G4Media.ro

Grupul Renew Europe solicită Comisiei Europene să elaboreze un plan strategic pentru…

Grupul Renew Europe solicită Comisiei Europene să elaboreze un plan strategic pentru consolidarea parteneriatului transatlantic: Relația dintre UE și SUA a fost afectată de tensiuni, în prezent se află la cel mai scăzut nivel

Grupul Renew Europe din Parlamentul European a redactat un document de poziție privind relațiile UE-SUA, susținând că aceasta a fost afectată de tensiuni, „diplomația imprevizibilă” și politicile fostului președinte, Donald Trump, „au contribuit la accentuarea divergențelor” și solicită Comisiei Europene să elaboreze un plan strategic pentru consolidarea parteneriatului transatlantic.

„Deși cooperarea dintre UE și SUA a avansat în numeroase domenii în ultimii ani, divergențele în ceea ce privește o serie de dosare (tarifele, impozitarea digitală, Acordul de la Paris, acordul nuclear cu Iranul, utilizarea sancțiunilor extrateritoriale, procesul de pace din Orientul Mijlociu, cheltuielile pentru apărare, retragerea din UNESCO și OMS, stoparea integrală a finanțării UNRWA, sprijinirea unui Brexit dur) s-au accentuat semnificativ. Pe perioada administrației Trump, Statele Unite au devenit un aliat mai puțin previzibil, retrăgându-se uneori din cooperarea multilaterală și axându-se tot mai mult pe relația cu China și cu țările din Asia-Pacific”, se afirmă în documentul de poziție al grupului Renew Europen din Parlamentul European.

În opinia Renew, în ciuda divergențelor, Statele Unite „sunt un partener și un aliat firesc și de durată” al Europei, iar legătura transatlantică rămâne „fundamentală pentru securitatea tuturor”.

„Ar trebui promovată cooperarea în ceea ce privește teme precum China, Rusia, tehnologia, inclusiv tehnologia 5G, controlul armelor, comerțul, dezarmarea nucleară, impozitarea, inclusiv în ceea ce privește domeniul digital, schimbările climatice, securitatea energetică, lupta împotriva dezinformării, multilateralismul și combaterea terorismului”, se mai precizează în document.

Grupul Renew Europe consideră că acum, cu o nouă administrație la Washington, este timpul pentru demararea unui parteneriat transatlantic „reînnoit și mai puternic”, întrucât multe dintre politicile administrației Biden sunt susceptibile de a se alinia la pozițiile europene.

„Europa trebuie să devină un actor global mai proactiv, autonom și mai eficient, capabil să își asume responsabilități în vecinătatea sa, acționând pentru a susține multilateralismul, drepturile omului și valorile fundamentale ori de câte ori acestea sunt expuse riscului”, a declarat europarlamentarul Hilde Vautmans, coordonatorul grupului Renew Europe din cadrul Comisiei pentru afaceri externe.

Europarlamentarul Nicolae Ștefănuță, vicepreședintele delegației pentru relațiile cu Statele Unite , consideră că alegerea lui Joe Biden oferă „o fereastră de oportunitate”

„Uniunea Europeană și Statele Unite trebuie să lucreze împreună în jurul unei agende pozitive reînnoite. Pe măsură ce lumea se luptă să iasă din recesiune, nu trebuie să existe o recesiune de valori, deoarece valorile noastre comune sunt ceea ce face ca parteneriatul nostru să fie unul mai puternic și mai prosper”, a declarat Ștefănuță.

Demersul grupului Renew Europe vine în contextul în care secretarul de stat american, Antony Blinken, se află la Bruxelles, unde a participat marți la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre NATO, pe agenda vizitei având programate discuţii cu oficialităţi ale Uniunii Europene

Blinken se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, care este şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.

„Întâlnirile de la Bruxelles reafirmă angajamentul Statelor Unite faţă de aliaţii şi partenerii noştri europeni cu privire la agenda noastră comună”, a menţionat Departamentul de Stat într-o declaraţie.

Sursa foto: Captură video Renew Europe

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Ipocrizie la maximum la acesti baieti. Ca sa-l citam pe Macrou, NATO e in moarte cerebrala si Europa are nevoie de armata proprie.
    Cine-i Macroul? Seful lui securache Ciolos, lider al Renew.

  2. Oricum erau divergente intre UE si SUA de ani buni. Trump n-a facut decat sa le dea pe fata, iar Biden continua aceleasi politici vizavi de UE, insa intr-un limbaj mai diplomatic. UE trebuie sa inteleaga ca fara SUA nu ar exista.

  3. Atunci cand UE va crea lideri competenti si diplomati adevarati, atunci poate SUA se va uita si spre ea. Pana atunci UE creaza doar clovni tristi fara viziune, precum Michel sau Ursula.

  4. Atunci cand UE va crea lideri competenti si diplomati adevarati, atunci poate SUA se va uita si spre ea. Pana atunci UE creaza doar clovni tristi fara viziune, precum Michel sau Ursula.

  5. O ipocrizie mica ca sa nu cer imprumut la vecina mea furnica. N-am avut alta rima.

  6. Foarte bine, mai bine uniți împotriva Chinei decât fiecare pe cont propriu.