G4Media.ro

Guvernul spaniol vrea să interzică telefoanele mobile în școli și licee

Sursa foto: Unsplash / John Tuesday

Guvernul spaniol vrea să interzică telefoanele mobile în școli și licee

Guvernul spaniol vrea să interzică telefoanele mobile în școli, ca răspuns la „îngrijorările” unor familii și ale profesorilor, a anunțat miercuri, 13 decembrie, executivul, citat de Le Figaro.

Ministerul spaniol al Educației „propune zero utilizare a telefoanelor mobile în timpul orelor de curs în școlile primare și secundare, cu excepția cazului în care”, în școlile secundare inferioare și superioare, „profesorul consideră că acest lucru este necesar în scopuri didactice”, a precizat guvernul într-un comunicat de presă.

În Spania, un număr tot mai mare de asociații de părinți și profesori cer interzicerea sau o reglementare mai strictă a utilizării telefoanelor mobile în școli. Întrucât regiunile sunt responsabile pentru educație, comunitățile autonome Castilla La-Mancha, Galicia și Comunitatea Autonomă Madrid au interzis deja telefoanele mobile în sălile de clasă în 2014, 2015 și, respectiv, 2020. Madridul a extins această restricție chiar și la orele de pauză.

Ministrul educației, Pilar Alegria, a declarat miercuri, în urma unei întâlniri cu regiunile, că dorește să „răspundă preocupărilor împărtășite de atât de multe familii și de comunitatea educațională”. Guvernul central va trebui mai întâi să ajungă la un acord cu regiunile la o viitoare reuniune programată pentru începutul lunii ianuarie. „Există o preocupare crescândă în societatea noastră” pe această temă, a subliniat ministrul socialist.

Potrivit ultimului raport UNESCO privind educația în lume, o țară din patru a adoptat legi care interzic utilizarea telefoanelor mobile în sălile de clasă. Studii recente ale OCDE și UNESCO au subliniat impactul negativ al utilizării excesive a smartphone-urilor asupra atenției și învățării elevilor. În 30 noiembrie, Noua Zeelandă, al cărei guvern încearcă să stopeze scăderea ratei de alfabetizare, a interzis, de asemenea, utilizarea telefoanelor mobile în școlile sale. În Franța, această măsură a fost introdusă la începutul anului școlar 2018 în școlile primare și în colegiile din Franța, cu excepția scopurilor didactice.

În schimb, în Spania, intenția guvernului de a interzice telefoanele în școli se confruntă cu opoziția unor familii, care susțin că telefoanele sunt o modalitate de a supraveghea traseul copiilor spre școală. Galicia și Castilla La-Mancha au declarat, de asemenea, pentru El País că sunt împotriva unei „interdicții totale” a telefoanelor în școli, care, în opinia lor, nu ar încuraja educația în ceea ce privește utilizarea responsabilă a tehnologiei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...