G4Media.ro

Guvernul ucrainean cere deschiderea unui coridor umanitar pentru evacuarea soldaţilor răniţi şi…

sursa foto: Maxar Technologies via CNN

Guvernul ucrainean cere deschiderea unui coridor umanitar pentru evacuarea soldaţilor răniţi şi a civililor de la combinatul Azovstal din Mariupol

Guvernul ucrainean a cerut joi deschiderea unui coridor umanitar pentru evacuarea celor circa 500 de soldaţi ucraineni răniţi şi a aproximativ 1.000 de civili care se află la Mariupol în interiorul combinatului siderurgic Azovstal asediat de forţele ruse, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

”Le cerem ruşilor un coridor umanitar urgent dinspre Azovstal!”, a scris vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe contul ei de Telegram. ”Acum sunt acolo circa 1.000 de civili şi 500 de soldaţi răniţi. Toţi trebuie retraşi de la Azovstal astăzi!”, a adăugat ea, lansând totodată un apel ”către liderii mondiali şi comunitatea internaţională să-şi concentreze acum eforturile asupra Azovstal” în ce priveşte efortul umanitar.

Oţelăria Azovstal a rămas, conform Moscovei, ultima redută a rezistenţei ucrainene în oraşul-port Mariupol, aproape complet distrus de luptele care se desfăşoară acolo de la începerea invaziei ruse în februarie.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu ordonase un asalt pentru eliminarea acestui buzunar de rezistenţă, dar preşedintele Vladimir Putin s-a împotrivit pentru a nu risca noi pierderi de vieţi omeneşti în luptele din labirintul de tuneluri şi instalaţii ale acestui combinat, cerând în schimb menţinerea blocadei pentru a forţa cei circa 2.000 de soldaţi ucraineni rămaşi acolo, dintre care mulţi combatanţi ai batalionului Azov, să se predea.

Menţinerea acestei blocade necesită însă suplimentarea forţelor, a estimat un responsabil al separatiştilor proruşi din provincia Doneţk. ”Avem nevoie de o consolidare a unităţilor, pentru că există o reţea foarte extinsă de comunicaţii subterane” la Azovstal, a declarat la postul Rossiya-24 şeful administraţiei care conduce autoproclamata republică Doneţk, Alexei Nikanorov.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Sunt acolo agenti francezi britanici si americani plus mercenari de toate culorile.Am vazut si actorul care a jucat in cateva clipuri cu civili .
    Este mare interesul din toate partile.