G4Media.ro

Guvernul a prelungit, prin ordonanţă de urgenţă, perioada în care refugiaţii ucraineni…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Guvernul a prelungit, prin ordonanţă de urgenţă, perioada în care refugiaţii ucraineni din România vor beneficia de asistenţă umanitară, până la finalul lunii martie 2024

Executivul a adoptat, joi, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea art. I alin. (11) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi in situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina. Astfel, cetăţenii ucraineni refugiaţi în România vor beneficia de asistenţă umanitară din partea statului român până la sfârşitul lunii martie 2024, transmite News.ro.

Guvernul a prelungit perioada de acordare a asistenţei umanitare pentru refugiaţii din Ucraina de la sfârşitul anului 2023 până la 31 martie 2024, prin Ordonanţa de Urgenţă adoptată în şedinţa de joi, arată comunicatul de presă al Executivului.

Cuantumul, condiţiile şi mecanismul de acordare a sumelor forfetare prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 15/2022 şi stabilite prin Hotărârea de Guvern 368/2023 rămân nemodificate.

Finanţarea acestor sume forfetare se va face din fonduri europene. Comisia Europeană a lansat în luna iunie un apel de proiecte pentru România, Bulgaria, Cehia, Polonia şi Slovacia, cu o finanţare din Facilitatea tematică a Fondului Azil, Migraţie şi Integrare (FAMI) 2021-2027.

Termenul de transmitere a aplicaţiilor către Comisie a fost prelungit până la data de 13 octombrie 2023. Bugetul total alocat de Comisie acestui apel este de 50 de milioane de euro. Aplicaţiile trebuie să conţină un buget estimat de minim 7 milioane de euro şi de maximum 20 de milioane de euro, mai indică sursa citată.

În ceea ce priveşte finanţarea acţiunilor, Comisia Europeană condiţionează depunerea apelurilor de existenţa unui cadru legislativ naţional clar definit, referitor la modalitatea de acordare a sumelor forfetare şi pentru anul 2024. Este necesar, aşadar, ca până la această dată România să aibă creat cadrul normativ, la nivel primar, care să permită acordarea de sprijin sub forma sumelor forfetare pentru acoperirea costurilor de cazare, pentru cetăţenii străini şi apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, ceea ce s-a concretizat prin actul normativ adoptat în reuniunea de joi a Executivului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...