse naturale,minerale,industria,finanțe,bănci ,etc.Cred că și prin Moldova mai este totuși ceva pe care au pus ochii,,solidarii”,sau de nu, este zona strategică prin care încearcă de secole termitele capitaliste occidentale( solidare ) să pună gheara pe adevăratele bogății ale acestei planete deținute de Ruși.Dacă erau solidari așa cum se dau ,nu ne lăsau după al doilea război mondial la mîna celor pe care îi fac azi vinovați și pe care vor să ne facă să i hulim.

 8. Haidem să analizăm lucrurile mai atent.
  Schimbarea comportamentului nostru al românlor a suferit modificări tot datorită românilor din diaspira. Ne amintim ca la început Ilici Iliescu a càștigat la pas. Modul de gândire s-a modificat treptat. A urmat schimbarea de atitudine în strânsă legătură cu schimbarea comportamentului. Cel din urmă s-a modificat și mai încet.
  Așadar, moldovenii cu cetățenie română vor urma același traseu și au început să fie vectori ai schimbării. Să ne bucurăm că ne-am adus, in felul nostru, aportul la schimbare în Moldova frățească.
  Drumul este cel corect. Vine din vest. Noi nu aveam forța economică să provocăm aceste schimbări.