G4Media.ro

Guvernul înființează ”Observatorul laptelui”, o structură ce va strânge datele relevante din…

Sursa foto: Bogdan Stanciu

Guvernul înființează ”Observatorul laptelui”, o structură ce va strânge datele relevante din piața laptelui și a produselor lactate

”Observatorul laptelui” va fi prima structură care va monitoriza piaţa laptelui şi a produselor lactate, informează miercuri un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), citat de Agerpres.

„În şedinţa Guvernului din 8 februarie 2023 a fost adoptată Hotărârea privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 307/2022 a laptelui şi produselor lactate şi a Ghidului de definiţii şi termeni folosiţi în industria laptelui. Astfel, la nivelul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va funcţiona ‘Observatorul laptelui şi al produselor lactate’, structură ce are ca obiective colectarea, prelucrarea şi centralizarea datelor şi a informaţiilor referitoare la piaţa laptelui şi a produselor lactate, respectiv cele cu privire la exploataţiile de vaci de lapte, bivoliţe, oi şi capre, efectivele de animale, cantităţile de lapte, preţul laptelui crud materie primă, al laptelui comercializat şi al produselor lactate, precum şi al costurilor de producţie”, se spune în comunicat.

Actul normativ aprobă Ghidul de definiţii şi termeni folosiţi în industria laptelui, stabilind aspecte ce vizează constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor. Acestea se realizează de către reprezentanţi ai autorităţilor cu atribuţii în domeniu, respectiv Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin Direcţia Generală Control, Antifraudă şi Inspecţii şi prin inspectorii abilitaţi din cadrul compartimentelor de inspecţii ale direcţiilor pentru agricultură judeţene.

MADR asigură confidenţialitatea datelor şi informaţiilor individuale, prin adoptarea de măsuri administrative, organizatorice şi tehnice de protejare, de prevenire a accesului, difuzării, înstrăinării şi distrugerii neautorizate a acestora.

„Prin acest mecanism deosebit de important am transpus o serie de reglementări cuprinse în legislaţia europeană în domeniul producţiei, procesării şi comercializării laptelui şi a produselor lactate, în beneficiul consumatorilor, pentru protejarea sănătăţii populaţiei”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Observatorul laptelui şi al produselor lactate” este organismul de legătură cu Observatorul pieţei laptelui din Uniunea Europeană, constituit la nivelul Comisiei Europene, în vederea implementării mecanismelor organizaţiilor comune de piaţă care constituie şi gestionează baza de date a sectorului lapte şi produse lactate, în vederea elaborării măsurilor de piaţă în acest domeniu prin întocmirea lunară a rapoartelor punctuale şi/sau generale, precizează MADR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. deci…cate sinecuri noi?

  2. Care lapte? Cel pe care dragii negociatori au jurat cu mana pe inima sa nu se mai produca in romania dupa aderarea la ue?