G4Media.ro

Grecia va expulza 9 cetățeni europeni care au participat la o demonstrație…

Sursa foto: pixabay.com

Grecia va expulza 9 cetățeni europeni care au participat la o demonstrație pro-palestiniană

Nouă protestatari din Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Spania, arestați în timpul unei demonstrații pro-palestiniene la Facultatea de Drept a Universității din Atena săptămâna trecută, urmează să fie deportați din Grecia, au declarat luni avocații lor, scrie Kathimerini.

Săptămâna trecută, poliția a reținut în total 28 de protestatari greci și străini care ocupau clădirea, sub acuzații care includ perturbarea funcționării unei entități publice și asistență la deteriorarea proprietății străine, potrivit documentelor judiciare. Protestatarii au negat orice abatere.

Probele au inclus pliante, steaguri palestiniene, două rachete de fum, măști de gaze, căști, cutii de vopsea și stâlpi de pancarte, împreună cu o declarație încărcată pe un site web în greacă și engleză care îi îndemna pe alții să se alăture protestului, potrivit documentelor.

Protestatarii greci au fost eliberați în așteptarea procesului la 28 mai, dar cei nouă cetățeni străini – un bărbat și opt femei, cu vârste cuprinse între 22 și 33 de ani – au rămas în arest în așteptarea unei decizii administrative privind deportarea lor.

Avocații străinilor au declarat că au fost emise ordine de expulzare, ceea ce îi va împiedica pe inculpați să participe la propriul proces.

Avocații celor care care locuiesc și lucrează în Grecia au spus că intenționează să facă apel.

Avocatul Vassilis Papadopoulos, care reprezintă un spaniol în vârstă de 33 de ani, a calificat decizia drept „arbitrară și ilegală”.

Susținătorii pro-palestinieni au organizat mai multe proteste în Grecia de când a început războiul dintre Israel și Hamas în Gaza, în octombrie.

În 2019, Grecia a eliminat legislația care interzicea poliției să intre în universități, deoarece guvernul conservator a declarat că aceasta a fost folosită ca o acoperire pentru anarhie.

Legea privind sanctuarul academic, o moștenire a represiunii unei revolte studențești din 1973 de către junta militară de la acea vreme, a fost concepută pentru a proteja studenții protestatari și libertatea ideilor. Criticii au denunțat abolirea acesteia ca fiind o reprimare a democrației.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Foarte frumos. O lectie pt Romania

  2. O lecție pentru tot Occidentul de la o țară care a inventat democrația.