G4Media.ro

Grecia și Turcia aderă în același timp la programul european antirachetă Sky…

Sursa foto: mbda-systems.com

Grecia și Turcia aderă în același timp la programul european antirachetă Sky Shield Initiative / 19 țări NATO, între care și România, participă deja la inițiativă

Aderarea simultană a Greciei și a Turciei la ambițiosul program european Sky Shield Initiative pentru protecție antirachetă, o inițiativă a Germaniei și a cancelarului Scholz, a fost semnată astăzi de miniștrii apărării din cele două țări, Nikos Dendias și Yasar Guler, în marja Reuniunii ministeriale a NATO de la Bruxelles.

Aderarea Greciei a fost anunțată chiar de Nikos Dendias, care la sosirea la reuniune a precizat că va avea și o întâlnire cu omologul său turc pentru a-i „reaminti că pentru menținerea climatului actual de detensionare este absolut necesară evitarea oricărei provocări, a oricărei acțiuni ce poate arunca în aer atmosfera care există în acest moment”.

Inițiativa European Sky Shield (ESSI) vizează dezvoltarea unui sistem european integrat de apărare aeriană, care va dispune de rachete antibalistice și va contribui la consolidarea Sistemului integrat de apărare aeriană al NATO. Propunerea de creare a acestui sistem a fost prezentată de cancelarul Scholz în august 2022 și este, în esență, o primă încercare de a crea o apărare antirachetă europeană după noile date create de invazia rusă în Ucraina și după desfășurarea de rachete balistice rusești Iskander la Kaliningrad. Această inițiativă vine, de asemenea, să acopere și îngrijorările legate de o posibilă dezangajare a SUA, în eventualitatea alegerii lui Trump, din angajamentul cu privire la apărarea și securitatea Europei.

19 țări membre NATO participă deja la inițiativă: Germania, Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Finlanda, Ungaria, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Slovacia, Slovenia, România, Marea Britanie, Danemarca, Suedia, precum și țările „neutre” Austria şi Elveţia.

Franța nu și-a anunțat participarea pentru moment, considerând că inițiativa germană are o dependență deosebit de puternică de echipamente produse în afara Europei. Parisul și-a exprimat de asemenea nemulțumirea și îngrijorarea față de faptul că sistemul antirachetă franco-italian SAMP-T a fost exclus din ESSI. La acestă inițiativă, nu și-au anunțat participarea nici Italia, Spania și Polonia.

Sursa: PROTO THEMA / Rador Radio România / Traducerea: Carolina Ciulu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...