G4Media.ro

Grecia: Destructurarea unei rețele care viza ținte evreiești / Israelul a acuzat…

Sursa Foto: Ministerul de Externe Israel

Grecia: Destructurarea unei rețele care viza ținte evreiești / Israelul a acuzat Iranul că s-ar afla în spatele acestei rețele

Poliţia greacă a anunţat miercuri că a destructurat o „reţea teroristă” care planifica „lovituri” în Grecia şi a arestat doi pakistanezi care vizau ţinte evreieşti la Atena, relatează Agerpres conform AFP.

În Israel, biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a acuzat Teheranul că se află în spatele acestui plan, subliniind că este o „nouă tentativă a Iranului de a promova teroarea împotriva unor ţinte israeliene şi evreieşti din străinătate”.

„Ancheta a dezvăluit că infrastructura greacă făcea parte dintr-o vastă reţea iraniană care opera din Iran în multe ţări”, au precizat serviciile lui Benjamin Netanyahu într-un comunicat.

„Creierul (acestei celule) este un pakistanez care locuieşte într-o ţară din afara Europei”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a poliţiei, Konstantina Dimoglidou.

Potrivit unor surse din poliţie sub protecţia anonimatului, el locuieşte în Iran şi mai precis în Teheran.

Cei doi indivizi arestaţi, în vârstă de 27 şi 29 de ani, sunt „pakistanezi care locuiesc ilegal în Grecia”, a subliniat Konstantina Dimoglidou.

Ei au vizat o clădire a comunităţii evreieşti frecventată de israelieni în centrul Atenei care găzduieşte „o sinagogă (…) şi un restaurant evreiesc”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Ar putea fi unul dintre puţinele restaurante kosher din capitala Greciei care, din 2001, găzduieşte şi un centru unde se întâlneşte comunitatea evreiască, Chabad, din Grecia.

Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a mulţumit guvernului grec şi Serviciului Naţional de Informaţii (EYP) „pentru că au dejucat atacul terorist împotriva unor ţinte evreieşti şi israeliene”.

„Terorismul este un inamic comun, iar lupta împotriva acestui flagel este prioritatea noastră absolută”, a scris Eli Cohen pe contul său de Twitter marţi seară.

Poliţia greacă anunţase cu puţin timp înainte că, „în urma acţiunilor coordonate cu Serviciul Naţional de Informaţii (EYP), o reţea teroristă, din străinătate, a fost destructurată”.

„Această reţea planifica lovituri împotriva unor ţinte atent selectate de pe teritoriul Greciei”, se arată într-un comunicat al poliţiei elene.

Telefoanele mobile ale celor doi indivizi arestaţi le-au permis anchetatorilor accesul la conversaţii, înregistrări video şi schiţe ale locurilor unde se adunau aceste ţinte evreieşti, potrivit poliţiei.

Cei doi bărbaţi „îşi aleseseră deja ţinta atacului şi efectuaseră recunoaşterea zonei şi planificarea atacului”, potrivit comunicatului care precizează că primiseră „instrucţiuni finale” pentru a-şi pune în aplicare proiectul.

Cei doi suspecţi au fost deferiţi Parchetului din Atena care a deschis plângeri penale pentru infracţiunea de „constituire şi apartenenţă la un grup terorist”, care prevede pedepse cuprinse între zece ani şi închisoarea pe viaţă în baza legii antiteroriste elene, potrivit unei surse judiciare.

Justiţia greacă a deschis şi o procedură penală „împotriva lui X” care îl vizează pe presupusul lider al acestei reţele care locuieşte la Teheran, potrivit aceleiaşi surse.

Grecia, cu o comunitate de aproximativ 5.000 de evrei, întreţine bune relaţii cu Israelul şi nu a fost ţinta unor atacuri teroriste în ultimii ani.

Ţară având relaţii istorice de prietenie cu statele arabe, Grecia a început să se apropie de Israel în urmă cu peste un deceniu.

Între cele două ţări au fost semnate numeroase acorduri de cooperare, în special în domeniul militar, de securitate şi energetic, reaminteşte AFP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...