G4Media.ro

Guvernul a adoptat proiectul de lege care elimină cumulul pensie-salariu la stat…

Guvernul a adoptat proiectul de lege care elimină cumulul pensie-salariu la stat și permite creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani. În proiect sunt și excepții: categoriile de bugetari care pot cumula salariul cu pensia

Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de lege care elimină cumulul pensie-salariu la stat și permite creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani și îl trimite Parlamentului pentru adoptarea în procedură de urgență, a anunțat premierul Florin Cîțu.

Premierul a spus că, în opinia sa, aceasta este soluția optimă.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune ca persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari ai sistemului pensiilor militare de stat să poată exercita opţiunea pentru reîncadrarea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu condiţia suspendării plăţii pensiei. Reîncadrarea pensionarilor se poate realiza până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Având în vedere constrângerile bugetare şi reducerea costurilor suportate din bugetul de stat în privinţa cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislaţiei aplicabile în cazul cumulului pensiei cu salariul şi o alternativă prin care un angajat din sistemul public poate exercita opţiunea între pensie şi veniturile salariale aferente raportului de muncă. De aceea, în sistemul public, posibilitatea continuării activităţii este însoţită de suspendarea plăţii pensiei”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Pentru cei care optează să activeze în sectorul public până la vârsta de 70 de ani sunt introduse o serie de reglementări speciale, potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan:

– Pensia nu poate fi cumulată cu salariul. Angajații din sectorul public care sunt și în pensie au obligația ca, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, să opteze fie pentru continuarea activității până la 70 de ani, cu suspendarea plății pensiei, fie pentru suspendarea contractului / raportului de serviciu și intrarea în pensie.
– Pentru cei care nu își exprimă această opțiune în termenul prevăzut, intervine încetarea de drept a contractului individual de muncă, a raportului de serviciu sau actului de numire, iar sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie vor fi recuperate de la pensionari.
Au fost introduse unele excepții de la regula suspendării pensiei pe perioada activității ca salariat în sectorul public:
– persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție – excepție introdusă pentru ca legea să fie constituțională;
– persoanele care beneficiază de drepturi de autor;
– personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora;
– pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate;
– membrii Academiei Române;
– asistenții personali ai persoanelor cu handicap;
– asistenții maternali;
– îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

59 comentarii

 1. E de bun simt, dar ce o sa zica CCR?

  • A ZIS NIET iordache (CHIAR iel)

  • Ciordache , cel pe care il tin liberalii sef la Consiliul legislativ ?

  • Ce sa zica CCR? Legea nu se aplica la membri CCR, parlamentarii, curtea de conturi și asmd..
   E bătaie de joc sa zic așa, nu afectează pe cine ar trebui sa afecteze.

  • Este de bun simt?
   Cum ar fi ca ING care plateste pensii si salarii sa le zica salariatilor care au contribuit la pensia ING ca de maine ori vin la munca ori iau pensia,pt care ei au platit.Legea asta e 100 la suta ilegala.Daca orice privat ar face ce face acum statul roman ar da faliment din procesele pe care le-ar primi.Dar statul o face pentru ca are arme si are sprijinul populatiei,impotriva unui segment al populatiei.Asta incalca si principiul egalitatii in fata legii,pentru ca face din stat un angajator special,care are dreptul sa restranga drepturi ca asa vrea el.Este o masura de lumea a 3-a.
   De asemenea „permisiunea” pentru cetateni a statului de a munci este o masura 100 la suta totalitara,oriunde se aplica ea in lumea asta,inclusiv in „lumea civilizata” din vest.Anume omul prin dreptul lui de a munci daca vrea si poate nu poate sa il piarda decat daca nu mai vrea sau nu mai poate-motiv pentru care e neangajabil.Nu vad de ce un profesor care e bun nu ar trebui sa profeseze pana are 110 de ani-daca Eminescu traia pana la 100 de ani il trimiteam acasa de la 70?Este o aberatie.

  • Trăiască marele nostru conducător Kim Jong-un!

 2. Ca si CAP TZUGUIAT SI PATRAT DAR FETITZA LU’ DRAGA STOLO, ctzu mtzu crede CA VESNIC VA AVEA ACEASTA VARSTA DE AZI….
  NU INDRAZNESTE ” NIMINEA” SA-L ANUNTE CARE ESTE SPERANTZA DE VIATZA LA NASTERE AZI, IN 2021, ..ASTA ASA, CA SA NU MAI ZICEM SI DE CEA A CELOR CARE AU ACUM 50 SAU 60 DE ANI!
  Eu ZIC SA FIE APROBATA LEGEA .
  SA VEZI ATUNCI VAL DE PENSIONARI DE TOT SOIUL!
  ADICA, TAIE CUMULUL DE PENSIE CU VENITUL DIN ALTE ALEA, SI CRESTE VARSTA DE PENSIONARE!
  SI SE MAI CREDE SI DESTEPT, BA SE SI LAUDA CA E O SOLUTIE HE..HE..HE..”GENITALA” …DOAR E VENITA/IESITA/AVORTATA, DE LA CAP TZUGUIAT DEGEABA COAFAT..ORICUM CREIERASHUL ei= r.tzurcan, e PUS DE LA NASTERE PE ” BIGUDEURI”.
  PE BUNE.
  SA O SEMNEZE pas in doi sau pas cu pas, ura si la gara,
  si vom vedea daca am sau nu dreptate!
  Voi ce ziceti, hm???!!

 3. Maica mea iesise la pensie cu 890 de lei… In ultimii ani a lucrat ca femeie de serviciu la un liceu…S-a vazut nevoita sa se-ntoarca inapoi ca sa-si mai completeze veniturile.. Ea distruge bugetul Romaniei,nu? Jigodii…

  • Legi facute pe principiul „bagati toti in aceeasi oala”, de ce sa se chinuie ei sa faca ceva potrivit situatiei reale? Eu imi imaginez pe langa situatiile de genul celei date exemplu, acelea in care fosile de sefi si directori la stat vor ramane inca minim cinci ani in posturile lor caldute si lipsite de orice raspundere sau efort psihic/fizic, ca doar n-or fi prosti sa dea salariul baban pe o pensie mai mica decat salariul. Vorba aia, daca nu curge (cumularea pensiei cu salariul), pica (doar salariul maricel).

  • Daca s-a putut intoarce, mamica era buna de munca si abuza sistemul, la fel ca milioane de romani.

   Voi credeti ca pensia e o forma de concediu cu plata. Poti, nu poti munci, trebuie s-o freci la rece pentru ca vechime. Dar nu cred ca tara asta poate duce concedii fara plata.

   Fix oamenii care dau totul, genunchi, spate, umeri, care produc exporturile Romaniei, sunt singurii care pierd puterea de munca chiar inainte de a ajunge la acele varste de „concediu fara plata”. Iar traiul lor e prost, chiar si cand muncesc, pentru ca trebuie sa duca in spate 2-3 astfel de doamne, una acasa si vreo doua Irine Alexe prin ordine de stat.

  • Muritorii de rand sa munceasca pana la 70 de ani, ca nu le-ajunge pensia amarata din CONTRIBUTIA de-o viata, in schimb, Irina Alexe(si multi alti privilegiati SPECIALI ca ea!!) intra la EXCEPTII, ea nu distruge Bugetul tarii cu Pensia speciala uriasa obtinuta la numai 42 de anisori(!!), la care se adauga Salariul baban si privilegiile de bugetar ca Secretar de stat!
   Jigodii ordinare!

  • Pai e simplu, sa-si faca firma.. incaseaza pe firma…

  • Ciprian, nu o opreste nimeni sa mearga undeva in privat si sa pastreze si pensia si salariul. Bugetul este abuzat la maxim si trebuie sa oprim aceste abuzuri.

  • @pensia e o forma de asgurari sociale pentru cei prea batrani sa mai munceasca
   Ia fa tu acelasi calcul cu privire la fonduri de pensii private.E legal sa spuna ING salariatilor lor care iau pensie de la ei(pensia e o forma de contract,in care tu platesti,adica sprijini banca cu o anume suma si banca ti-a da inapoi cu dobanda) ca de maine au de ales,ori munca ori salariul.Zi tu aia cu „e buna de munca atunci nu ia pensie”.

  • Faceti confuzie. ING nu va promite pensie, decat cel mult in intelesul de acum 200 de ani, din Franta prerevolutionara. Puteti semna cu ING ce vreti, inclusiv un contract prin care sa incepeti sa primiti „pensie”de la varsta de 18 ani. In realitate, ING ofera o renta viagera, reconfirmand ca traim in era tehnomedievalismului.

   Pensiile de stat sunt o forma de asigurari sociale, adica aia mai bogatii si mai incasatorii ajuta pe saraci, cu precadere cand saracia nu li se poate reprosa. Pensiile de stat nu sunt instituite pe principiul smantanirii contribuitorului, asa cum face ING.

 4. Cresterea optionala,a varstei de pensionare…la 70 ani!
  Nici prostii,nici desteptii!
  Váleu,ce fac cu noi!
  Dar,continuam sa le mancám …
  din palmá!Ne meritam soarta!

  • Pensionăm tineri la 40 și ceva de ani care au păzit instituțiile statului, chipurile jandarmi, milițianul, etc, și vom pensiona asistente și infirmiere care trag de tărgi și ridică bolnavi imobilizați ( unii cu greutatea de 4 ori peste a lor ) la 70 de ani.
   Genial se gândește de pe fotoliul din birou cam cum stă vtrreaba cu munca, și cu șalele rupt, la propriu!

 5. Aleşii locali, parlamentarii, membrii CCR şi ai Curţii de Conturi, şi nu numai, se numără printre bugetarii exceptaţi din legea interzicerii cumulării pensiei cu salariul la stat.
  Mama voastra de jmecheri . Nu vi se satura burtile ma,nu vi se satura.

  • Și “explicația” este ca nu vor sa încalce Constituția, ca și cum Legea fundamentala spune ca cetățenii sint de mai multe categorii: șmecheri (aleși si numiți, cică) și fraieri (restul)!

  • Cața ticăloșie!!!!
   Iarăși sunt exceptați specialii dar, ca să ne prostească, au mai pus pe lângă ei câteva categorii de bun simț!

 6. Adica specialii militari, justitie, servicii, armata etc adica pt statul mafiot nu se aplica,.pot cumula mai departe pensia salariu la stat!

  Marsh .ah cu statul.vostru mafiot si incompetent! Terminatorii romaniei!!!

  • Dan ți se pare de bun simt ca să ieși la pensie la 42 de ani și apoi sa te angajezi tot la stat pe 18000 de lei? Îți dă dreptul sa muncești la privat dar acolo trebuie sa muncești și nimeni nu se duce sa muncească. Vezi cam asta este diferența și sa știi ca și în vest nu te poți angaja la stat după ce ai ieșit la pensie anticipat. Iese jigodia la pensie ca nu mai poate munci după 25 de ani de munca și imediat își revine și se angajeaza tot la stat. Sa le taie pensiile la toți și sa le ia banii înapoi curvelor ăstora care prejudiciază bugetul. Și femeia de serviciu care are pensie de 890 lei se poate reangaja la privat dc dorește. De regula nimeni după ce iese la pensie la drept și care a muncit nu se mai angajează pt ca sunt terminați săracii. La „stat” e de „stat”. O lege foarte buna👍👍👍👍👍

 7. Pentru tineri este o crima. Blocarea posturilor cu decrepiti comunisti distruge sansele tinerilor de a intra in campul muncii. Plecati afara, pana nu inchid astia granitele.

  • Aveti dreptate, acesta este cel mai mare impact al acestei incercari legislative.
   Si nu, pe asta nu o va detecta CCR.

  • I-ati vrut, îi aveti, Romania pas cu pas, normala, educata, vo dar werner la mumu

 8. O solutie tipic romaneasca, o maniera ordinara de a pune problema pe cant si a clama din doua parti.
  O stire care ne strica seara.
  O ocazie pentru politicienii coalitiei sa clameze ca au inceput „reformele”. E cum e mai rau. Ar fi fost de preferat sa fie consecventi cu politicianismul decat sa se prefaca. Cat de prosti am putut fi daca asteptam reformarea statului de la astia. Cum dk sa reduca astia administratia cand ei nu mai u functii de dat la rude, curve si clienti.
  Scarba, scarba maxima.

 9. Adica, Irina Alexe si alti „speciali” vor fi printre exceptuiile de care politrucii au avut grija!
  Muritorii de rand sa se speteasca pana la 70 de ani, sa munceasca pana or cadea ca pensia pe CONTRIBUTIVITATE nu le-ajunge!
  Jigodiilor!!!

 10. Proiectul de lege este stramb si discriminatoriu. De ce sunt exceptati cei alesi, cei cu mandat constititional etc? Scrie in constitutie ca acestia pot cumula pensia cu salariu? O prostie de proiect, facut de nepriceputti! Asa apar alti SPECIALI.

 11. E o porcarie, asa se intampla cand tara e e condusa de mafioti.

  • PNL a luat 25% din voturi ultima oara. Nu s-au pus ei pe ei, poporul i-a pus acolo, de destept ce e.

 12. Agitatie pentru NIMIC!
  Un proiect de lege este, cum se si aude, PROIECT! Inseamna ca nu exista in legislatia in vigoare (aplicabila) pana nu trece prin dezbaterea parlamentara, apoi de filtru Curtii Constitutionale, apoi promulgarea Presedintelui!
  Romanii nu au cultura juridica si democratica in sange. Acum o invata! Politicienii exploateaza asta si arunca fumigene, petarde si efecte de lumina!

  • Toți cei menționați de tine până la promulgarea legii sunt exceptați la aplicarea acelei legi. Ce-i împiedică să voteze pozitiv?!

 13. Guvernul…permite… CRESTEREA OPTIONALA a varstei de pensionare la 70 de ani!
  Tot,guvernul aceasta are grija de sánátatea noastra…ne vaccineaza!

 14. Pai legea asta aduce noi categorii de „speciali”, lista lor creste in loc sa scada! 🙂
  Catule, Turcano, PNL, voi va bateti joc de romani la fel ca PSD!

 15. Lege pe jumatate ok, pe jumatate o tampenie. Partea ok este cea cu pensionarea extinsa pana la 70 de ani, atata timp cat este OPTIONALA (ar reduce din povara sistemului de pensii din Romania si ar da posibilitatea unora sa profeseze mai mult – in domenii/cazuri in care varsta inaintata nu ar pune in pericol viata/integritatea/educatia altor oameni). Partea cealalta iar este facuta cu dedicatie si da in multi oameni amarati (precum exemplul lui Ciprian), respectiv ne va crea o problema acuta in sistemul medical. Nu toti medicii/asistentii sunt spagari si fac o caruta de bani. Avantajati in schimb cu siguranta sunt parlamentarii, demnitarii, etc.. Pe de alta, nu pot sa nu observ jocul penibil al celor de la PNL si USR – dau o lege clar neconstitutionala (ca si in cazul pensiilor speciale), ea pica la CCR pe motiv de neconstitutionalitate (pe buna dreptate) si apoi isi hranesc electoratul cu placa CCR, mafia PSD (lucru cretin propagat de unii, mai ales in contextul in care majoritatea deciziilor de acolo se iau in unanimitate, iar PSD are acolo ipotetic vorbind influenta asupra 4-5 judecatori). CCR judeca punctual dupa Constitutie, actioneaza atunci cand este sesizata. Daca actuala majoritate isi doreste o schimbare, ar trebui sa modifice Constitutia prin referendum (sunt convins ca la un referendum facut cu cap si care ar adresa subiecte arzatoare precum pensiile speciale, confiscarea extinsa a averilor, prezenta ar fi suficienta si s-ar vota corespunzator)… dar nu exista interes pentru asa ceva, dupa cum vedem cu totii…

 16. Sigur ca da, fara exceptii la noi legea nu e lege.

 17. Acest proiect creeaza o alta clasa SPECEALA. Daca esti ales sau ai mandat costitutional poti primi pensie si salariu. Scrie in constitutie ca acesti speciali pot primi pensie si sslariu? Guverul este total dus cu pluta!

 18. academia … PAI STIE populatia generala CAT PRIMESTE presedintele academiei DE LA academie SI universitate ? CAM 500000 DE LEI ANUAL

 19. O lege cu exceptii nu este o lege. Este o fara-de-lege dupa definitia urmatoare:
  o bariera peste care sar dulaii, pe sub care trec cateii si in fata careia se opresc boii!
  Vor fi multe discutii despre aceste exceptii care se puteau rezolva simplu, logic si moral: cine
  nu-i convine, sa renunte la demnitate. Ca nu te obliga nimeni sa fii demnitar.

 20. Masura asta da doar in oamenii slabi.
  Restul isi vor face firme de-ale copiilor si vor fi reangajati la stat ca firma.

 21. Vrajeala ieftina….. Hai cu anticipatele. Sa vezi pnlul la 12%!!!! Ultima strigare!!!!

 22. hahahahahahaha
  iarași au apărut EXCEPȚIILE! academicieniiiiiiii
  yeee.
  penele pesede aceeași mizerie

 23. E clar. Toti smecherii vor fi membri ai academiei romane

 24. Din nou medicii tineri vor pleca din tara.Vor mai avea posturi in spitale daca dinozaurii din medicina vor fi de neclintit(prin lege)?

  • Doar medicii?!
   Vor pleca tinerii sanatosi si cu joburi bune, care nu au vreo problema in familie care sa ii mai retina in tara..
   Vor pleca multi, scarbiti si satui de mizeria politica romaneasca…

 25. Ajutati tineretul sa-si gaseasca un loc de munca, javrelor, nu-i mai protejati atat pe basinosii de 70 de ani care nici sa genereze un excel nu stiu. Javrelor!

 26. Cumul pensie cu salariul trebuia sa primească cei cu pensii mici pana în 2000 lei să cumuleze cu salariul până la 5000 lei, nu tot la cei care au salarii și pensii de zeci de mii de lei, dacă asa ați hotărât voi că este bine eu vă doresc din tot sufletul meu, să nu vă ajungă toți banii ăștia furați de la amărâți, pentru câte medicamente o să vă trebuiască sa vă luați, atât vouă cât și la cei apropiați vouă, asa sa vă ajute Dumnezeu pentru cât de mult va doare de noi sufletul, vă doresc să ajungeți direct în iad la smoală………… Acolo sunteți așteptați, că nu știți să faceți decât rău,,,,,,🚀🚀🚀🚀🚀🚀🚀🚀

 27. Vrem fapte nu vorbe ,sa vedem clar cum cei ce cumulează două venituri de la stat aleg intre pensie si salariu, ați intens legea asta de când sunteți la guvernare. Eu sunt votant PNL devotat si am încă încredere ca faceți ce ați promis in campanie/

  • Dragule și eu am fost votant PNL, până au fuzionat cu PDL. Te felicit pentru răbdare, dar te compătimesc pentru că refuzi să vezi realitatea….

 28. Un proiect de lege,, făcut” că să bifeze doar o promisiune din campania electorală, lege care va lovi tot pensionării cu pensii mici și foarte mici, iar ,,speciali” vor rămâne pensionari (?!) ( și-ncă vor mai ieși la pensie la 40-45 de ani ) și cu pensiile mari și cu salariile enorme….. Cred că de data asta ( pentru că actuala formă nu afectează CCR ) legea va trece. 🤔😤😠

 29. Ah! O observație: de bun simț era să se lase cumulul pensiei cu salariul până la valoarea de 5000,oo Lei, atunci ar fi dovedit că într-adevăr le pasă de cei cu pensii mici; în altă ordine de idei, pensionarea la 70 de ani, care în prezent este facultativă, dacă ăștia mai rămân la putere, în 1-2 ani o fac obligatorie.

 30. Eu nu inteleg de ce atâta vâlvă pe legea asta. CDR ăsta au tergiversat legea o grămadă la fel ca și legea de interzicerii pensiilor speciale. Ce simplu era Dacă dădeau o lege clară să interzică cumulul pensiei de la stat cu salariul tot de la stat fără nicio excepție. Ai ales să ieși la pensie stai naibii la pensie în parc cu un cățel de îl plimbă sau mergi băi nene la țară și crește găini. A vrei sa completezi veniturile ca te tin balamalele vino taică în privat și ia 3 joburi. Cei ce cumulează pensia specială cu salariul sint specialii pensionati devreme care nu au făcut absolut nimic sunt în putere și vor tot la stat pe funcții calde bine plătite ca cei pensionati la 65 de ani după 45 de ani de muncă

 31. @ lili,
  Guvernul de acum este rezultatul votului tinerilor care imparteau placute. Acum primesc placute. Despre o asemenea situatie Toma Caragiu spunea „asa-i in tenis”.

 32. Felicitari, romani! Aveti ce ati votat. Va mai puteti bucura de ei inca 3 ani si 1/2. In plus, eu va doresc ca bucuria sa se prelungeasca pana in 2028. Scapa cine poate. Cine nu… ingrasamant.

 33. Inca o data se confirma faptul ca in Romanica alesii sunt cei mai egali intre egali. Ei pot cumula n surse de venit, toate de la stat, pentru ca statul isi protejeaza acolitii.

 34. daca cel care a fost angajat , a ocupat locul , printr-un concurs, a fost mai bun decat tine sau fiul tau,de care te plangi ca nu-si gaseste un loc de munca, ai mai avea ceva impotriva cumului? Daca ar fi la tine la firma, ai mai pune aceasta conditie?Daca legea ti-ar permite sa cumulezi pensia si salariul , tu ai refuza?

 35. Buna lege! Nu eram fan PNL -USR, dar acum sunt!
  Sunt de acord cu excepțiile ptr dr și profesori , este nevoie de expertiza lor, însă nu pot fi de acord cu cei care se pensionează anticipat la 45 de ani și apoi lucrează din nou. Foarte frumos, sa lucreze la privat, de ce sunt deranjați? PSI sunt ptr ca la privat trebuie sa muncească și nu mai au chef!
  Rusine tuturor celor ce le țin partea!
  Eu făceam aceasta lege ptr toți pensionarii pa cerere , așa ca sa fie clar. Iar ce-o aleși in funcții cum ar fi primarii , normal ca trebuie sa cumuleze pensia cu orice, ptr ce a fost ales de oameni, înseamnă ca populația dorește sa i dea un salariuptr ca are un merit!
  Militarii pensionați la 45 de ani sa stea acasă!sau sa aleagă!

 36. 1. Avem doua referendumuri validate : maxim 300 parlamentari (uni sau bicameral, nu mai conteaza) si nemodificarea legislatiei privind justitia… Mai auziti ceva de aplicarea referendumurilor votate?
  Se tin tare actualii baieti, nu-i asa?
  Reducerea nr de parlamentari aproape la jumatate inseamna reducerea cheltuielilor bugetare cu multe zeci de milioane anual….
  2. Reorganizarea teritoriala (prin reducerea nr de primarii cu toate diminuarile nr. persoanelor finantate de la buget, chirii, utilitati….) ar diminua efortul bugetar pt acoperirea acestor naturi de cheltuieli si ar asigura redirectionarea acestor economii catre ariile vitale….
  3. Referitor la proiectul de lege, nu trebuia sa prevada nicio exceptie si atunci era constitutionala. Asa, este o paine alba si banoasa pt avocati….! Nici un demnitar nu a fost numit/ales… impotriva vointei sale. Parca le-am platit si cheltuielile de campanie, nu-i asa?