G4Media.ro

Grecia a digitalizat complet vânzările de autoturisme: o platformă online le permite…

Sursa foto: Unsplash / JR Harris

Grecia a digitalizat complet vânzările de autoturisme: o platformă online le permite proprietarilor să tranzacționeze mașini fără nici o interacțiune cu funcționarii statului

Două noi instrumente digitale, transferul digital al vehiculelor și serviciul MyAuto, au fost prezentate vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Muzeul elen al Automobilului, de către miniștrii pentru guvernanță digitală, Kyriakos Pierrakakis, și pentru infrastructură și transporturi, Kostas Karamanlis, relatează Iefimerida.gr.

Prezentând pașii pentru transferul digital al mașinilor, secretarul general al Guvernanței Digitale și Simplificării Procedurilor, Leonidas Christopoulos, a subliniat că „toate informațiile vor fi extrase automat din registrele respective”. În special, transferul digital al vehiculelor se va realiza prin intermediul site-ului drivers-vehicles.services.gov.gr, cu acțiuni minime atât din partea vânzătorului, cât și a cumpărătorului.

Mai specific, vânzătorul:

– intră pe drivers-vehicles.services.gov.gr cu două niveluri de identificare, adică mai întâi cu codurile sale Taxisnet și apoi cu o parolă unică (OTP – One Time Password), care este trimisă la numărul de telefon mobil certificat pe care cetățeanul a fost deja înregistrat în Registrul Național de Comunicații (NRC).

– alege vehiculul pe care dorește să îl transfere și serviciul de transport care se va ocupa de proces

– introduce numărul de TVA al potențialului cumpărător.

Imediat după aceea, platforma va trimite o notificare prin SMS și e-mail cumpărătorului. După ce acesta din urmă se identifică pe platformă și acceptă tranzacția, transferul va fi finalizat, iar vânzătorul va primi o notificare.

După finalizarea depunerii cererii, cumpărătorul va elibera digital, prin intermediul gov.gr, un certificat de depunere a cererii și de îndeplinire a condițiilor pentru transferul de proprietate a vehiculului. Cu acest certificat, el va putea asigura și circula pe teritoriul Greciei vehiculul care face obiectul transferului pentru o perioadă de treizeci (30) de zile. Confirmarea depunerii cererii și a îndeplinirii condițiilor pentru transferul de proprietate a vehiculului va fi, de asemenea, postată pe căsuțele poștale personale (my.gov.gr) ale cumpărătorului și vânzătorului.

De îndată ce departamentul de transport relevant emite noul permis de înmatriculare, cumpărătorul va fi notificat să îl ridice, furnizând dovada plății permisului și a taxelor de transfer al vehiculului.

Întregul nou proces este descris în detaliu în manualul de utilizare, care poate fi găsit la adresa drivers-vehicles.services.gov.gr/content/manual-mv.pdf.

Christopoulos a adăugat că obiectivul în următoarea perioadă de timp este de a „măsura prin intermediul observatorului birocrației și beneficiul rezultat din acest nou proces de simplificare și digitalizare a procesului”.

Care sunt avantajele noului proces?

 1. Controlul condițiilor de transfer este automatizat.
 2. Prezentarea documentelor justificative este eliminată.
 3. Se stabilește certificatul digital, cu ajutorul căruia cumpărătorul poate asigura imediat vehiculul.
 4. Vânzătorul este eliberat de obligația de a se deplasa la service.
 5. Se reduce timpul necesar pentru verificarea cererii de către funcționarul competent.
 6. Transparența este sporită, iar accesul cumpărătorului la toate detaliile vehiculului de vânzare este asigurat (numărul de înmatriculare, data primei înmatriculări, data importului în țară).

Noua procedură face parte din Programul Național de Simplificare a Procedurilor al Secretariatului General pentru Guvernanță Digitală și Simplificarea Procedurilor. Toate informațiile despre vehicul vor fi preluate automat, prin intermediul Centrului de Interoperabilitate al Secretariatului General pentru Sisteme Informatice din Administrația Publică. Astfel, documentele justificative a căror prezentare se desființează sunt:

– Certificatul de inspecție tehnică valabil (KTEO)

– Certificat de neplată a taxelor de circulație de la D.O.Y. competent.

– Declarații/cereri responsabile

 

Întrebări frecvente despre transferul digital al vehiculelor

 1. Cum se face un transfer digital de vehicul?

Procesul digital este disponibil prin intermediul platformei drivers-vehicles.services.gov.gr. Vânzătorul și cumpărătorul trebuie să se conecteze cu codurile personale taxisnet și să fie înregistrați în Registrul Național de Comunicații (RMN).

 1. Care sunt vehiculele vizate?

Procesul digital se referă la vehiculele de pasageri și la vehiculele cu două roți. Vehicule a căror proprietate aparține exclusiv (100%) unei persoane fizice și care urmează să fie transferate 100% unei alte persoane fizice.

 1. Care sunt condițiile?

Trebuie să se aplice următoarele condiții:

– Să nu aibă datorii la taxa de circulație.

– Trebuie să existe un ITP valabil sau vehiculul nu este încă supus obligației de a emite un ITP (pentru vehiculele cu o vechime mai mică de patru (4) ani).

– Nu trebuie să existe nicio reținere a dreptului de proprietate asupra vehiculului sau, dacă există, trebuie să fie mai mult de 7 ani de la data acordării licenței proprietarului actual.

 1. Care sunt etapele procesului digital?

Puteți consulta manualul detaliat al utilizatorului, care se află la adresa driver-vehicles.services.gov.gr/content/manual-mv.pdf.

 1. De ce trebuie să fiu înregistrat în Registrul național de comunicații (EMEp)?

Înregistrarea în Registrul național de comunicații (EMEP) asigură validitatea și asocierea numărului de telefon mobil cu proprietarul acestuia și, prin urmare, oferă un nivel mai ridicat de securitate. Astfel, la începutul procesului de transfer, este necesar să se trimită un cod unic pe telefonul mobil care să fie utilizat ca al doilea factor de autentificare.

 1. Trebuie să anexez documente justificative la cererea digitală?

Nu. Toate datele sunt extrase în mod automat prin intermediul interoperabilităților cu registrele organismelor de stat. Se clarifică faptul că, la primirea noii licențe de înmatriculare de la serviciul de transport selectat, cumpărătorul trebuie să prezinte dovada plății licenței și a taxelor de transfer al vehiculului (a se vedea întrebarea conexă 8).

 1. Depunerea cererii digitale de transfer de proprietate este completă. Cumpărătorul poate asigura și conduce vehiculul?

Da. După completarea cererii de transfer de proprietate, cumpărătorului i se acordă prin intermediul gov.gr un certificat de depunere a cererii și de îndeplinire a condițiilor pentru transferul de proprietate a vehiculului. Cu acest certificat, cumpărătorul poate asigura și circula pe teritoriul Greciei vehiculul care face obiectul transferului pentru o perioadă de treizeci (30) de zile. Acest certificat este, de asemenea, postat pe cutiile poștale personale (my.gov.gr) ale cumpărătorului și vânzătorului.

 1. Cum primește cumpărătorul noul permis de înmatriculare?

Pentru a finaliza transferul și pentru a emite și primi noul permis, cumpărătorul trebuie:

– Să înscrie acordul scris al părților în locul corespunzător din permisul de înmatriculare actual al vehiculului (semnăturile cumpărătorului și vânzătorului în câmpurile respective situate pe ultima pagină a formularului de permis de înmatriculare).

– Să se prezinte el însuși (sau reprezentantul său autorizat) în termen de 30 de zile la departamentul de transport competent, prezentând:

o certificatul de înmatriculare actual al vehiculului (semnat de ambele părți)

o dovada plății taxelor de licență și de transfer al vehiculului.

 1. Vânzătorul trebuie să vină la biroul de transfer pentru a finaliza transferul?

Nu. Prezența fizică a vânzătorului nu este necesară în nicio etapă a procesului.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. BRAVO! Noi, Romanii, inca trebuie sa trecem prin niste proceduri groaznice sa inmatriculam masina, cozi, nesimtire, prostie, taxe, mita, luati exemplul Suceava, exemplu negativ.

 2. DISPARE COADA, DISPARE SPAGA!