G4Media.ro

Guvernul britanic vrea să înăsprească legile împotriva spionilor străini. În vizor: Rusia…

Guvernul britanic vrea să înăsprească legile împotriva spionilor străini. În vizor: Rusia și China

Spionii străini care operează în Marea Britanie vor fi pasibili de urmărire penală și expulzare conform unei legislații preconizate pentru a proteja țara de state ostile precum China și Rusia.

Prim ministrul Boris Johnson va anunța un proiect de lege la deschiderea noii sesiuni parlamentare pe 11 mai pentru a contracara statele ostile, inclusiv o cerință pentru ca toți cei care lucrează în numele guvernelor străine din Marea Britanie să își înregistreze prezența. Nerespectarea va constitui un delict, relatează The Times.

Guvernul va actualiza, de asemenea, Legea “arhaică” a secretelor oficiale, astfel încât să poată fi utilizată împotriva persoanelor care încearcă să submineze interesele Marii Britanii din străinătate, inclusiv a cyberhackerilor care lucrează în numele statelor ostile. Premierul Johnson este hotărât să continue măsurile pe fondul unei îngrijorări tot mai mari cu privire la activitățile Rusiei și Chinei.

Ministrul de externe, Dominic Raab, a declarat că Marea Britanie susține deplin guvernului Cehiei după ce poliția acestui stat a declarat că este în căutarea a doi bărbați ale căror pașapoarte se potrivesc cu numele suspecților din atacul de la Salisbury cu Noviciok din 2018.

Republica Cehă a expulzat 18 diplomați ruși pe care i-a identificat drept spioni într-un caz legat de o explozie uriașă la un depozit de muniții din orașul Vrbetice în 2014. Ministrul Raab a spus că autoritățile cehe au expus un “model de comportament al Moscovei, în urma atacului cu Noviciok la Salisbury ”.

Săptămâna trecută, Marea Britanie și SUA au condamnat public activitatea “malignă” a Rusiei după ce au concluzionat că este “foarte probabil” să se afle în spatele unuia dintre cele mai mari atacuri cibernetice din istorie din Occident.

Ministrul Raab a acuzat Moscova că a încercat să submineze democrațiile occidentale, iar Andrei Kelin, ambasadorul Rusiei la Londra, a declarat duminică la BBC că nu s-a mai întâlnit cu ministrul de externe britanic de mai bine de un an.

Registrul agenților străini se bazează pe un sistem din SUA, în cazul în care persoanele care lucrează în numele guvernelor străine, oficialilor și partidelor politice sunt obligați să se înregistreze la Ministerul Justiției al SUA și să depună rapoarte periodice despre activitățile lor. Schema de înregistrare se extinde la oricine reprezintă interesele unui stat străin, inclusiv lobbyiștii, consultanții și cei din relațiile publice.

Agențiile de informații au solicitat insistent un registru echivalent în Marea Britanie și au avertizat că, în conformitate cu legile actuale, spionii străini sunt capabili, de fapt, să acționeze cu impunitate, cu excepția cazului în care sunt prinși obținând secrete oficiale.

Foto: Sigla serviciului secret britanic MI5

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.