G4Media.ro

Gruparea Stat Islamic anunță moartea liderului său, irakianul Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi,…

sursa foto: captura video

Gruparea Stat Islamic anunță moartea liderului său, irakianul Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi, și numirea unui nou calif, Abu al-Husayn al-Husayni al-Qurash

Un mesaj audio postat pe Telegram de purtătorul de cuvânt al grupării Stat Islamic (ISIS) anunță moartea liderului irakian Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi, care a fost ucis, în urmă cu mai multe luni, într-un raid american în Siria. Purtătorul de cuvânt al ISIS, Abu Omar al-Muhajir, a precizat  că Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi a murit  „într-o luptă împotriva duşmanilor lui Dumnezeu”, relatează AFP şi Reuteres.

Gruparea teroristă a numit un nou „calif al musulmanilor”, pe Abu al-Husayn al-Husayni al-Qurashi.

Abu Omar al-Muhajir nu a dat alte indicii despre noul lider, care poartă acelaşi nume ca şi predecesorul său, Al-Qurashi, nume care face referire la tribul profetului Mahomed, căruia ‘califul’ autoproclamat trebuie să-i fie descendent, relatează Agerpres.

După o ascensiune fulgerătoare în 2014 în Irak şi Siria şi cucerirea de vaste teritorii, SI şi-a văzut ‘califatul’ învins de ofensive succesive în aceste două ţări, în 2017, respectiv 2019. De atunci, organizaţia a fost destabilizată de mai multe ori de moartea sau capturarea liderilor săi.

Reamintim că în 3 februarie 2022, forțele speciale ale SUA au efectuat un raid în Siria, care a dus la moartea liderului Ibrahim al Hashimi al Qurayshi, cunoscut și sub numele de Hajji Abdullah. În loc să riște să fie capturat, Qurayshi a detonat o vestă sinucigașă care l-a ucis atât pe el cât și pe soția și copiii săi. „Qurayshi a supervizat răspândirea grupărilor teroriste afiliate ISIS în întreaga lume după ce a sălbăticit comunități și a ucis nevinovați” de la preluarea funcției de lider în 2019”, informa în februarie președintele SUA, Joe Biden.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...