G4Media.ro

Guvernul Ungariei investește 77 de milioane de euro în proiecte din Ținutul…

Guvernul Ungariei investește 77 de milioane de euro în proiecte din Ținutul Secuiesc. Proiectele pot fi depuse doar în limba maghiară

Programul lansat de statul ungar pentru dezvoltarea economică a Ţinutului Secuiesc va sprijini investiţiile mari, având pentru 2019 un buget de 25 de miliarde de forinţi (peste 77 de milioane de euro) – scrie cotidianului transilvănean Krónika, citat de agenția publică de presă maghiară MTI. Suma reprezintă jumătate din totalul banilor trimiși de Budapesta pentru programe de dezvoltare economică din afara granițelor Ungariei.

Informația a fost furnizată de Mónika Kozma, director executiv al Fundaţiei maghiare Pro Economica, entitatea care va administra programul. Ea a susţinut la Sfântu Gheorghe o conferinţă de presă despre detaliile programului, împreună cu Sándor Tamás, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna şi Árpád Antal, primarul oraşului Sfântu Gheorghe.

În cadrul apelului de proiecte nu există restricţii cu caracter etnic, însă proiectele pot fi depuse numai în limba maghiară, a spus sursa citată. G4Media.ro a relatat că unul dintre puținii români beneficiari de fonduri prin acest proiect a fost în acest an liderul PSD Mureș, Vasile Gliga.

”În primă fază vor sprijini investiţiile mari, concentrându-se pe agricultură, industria de prelucrare şi industria alimentară. Se doreşte ca într-o serie de domenii să fie realizate investiţii care să ajute şi activitatea furnizorilor, a micilor producători. Apelul de proiecte va fi publicat înainte de sfârşitul anului. Ulterior, în primăvară va fi publicat un nou apel dedicat proiectelor de valoare mai mică”, a spus Monika Kozma, potrivit MTI.

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán declarase săptămâna trecută că programul de dezvoltare economică se desfăşoară în România cu acordul statului român, iar negocierile politice necesare în acest sens au fost desfăşurate de reprezentanţii locali ai minorităţii maghiare, transmite MTI.

G4Media.ro a scris încă din luna august că o fundație din Ungaria canalizează milioane de euro către fermierii din Transilvania printr-un program practic inaccesibil potențialilor beneficiari care nu cunosc limba maghiară. Proiectul – pilot era adresat locuitorilor din zona Câmpia Mureșului. Doar circa 8-10% dintre beneficiari sunt români, restul maghiari.

Ministerul de Externe susține că a atenționat Budapesta, dar până acum nici o autoritate a statului român nu a comunicat public pe acest subiect. Reamintim că guvernul maghiar este tot mai implicat în Transilvania, alocând sume uriașe pentru controlul presei de limba maghiară, pentru proiecte economice, culturale, sociale și religioase ale cetățenilor români de etnie maghiară. Mai mult: în 2014, un oficial al Ambasadei Ungariei la București dezvăluia un plan al guvernului Orban pentru cumpărarea de terenuri agricole in Transilvania.

Foto: Viktor Orban și Kelemen Hunor (Sursa: Pagina personală de Facebook a premierului Ungariei)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Orban pregateste anexarea Transilvaniei in 3 etape.
  1) prima etapa – finantarea separatismului, obtinerea de autonomie pentru asa zisul „tinut secuesc”
  2) a doua etapa – construirea unui coridor din tinut catre westul tarii
  3) etapa a atreia – dupa construirea acestui coridor Orban va zice ca deoarece tinutul este a lor si exista coridorul atunci Ungaria are dreptul la toata teritoria dintre tinut si granita

  o situatie asemanatoare exista si in westul Ucrainei unde cetatenilor din west li se distribue pasapoarte maghiare angro. o solutie ar putea fi expulzarea Ungariei din NATO, sa vedem cum vor aprecia investitorii straini o Ungarie fara aparare, si sa vina Ucraina in locul acestui cal troian

  • Eu cred ca Transilvania ar trebuie sa fie a Ungariei, nu neaparat cu Orban pe tron.

   Fiindca Romania e prea proasta si ticaloasa sa-si gestioneze bunurile cum trebuie, sau sa investeasca unde e necesar, iar romanii sunt prea prosti si ticalosi sa voteze cu partide de oameni cinstiti.

   Romania ar trebui impartita altor tari care sunt in stare sa construiasca si sa intretina tara, evident romanii nu mai sunt in stare.

  • 2087, ai o viziune un pic cam extremista. Ar fi mult mai usor daca Romanii s-ar duce la vot si ar vota impotriva mafiei PSD, ALDE si UDMR. Atata timp cat si Ardelenii au votat PSD lultimele alegeri

  • @2087 Cred ca ai face bine sa locuiesti cativa ani in Ungaria, ca se simti pe pielea ta ce inseamna o democratie iliberala. E nasol ce se intampla in Romania acum, dar acolo stii cum e, daca ai criticat in presa pe vreunul de la FIDESZ iti inchid compania a doua zi, iti trimit amenintari cu moartea etc. etc. Ce bine ne-ar fi noi Ardelenilor sa fim anexati de Ungaria si sa traim in teroare.
   Be careful what you wish for.

  • @2087
   Du-te mai bine tu in Ungaria daca tot iti place asa de mult !

 2. Câtă vreme aceste acțiuni ale Ungariei sunt pe criterii etnice este ILEGAL. Dacă se folosește exclusiv limba ungară este ILEGAL. Dacă Statul Român nu are nici un fel de control este ILEGAL.

  Toate fondurile pot fi confiscate LEGAL.

  • Este un program de discriminare etnica. Nu poti distribuii fonduri doar pe criterii etnice. In nicio tara din UE nu este constitutional. Nu exista o politica pro natalitate de ex doar pentru o etnie. Bine ati venit in Ungaria secolului XXI in care conteaza etnia si rasa (se pare ca nu au invatat lectiile celui de al doilea razboi mondial).

  • Da unde ai vrea sã investeascã, în Oltenia? Dacã statul vrea ca confiste ceva, poate începe cu averile cladite din coruptie de catre cei condamnati!

  • Rob, drăguțule, nu am zis că averile corupților nu ar trebui confiscate !!!
   Am zis doar că Ungaria nu își are locul în Europa. Nici măcar dacă ar interveni o schimbare de orientare politică. Ungaria este un stat artificial !! Ungaria nu are ce investi niciunde în România și nici în Europa.

   Iar în ce-i privește pe corupți, lasă diversiunea. De corupți ne ocupăm !!!

 3. Sa nu fie spalare de bani via coruptul din Macedonia.

 4. Da unde ai vrea investeasca guvernul Ungariei, in Ferentari?

 5. Daca as fi roman locuind in T Secuiesc as sti limba maghiara si as aplica pentru un proiect. Am auzit odata un spaniol comentand amuzant informatia ca noi suntem din RO: yes, voi sunteti aceia care intelegeti si spaniola si italiana iar noi nu intelegem nimic cand voi vorbiti, :)! Asa si romanii din Ardeal, cel putin ai mei: stiu si ungureste si nemteste. Nu pierdeti avantajul, ;)! Si mai ales nu-i lasati pe copii fara acest avantaj.

 6. e si mai simplu, avocatii pot castiga , de dat ungaria in judecata pt discriminare.

 7. Daca guvernul Romaniei doreste da sprijine regiunea Jula din ungaria unde trăiește cea mai numeroasă comunitate de Români din țară vecina, pe ce limba credeți că ar trebui scris proiectele…pe maghiară, germană , spaniola sau română )) ?
  Vorbiți aiurea …cine da bani poate sa puna condiții și criterii de accesare restul sunt povești .

 8. Nu vad care e problema, cineva investeste intr-un tinut care pt guvernul Romaniei este ca si inexistent. Foarte bine!

 9. Nu văd problema mare. Acum doi guvernul german finanța un proiect economic, unde se putea aplica pentru câte un expert în diverse domenii, pe un an. Cererile trebuiau depuse in germana. Nimeni nu a fost deranjat. Dar mai avem in Romania mai multe granturi, unde limba este engleza, nimeni nu face galagie. Dar că presa e sensibilă la tot ce în legătura cu ungaria, sau cu maghiari din România, și se poate face audiență.

 10. Io nu înțeleg de ce deranjeaza ca un stat sau altul doreşte să investeasca .Care este problema .

 11. Superba stire, este bine ca in sfarsit cineva face ceva si pt zona HarCov, atat de asuprita, tinuta in saracie si discriminata de catra statul roman.

  • HArCov este saraca pentru ca este gestionata exclusiv de UDMR (PSD-ul maghiarilor) asa cum Teleorman este gestionat exclusiv de PSD. E usor sa dai vina pe altii.