G4Media.ro

Grupul PPE din Parlamentul European cere o anchetă în legătură cu modul…

Grupul PPE din Parlamentul European cere o anchetă în legătură cu modul în care a fost numit procurorul portughez la EPPO: „Comportamentul ministrului portughez al justiției riscă independența și credibilitatea Parchetului European”

Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a cerut joi președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să declanşeze o anchetă asupra circumstanțelor legate de numirea de către guvernul din Portugalia a procurorului în Parchetul European (EPPO), după ce au apărut informații că procurorului portughez i-au fost atribuite funcţii şi responsabilităţi pe care nu le-a avut niciodată.

„Abordarea înșelătoare utilizată de guvernul portughez pentru a-și promova candidatul preferat pentru numirea în nou format EPPO provoacă o îngrijorare gravă. Există întrebări la care trebuie să se răspundă legate de metodele utilizate și de legitimitatea numirii procurorului în lumina acestor noi informații”, a avertizat vicepreședintele Grupului PPE, Esteban González Pons, potrivit unui comunicat de presă.

Popularii europeni îi cer Ursula von der Leyen să demareze de urgență o anchetă și să ia toate măsurile pentru a remedia situația.

„Nu vrem să vedem greșelile guvernului portughez să păteze și să afecteze pe nedrept EPPO în acest moment crucial”, a declarat Pons.

Monika Hohlmeier, președintele Comisiei pentru control bugetar a PE, a declarat că este „vital” ca integritatea EPPO să fie protejată.

„Comportamentul ministrului portughez al justiției riscă independența și credibilitatea Parchetului European. Guvernul portughez ar trebui să retragă candidatul, mai ales în momentul în care Portugalia prezidează Consiliul Uniunii Europene. Alegerea domnului Guerra s-a bazat pe argumente false prezentate de guvernul portughez și a fost făcută împotriva recomandării comisiei europene de selecție”, a mai spus Hohlmeier, potrivit comunicatului PPE.

PPE consideră că atunci când un stat membru furnizează informaţii false instituţiilor UE, ducând astfel la o decizie a Consiliului bazată pe informaţii eronate, se încalcă Tratatele UE, inclusiv obligaţia de cooperare loială.

În Portugalia, scandalul legat de numirea procurorului José Guerra a luat amploare și a condus la demisia unui oficial din Ministerul Justiţiei.

Un juriu internaţional de experţi a apreciat că opţiunea cea mai bună pentru Portugalia ar fi numirea în acest post a magistratei Ana Carla Mendes de Almeida, dar guvernul de la Lisabona nu a fost de acord şi a susţinut un alt magistrat, José Guerra, care era a doua opţiune a respectivului juriu, a relatat luni Agerpres, citând agenția EFE.

Guvernul portughez a motivat în scris către Bruxelles această desemnare, atribuindu-i lui José Guerra funcţii şi responsabilităţi pe care în realitate nu le-a avut. Se menţiona astfel că acesta a fost ”procuror general adjunct”, când de fapt el a fost doar procuror, că a fost responsabil al unei secţii ”a celui mai mare departament naţional pentru delicte economico-financiare”, deşi era vorba despre o responsabilitate doar la nivel regional, ori că a condus o investigaţie într-un caz relevant, dar nu acesta fusese rolul său în acel proces, potrivit Agerpres.

Foto: Parlamentul European

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. … fiecare cu „penalii” săi…
  Curios oare Polonia, Bulgaria, pe cine au trimis…🤑😜

 2. Păi pe Cucuvea cine a recomandat-o ? În afară de talentul său de a nu ancheta cine a dat mită în dosarele Microsoft și EADS sau nedeschiderea de dosare penale pentru VOLKSWAGEN cu emisiile de gaze trucate în cooperare cu Bosch.Când stai plecat în fața stăpânului stăpânul te răsplătește.Probabil că portughezul nu putea să fie controlat și s-au activat trompetele

  • …care ești?
   Că doar tu poți debita asemenea prostii!
   Manipularea pe text, pentru analfabeți funcțional! Poate funcționa… Dar noi ne-am cam lămurit cu voi.

  • Ia spune măi deșteptul .ulii ce neadevăr am spus,sau doar adevărurile voastre sunt reale .

  • bai „dracneo”, ti-a scapat vreun gardian telefonul in celula? l-a avut ascuns in c.r de miroase atat de fetid comentariul tau? e clar ca tu ai sabotat-o, recomandarile tale erau de tipul secretarei ajunse ministreasa de interne.

  • … ce-ți mai place shaorma!🤥🤥
   Mai și înjuri pe langa ea, ca iubiții tăi demnitari in shaormerie…
   Ne spune în text că „portughejii” au umflat funcțiile desemnatului lor, iar tu ne explici că e incoruptibil și s-au activat trompetele!!🤣🤣
   Niște TROMPETE mai mari ca voi, nu am văzut de mult pe site!
   Așa că , ușor cu pianu’ pe scări…
   Troll obosit! Și cu nervii la pământ…

 3. Deja vu.
  Frica mare de acest Parchet European. Sa speram ca îndreptățită.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.