G4Media.ro

Grecia anunță că vrea să înceapă negocierile cu Turcia, în privința zonelor…

Grecia anunță că vrea să înceapă negocierile cu Turcia, în privința zonelor de exploatare din Marea Egee, disputate de ambele țări

Grecia a anunţat joi că este pregătită să înceapă negocieri cu Turcia în privința zonelor maritime disputate pentru exploatare, din Marea Egee, relatează France Presse.

Turcia a suspendat luna trecută explorările de petrol şi gaze în largul unei insule greceşti după ce această iniţiativă a sa a dus la exacerbarea tensiunilor între cele două ţări.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat în 28 iulie la CNN-Turk că este pregătit să discute (toate litigiile) cu Grecia fără condiţii.

„Aşteptăm să vedem dacă Turcia intenţionează să o facă la modul serios, suntem pregătiţi din această lună’” a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas, conform Agepres.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a asigurat miercuri că este „întotdeauna bucuros” să discute cu Turcia delimitarea zonelor maritime în Marea Egee şi în Mediterana orientală. „Făcusem progrese până când Turcia a pus capăt discuţiilor preliminare în 2016”, a remarcat el.

„Grecia nu va veni la masa negocierilor cu o armă la spate. În caz de dezacord, ne vom adresa Curții Internaţionale de Justiţie de la Haga”, a mai adăugat premierul Mitsotakis.  Oficialul a spus că Grecia va respecta decizia Curții.

Mitsotakis apreciază că Turcia nu se comportă într-un mod „fiabil” în cadrul NATO, constituind un factor destabilizator în regiune. El a evocat în sensul acesta acțiunile de survolare a insulelor greceşti de către avioane de vânătoare-bombardiere turceşti, forajele „ilegale” în largul Ciprului şi tentativele de a „transforma în arme” miile de migranţi şi refugiaţi când le-a permis să se îndrepte în masă spre frontiera elenă în februarie.

Sursa Foto: captura youtube/ zona maritima gaz petrol

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.