G4Media.ro

Guvernul Cîțu reface PNRR, planul de cheltuire a celor 30 de miliarde…

Secțiune susținută de
Concordia

Articolele din această secțiune sunt realizate cu respectarea independenței editoriale a redacției

Guvernul Cîțu reface PNRR, planul de cheltuire a celor 30 de miliarde de euro de la UE. Ghinea propune ca 20% din bani să meargă la proiecte de digitalizare, 37% pentru schimbări climatice

Guvernul discută în ședința de azi un memorandum propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru refacerea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), documentul care prevede modul în care România va cheltui cei 30,4 miliarde de euro veniți de la UE în următorii patru ani sub formă de granturi și împrumuturi pentru relansarea economiei.

Memorandumul propus de ministrul Cristian Ghinea și avizat de vicepremierul Dan Barna propune modificări structurale față de prima versiune, propusă de guvernul Orban. Astfel, potrivit memorandumului publicat, investițiile și reformele trebuie să respecte Recomandările Specifice de Țară elaborate de Comisia Europeană, iar investițiile vor contribui în proporție de 37% la obiectivul de schimbări climatice și în proporție de 20% la obiectivul de digitalizare.

Nu e clar în acest moment ce proiecte din versiunea inițială a PNRR vor dispărea pentru a face loc investițiilor în digitalizare și protejarea mediului.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) propune definitivarea noului PNRR la 26 februarie, dat fiind că termenul până la care statele membre pot transmite oficial către Comisia Europeană Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este 30 aprilie 2021.

România are un buget alocat estimat de 30,4 mld euro destinat instrumentului de finanțare „Mecanismul de redresare și reziliență”, din care 13,7 mld euro sunt structurați sub formă de granturi și 16,6 mld euro sub formă de împrumuturi.

Pentru elaborarea PNRR, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene propune implicarea președinției, a vice-premierului coordonator, a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, precum si a ministerelor de linie.

În cadrul procesului de organizare, MIPE va organiza consultări cu reprezentanții sectorului privat, ai societății civile, cu sindicatele precum și cu ceilalți parteneri de dialog.

Ghinea propune ca fiecare minister să desemneze un coordonator la nivel politic, precum și un reprezentant la nivel tehnic, responsabili de menținerea dialogului permanent cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în calitate de coordonator național al PNRR. Apoi, până la 17 februarie ar trebui trimise propunerile de proiecte de la fiecare minister.

Până la 25 februarie vor fi organizate întâlniri cu partenerii de dialog pentru colectarea și analizarea recomandărilor și propunerilor acestora.

Foto: Facebook/ Cristian Ghinea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Așa, să te ții deturnarea banilor prin tot felul de ONGuri dubioase și pe consultanță, Ghinea & Barna au experiență în asta.

 2. Pe cei 37% de la schimbari climatice o sa-i sufle vantul de o sa-i zvinte!

 3. Redactia, nu e clar de unde a au rezultat procentele de 37 si 20. Va rog documentati:

  – vin de la UE sau de la dl. Ghinea.

  – de ce 37 cu 20 si nu 20 cu 37 (sau alta combinatie de suma 57)?

  Mai cu jurnalism, nu doar transcrieri … 🙁

  • Cristian Ghinea, declaratia mai clara in 9 ianuarie, conform Agerpres: „Cristian Ghinea a precizat că PNRR nu respectă în prezent cele două praguri pe care Uniunea Europeană vrea să le impună, respectiv minimum 37% din bani să meargă pe tranziţia verde şi minimum 20% pe digitalizare”

   Deci, pare ca e o cerinta UE. De altfel, acest PNRR e gandit de UE ca un fond pentru refacerea decalajelor sociale, pentru reformarea unor sectoare mai delicate, pentru reformarea si digitizarea administratiei si pentru partea de energie verde/reciclare/etc. Prima propunere din partea Romaniei, facuta in toamna lui 2020, baga in PNRR zeci de mii de km de strazi, autostrazi si altele de acelasi gen si de aceia planul a fost facut praf la avizarea UE. De asta e nevoie de o refacere compelata a planului de trimis spre avizare.

   Pentru autostrazi si celelalte chestii de infrastructura, Romania are fondurile europene clasice, care sunt in valoare de 55 de miliarde de euro pentru urmatorii 8 ani.

  • @silicon_v: Multumesc de lamuriri.

   Redactia iti datoreaza o bere. 👍

   (Sunt in continuare curios cum s-a ajuns fix la valorile alea, dar pare sa fie ceva politic iar eu as vrea motive „masurabile fizic” … asa ca ma opresc.)

 4. „pe care UE vrea sa le impună” de la a vrea la a impune e o diferență. Iar UE nu e un actor solitar, cine din UE vrea sa impuna asta? O fi renew? 🙂

 5. Siteul oficial UE https://ec.europa.eu/info/strategy/recovery-plan-europe_en – „fighting climate change, with 30% of the EU funds, the highest share ever of the European budget’

  Dar 37% sau 30% din 30 de miliarde, tot aia dupa d.ul Ghinea

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.