G4Media.ro

Toni Greblă: Referendumul a fost convocat cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la…

Toni Greblă: Referendumul a fost convocat cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneția/ Întrebările sunt neclare

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, consideră că întrebările pentru referendumul din 26 mai sunt ”neclare”, apreciind că acest demers al preşedintelui Iohannis se face ”cu încălcarea” recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi a deciziei CCR.

„Prin decret a fost convocat pe 26 mai referendumul cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, dar şi a recentei decizii a CCR care a recomandat ca cele două categorii de acţiuni – alegerile europarlamentare şi referendumul – să nu se suprapună, pentru că o să se creeze confuzie în dezbaterea care ar trebui să aibă loc pentru fiecare acţiune în parte. O a doua remarcă aş face-o vizavi de inutilitatea acestui referendum, care, prin întrebările puse, tinde la modificarea Constituţiei, astfel încât, dacă ar fi să mergem până la capăt, ar trebui să se organizeze un referendum acum cu aceste întrebări, să se revizuiască Constituţia în Parlament şi să fie din nou supusă referendumului pentru ca ea să intre în vigoare. Pe de o parte, am putea face două referendumuri pe aceeaşi temă, iar pe de altă parte am putea obţine rezultate contradictorii în cele două referendumuri. De exemplu un „da” acum şi un „nu” la adoptarea Constituţiei, pentru că lucrurile evoluează şi nu se ştie cum se schimbă percepţia”, a afirmat, joi, Greblă la Antena 3, preluat de Agerpres.

El a subliniat că aceeaşi Comisie de la Veneţia a recomandat ca, „în cazul în care întrebările nu sunt suficient de clare sau creează confuzie, o instanţă independentă ar trebui să se pronunţe asupra acestora”.

„Preşedintele a formulat două întrebări: ‘Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?’. Dacă un cetăţean, un votant, vrea să fie de acord, de exemplu, cu interzicerea amnistiei, dar vrea să fie împotriva interzicerii graţierii pentru că din raţiuni umanitare, din raţiuni de sănătate, de familie, pentru un om care execută o pedeapsă pentru prejudiciu mic într-o situaţie excepţională trebuie graţiat. Acest cetăţean nu are cum să răspundă la această întrebare, pentru că ea este alternativă. Ele trebuiau formulate separat: Sunteţi de acord cu interzicerea graţierii? Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei? Da sau nu şi pentru una, şi pentru cealaltă. A doua întrebare este la fel de neclară întrucât dacă eşti de acord cu interzicerea adoptării ordonanţelor de urgenţă în materiile pe care le spune preşedintele, este inutil să fi de acord cu extinderea sferei acţiunilor autorităţilor care pot să sesizeze Curtea Constituţională, pentru că nu mai au ce să sesizeze, de vreme ce ordonanţele ar fi interzise. Este imposibil de răspuns la amândouă cu un singur răspuns. (…) Una se exclude pe cealaltă, pentru că nu putem avea ‘da’ la amândouă, de exemplu”, a spus Greblă.

Potrivit acestuia, ‘referendumul a avut numai raţiuni electorale’.

„Eu nu ştiu cu cine s-a consultat (n.r. – preşedintele), dar sunt convins că referendumul a avut numai raţiuni electorale şi acum trebuie să aşteptăm ziua de 26 mai să vedem cât de mult îi profită aceste întrebări sau, dimpotrivă, cetăţenii vor considera că este un lucru absolut inutil, un lucru costisitor şi care are darul de a concentra atenţia spre acest referendum şi nu spre europarlamentare, care reprezintă o etapă foarte importantă pentru România, mai ales în perioada următoare, când evoluţia UE este în plină desfăşurare”, a adăugat Greblă.

Joi, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind organizarea referendumului din 26 mai, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. „Sunteti de acord cu MUIE GREBLA?”

 2. se pare ca astia au auzit pana la urma de comisia de la venetia, doar acum ca sa dea bine la non-argumentul imbecil cum ca referendumul e formulat „neclar”.

 3. Nu toti politicienii au vederea clara precum Kelemen Hunor.

 4. Întrebarea corectă este: Sunteți de acord că Dragnea este decît un golan?

 5. O mică observație, legat de a doua întrebare. Eu o înțeleg așa:
  1. Sunteți de acord să fie interzis Guvernului să dea ordonanțe referitoare la legislația penală și la legislația de organizare juridică?
  2. Sunteți de acord să primească și alții drept de a ataca la CCR ordonanțele guvernului?
  Cu alte cuvinte se subînțelege că se lărgește grupul celor abilitați să atace la CCR orice ordonanță a Guvernului, indiferent de domeniul de aplicabilitate al ordonanșei atacate. Era bine dacă întrebarea ar fi precizat clar cine sunt cei care ar primi acest drept. Așa cum e formulată întrebarea se poate înțelege că orice cetățean ar putea primi acest drept.

 6. Uitindu-ma la fata lui Grebla n-am nici o indoiala ca intrebarile ii sint neclare. Banuiesc ca orice intrebare e neclara pentru el.

 7. V-ati cacat pe voi. Cu cat se apropie, cu atat ies mai multi rahati din astia cu scheme…ba il considera inutil, ba nu e legal, etc. Se apropie funia de par, baieti… puscaria va haleste 🙂 paste fericit, in zeghe!

 8. În România suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative și prin referendum. Referendumul național constituie forma și mijlocul de consultare directă și de exprimare a voinței suverane a poporului român cu privire la: probleme de interes național.
  (2) Problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de Presedintele Romaniei
  Dreptul exclusiv de a pune intrebari apartine in acest caz Presedintelui Rominiei ,ce consulta poporul cu privire la probleme de interes national .In esenta Presedintele Rominiei cere cetatenilor sa raspunda afirmativ ( DA) la cele doua intrebari puse. Restul de nuante ,de credinte , de pareri diferite , de negatii sau afirmatii in acest caz nu isi au rostul (sunt doar pareri personale )fara nici o valabilitate in demersul initiat de presedinte .Cetatenii inteleg foarte bine ca Presedintele nu avea posibilitatea , ca intr-un referendum sa puna intrebari pentru multiplele probleme ce au aparut in ultima perioada, fie ele de natura juridica sau de orisice alta natura . Este foarte posibil ca Presedintele sa puna separat intrebarile de la primul punct si sa tina seama de ceea ce spune domnul in cauza ,dar in ce priveste punctul doi insusi semnatarul textului spune citez : Tinde spre modificarea Constitutiei (expresie ce introduce o doza mare de relativitate si nu este exprimata ca un adevar ) A spune DA, este cuvintul cheie si apoi vom vedea pasii ,obligatorii de urmat , pe care Presedintele ii are in calcul.

 9. Ce manipulare ordinara savarseste Grebla! (Sau mai degraba tind sa cred ca acesta este nivelul de intelegere al unui PSD-ist) El spune referitor la a doua intrebare: „A doua întrebare este la fel de neclară întrucât dacă eşti de acord cu interzicerea adoptării ordonanţelor de urgenţă în materiile pe care le spune preşedintele, este inutil să fi de acord cu extinderea sferei acţiunilor autorităţilor care pot să sesizeze Curtea Constituţională, pentru că nu mai au ce să sesizeze, de vreme ce ordonanţele ar fi interzise.” Unde a citit el in a doua intrebare ca se vorbeste de interzicerea tuturor ordonantelor? Domnul presedinte se refera la extinderea dreptului de a ataca Ordonanțele de Urgență in general care in nici un caz nu ar disparea in urma referendumului.

 10. Țara condusă de infractori unde ,,ziariștii” publică toate tâmpeniile debitate de infractori.

 11. Pentru o bună desfășurare a lucrărilor agricole de primăvaeă, trebuie neapărat bătuți bine dinții greblei.
  Poate așa pricepe și tovarășul penal toni că vântură degeaba prin declarații numele Comisiei de la Veneția cu gândul să sperie votantul tradițional pesedac că USR-PLUS o să le ia aragazele și frigiderele.
  Și, apropo, dacă tot susține că întrebările îi sunt neclare, de unde știe că ar încălca nu știu ce comisie sau alte bazaconii?

  • Pai, inseamna ca dragnea e deja pregatit pentru lucrarile de primavara (dupa dinti) desi eu zic ca nu i-ar mai strica si lui o revizie la dinti cu ciocanu’

 12. Si noi ce sa facem, daca tu esti grebla si ti se par neclare? Noi credem ca sunt atat de clare ca pana si un strutz le-ar pricepe.

 13. raspunsul e f clar: DA

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.