G4Media.ro

Guterres: Consiliul de Securitate al ONU este blocat „poate fatal” privind Gaza…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Wikiweeki

Guterres: Consiliul de Securitate al ONU este blocat „poate fatal” privind Gaza şi Ucraina

Consiliul de Securitate al ONU nu a reuşit să reacţioneze adecvat la conflictul din Fâşia Gaza între Israel-Hamas şi la invazia rusă în Ucraina, a apreciat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, informează Reuters, transmite Agerpres.

În faţa Consiliului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, la Geneva, Guterres a afirmat că autoritatea Consiliului a fost subminată de războaiele respective. Forul de conducere al ONU a intrat adesea în blocaje şi „nu a fost capabil să acţioneze în privinţa problemelor de pace şi securitate poate cele mai semnificative din vremea noastră”.

„Lipsa de unitate a Consiliului privind invazia Rusiei în Ucraina şi privind operaţiunile militare ale Israelului în Gaza după atacurile teroriste îngrozitoare ale Hamas din 7 octombrie i-a subminat grav şi poate fatal autoritatea”, a avertizat secretarul general.

El consideră că este nevoie de o „reformă serioasă” a componenţei şi a metodelor de lucru ale Consiliului de Securitate.

Statele Unite şi-au exercitat din nou săptămâna trecută dreptul de veto împotriva unei rezoluţii a Consiliului, blocând astfel cererea acestuia de a se conveni imediat un armistiţiu umanitar în Gaza. A fost a treia oară din 7 octombrie când SUA, în calitate de membru permanent al Consiliului, a împiedicat astfel adoptarea unei rezoluţii.

Se apreciază că în oraşul Rafah de la frontiera Fâşiei Gaza cu Egiptul sunt înghesuiţi în corturi şi alte adăposturi improvizate circa 1,5 milioane de palestinieni, majoritatea refugiaţi din nordul teritoriului controlat de Hamas, pentru a scăpa de ofensiva israeliană.

Guterrres a descris localitatea drept centrul operaţiunii de asistenţă umanitară în Gaza şi a arătat că un asalt israelian cu toate mijloacele ar avea consecinţe dezastruoase: „nu ar fi doar înspăimântător pentru peste un milion de civili palestinieni; ar pecetlui soarta programelor noastre de asistenţă”.

Conform datelor şi unor oficiali din cadrul ONU, livrările de ajutoare prin Egipt spre Gaza s-au redus, iar dispariţia securităţii îngreunează tot mai mult distribuirea alimentelor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Aleluia! Da’ e interesant cum Guterres condamna veto-ul SUA in privinta hamas (veto pe care nu-l aprob, se puteau face altfel lucrurile), dar cand era vorba de veto-ul rusiei la invadarea Ucrainei nu mai era asa de indignat. Asta nu e cumva dubla masura? Adica asaltul rusiei nu e la randul lui inspaimantator pentru poporul ucrainean? Imi aduc aminte ca la inceput nu erau asa de ingrijorati de invazia nelegitima a Ucrainei.

  2. Aleluia! Da’ e interesant cum Guterres condamna veto-ul SUA in privinta h.a.mas (veto pe care nu-l aprob, se puteau face altfel lucrurile), dar cand era vorba de veto-ul rusiei la invadarea Ucrainei nu mai era asa de indignat. Asta nu e cumva dubla masura? Adica asaltul rusiei nu e la randul lui inspaimantator pentru p.o.por.ul ucrainean? Imi aduc aminte ca la inceput nu erau asa de ingrijorati de invazia nelegitima a Ucrainei.