G4Media.ro

Guvernul din Peru extinde starea de urgență în fața crizei politice generate…

Sursa foto: Pixabay

Guvernul din Peru extinde starea de urgență în fața crizei politice generate de revoltele împotriva preşedintei Dina Boluarte

Guvernul peruan a extins şi prelungit duminică starea de urgenţă în faţa revoltei împotriva preşedintei Dina Boluarte, care a făcut cel puţin 48 de morţi în două luni, scrie AFP, citată de Agerpres.

Şapte regiuni din sudul ţării (Madre de Dios, Cusco, Puno, Apurimac, Arequipa, Moquegua şi Tacna) sunt afectate de măsură, care se va aplica timp de 60 de zile, potrivit Monitorului Oficial.

Pe 13 ianuarie, guvernul a prelungit starea de urgenţă cu 30 de zile la Lima, El Callao, Cusco şi Puno.

Prelungirea nu priveşte capitala Lima, nici El Callao, unde se află principalele terminale maritime şi cel mai mare aeroport din ţară şi unde starea de urgenţă urmează să se încheie la jumătatea lui februarie.

Acest lucru permite armatei să intervină în ajutorul poliţiei pentru a restabili ordinea publică. De asemenea, suspendă drepturile constituţionale precum libertatea de mişcare şi întrunire.

Decretul guvernamental instaurează interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii de la orele 20.00 la 04.00 timp de 10 zile în departamentul Puno, epicentru al manifestaţiilor antiguvernamentale, unde 18 civili şi un poliţist au fost ucişi în confruntări pe 9 ianuarie.

Peru este zguduit de o criză politică, cu manifestaţii aproape zilnice, din 7 decembrie, când preşedintele de atunci, Pedro Castillo, a fost arestat după ce a încercat să dizolve Congresul şi să guverneze prin decret.

Blocajele rutiere ridicate de manifestanţi au dus la penurie de alimente, combustibil şi alte provizii esenţiale în mai multe zone.

Manifestanţii cer dizolvarea Congresului, o nouă Constituţie şi demisia Dinei Boluarte, care în calitate de vicepreşedinte a preluat conducerea ţării după arestarea lui Castillo.

Mai multe încercări de a adopta o lege care să permită organizarea de alegeri anticipate au eşuat. Ultima a avut loc vineri, fără succes, blocând astfel orice nouă dezbatere pe acest subiect până în august.

Sâmbătă, au urmat violente manifestaţii de stradă în centrul capitalei Lima.

Mişcarea este condusă de indigeni peruani săraci din sudul ţării. Ei văd în Castillo, care are, de asemenea, origini umile şi rădăcini indigene, un aliat în lupta lor împotriva sărăciei, rasismului şi inegalităţii, mai scrie AFP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...