G4Media.ro

Guvernul polonez va acționa pentru a-l aduce pe șeful băncii centrale în…

Sursa foto: Facebook/Narodowy Bank Polski

Guvernul polonez va acționa pentru a-l aduce pe șeful băncii centrale în fața unui tribunal de stat/ Executivul de la Varșovia îl ameninţă și pe fostul premier cu justiţia pentru neaccesarea fondurilor din PNRR blocate de Bruxelles

Guvernul polonez va depune o moțiune preliminară pentru a-l aduce pe guvernatorul băncii centrale, Adam Glapinski (foto), în fața unui tribunal de stat până la sfârșitul lunii martie, a anunțat un deputat din partea coaliției de guvernare, potrivit agenției de știri de stat PAP, în ceea ce ar fi o măsură fără precedent pentru acest stat din Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Noul guvern pro-UE condus de Donald Tusk a promis să se asigure că cei pe care îi acuză de nereguli în timpul guvernării guvernului naționalist anterior vor fi trași la răspundere și a lansat schimbări radicale în mass-media de stat și în sistemul judiciar.

Cu toate acestea, încercarea de a-l înlătura pe șeful băncii centrale este o mișcare potențial mai riscantă. Șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, i-a transmis lui Glapinski, într-o scrisoare, că ar putea sesiza instanța supremă a UE cu privire la o astfel de măsură, deoarece aceasta ar putea afecta independența băncii.

„Lucrăm la o moțiune preliminară pentru a-l trage la răspundere pe președintele Băncii Naționale a Poloniei în fața Tribunalului de Stat și suntem hotărâți să ducem la bun sfârșit acest proces”, a declarat pentru PAP Janusz Cichon, președintele Comisiei pentru finanțe publice din parlament.

„Intenționăm să prezentăm o moțiune pregătită pe fond în parlament până la sfârșitul lunii martie”, a declarat Cichon, care este membru al Coaliției Civice (KO) a lui Tusk, cea mai mare grupare din coaliția de guvernare.

Glapinski, ale cărui legături cu liderul fostului partid de guvernământ Lege și Justiție (PiS) datează de zeci de ani, a fost acuzat de actualul guvern că nu este suficient de independent.

De asemenea, el a fost acuzat că a indus în eroare Ministerul de Finanțe cu privire la rezultatele băncii centrale și că ar fi încălcat normele constituționale care împiedică banca centrală să finanțeze împrumuturi guvernamentale atunci când a lansat un program de relaxare cantitativă în timpul pandemiei COVID-19.

Banca Națională a Poloniei (NBP) nu a putut fi contactată imediat pentru comentarii.

În același timp, guvernul polonez îl ameninţă și pe fostul premier cu justiţia pentru neaccesarea fondurilor din PNRR blocate de Bruxelles, potrivit Reuters.

Fostul prim-ministru polonez ar fi putut comite o infracțiune prin faptul că nu a depus o cerere pentru fonduri europene, potrivit unei moțiuni care urmează să ajungă în fața parlamentului, ceea ce escaladează un conflict privind presupusele abateri ale fostei administrații.

Guvernul proeuropean al lui Donald Tusk a promis că cei pe care îi acuză de abuz de putere sau neglijență în funcții de conducere în timpul administrației anterioare vor fi trași la răspundere, dar deschiderea drumului pentru acuzații penale împotriva lui Mateusz Morawiecki, prim-ministru din 2017 până în 2023, ar fi o schimbare dramatică de viteză.

Conform unui punct pe agenda parlamentară publicată marţi, deputaţii au fost chemaţi să dezbată asupra unei posibile infracţiuni „constând într-o omisiune oficială, care a condus la pierderea ireversibilă de către Polonia a unor plăţi în avans din PNRR în valoare de 4,7 miliarde de euro”.

Polonia a avut înghețate fonduri de recuperare de miliarde de euro din cauza unei dispute cu Uniunea Europeană privind independența justiției, iar pe fondul acestei dispute Varșovia nu a solicitat un avans care nu ar fi depins de criteriile statului de drept.

La momentul evenimentelor în cauză, Konrad Szymanski era ministru al afacerilor europene.

Acest punct, care inițial era programat pentru joi, a fost retras de pe ordinea de zi.

Cu toate acestea, ministrul adjunct al justiției, Arkadiusz Myrcha, a declarat că acesta va reveni la o dată ulterioară.

„Evaluarea juridică a omisiunilor fostului prim-ministru se referă la omisiunea de a depune o cerere de plată în avans în cadrul planului național de redresare… este necesar să se facă o evaluare juridică pentru a stabili dacă aceasta este o infracțiune.”

Măsura vine după ce procurorii au lansat investigații privind o serie de presupuse infracțiuni despre care criticii fostului guvern condus de Partidul Lege și Justiție (PiS) spun că au fost ascunse sub preș în timpul mandatului său.

Nici Morawiecki și nici Szymanski nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...