G4Media.ro

GRAFICE Tot ce trebuie să știi despre Omicron: simptome, riscuri, cât de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

GRAFICE Tot ce trebuie să știi despre Omicron: simptome, riscuri, cât de periculoasă este varianta pentru copii, ce trebuie să faci dacă ai simptome de COVID

România este în plin val cinci al pandemiei, generat de varianta Omicron a coronavirusului, cea mai contagioasă de până acum. Săptămâna aceasta s-a înregistrat și un record de 40.000 de infectări depistate în 24 de ore, iar în următoarele zile numărul de cazuri a depășit 30.000. Și încă nu a fost atins vârful.

Aproape 11.000 de persoane sunt internate în total, dintre care peste 1.000 la ATI. Sunt date similare cu cele înregistrate la finalul lunii septembrie anul trecut, în valul Delta, cu circa trei săptămâni înainte de a se atinge vârful valului.

850 de minori sunt internați acum, 24 fiind la Terapie Intensivă. Numărul de copii internați a depășit maximum din valul 4, când recordul a fost de 515 pacienți minori, însă cu 45 de copii la ATI.

Totuși, numărul de infectări zilnice a depășit deja dublul recordului din valul Delta și trendul este crescător. Varianta Omicron este mult mai contagioasă și, aparent, mai blândă. Se înregistrează 100 de decese pe zi față de 200 până la 500 de morți zilnice în valul Delta.

Așadar, care sunt riscurile?

Tulpina Omicron a apărut la aproape doi ani de la începutul pandemiei, astfel că se răspândește într-o populație care a dobândit imunitate în mare parte, fie pentru că a trecut prin boală cu variantele precedente, fie pentru că s-a vaccinat inclusiv cu booster. În acest context, riscurile cele mai mari sunt pentru persoanele nevaccinate și fără istoric de trecere prin boală și, bineînțeles, ca în toate celelalte valuri, pentru persoanele care suferă de boli cronice.

Un studiu recent concluzionează că riscul de a avea nevoie de internare în cazul infectării cu Omicron este de 75% față de infectarea cu Delta pentru persoanele nevaccinate și care nu au mai avut boala COVID-19. Deci nu cu mult mai mic. Nu avem de-a face cu o simplă răceală, chiar dacă simptomele de debut sunt comune.

Pentru cei vaccinați inclusiv cu doza booster sau care au trecut în ultimele luni prin boală, infectarea cu Omicron nu aduce riscuri majore. Marea majoritate a acestora se vor trata pentru simptome, acasă, cu medicamentele prescrise de medicul de familie sau de la centrul de evaluare.

Care sunt simptomele infectării cu Omicron?

Nas care curge, dureri de cap, oboseală şi dureri în gât: iată principalele simptome detectate la o infectare cu varianta omicron. Asta reiese din datele aplicaţiei Zoe, sistemul britanic care premite analizarea răspândirii coronavirusului în ţară.

Unele dintre simptomele clasice ale infectării cu Delta se mai regăsesc doar la o parte dintre cei infectați cu Omicron: febră, tuse, pierderea mirosului şi gustului.

Îşi face apariţia un nou simptom: scăderea poftei de mâncare.

Cât de periculoasă este varianta pentru copii?

Medicul Mihai Craiu a prezentat, vineri, sintectic pe pagina de Facebook Spitalul virtual pentru copii, câteva concluzii despre riscurile pentru copii:

  • Imensa majoritate a copiilor se vor vindeca ușor de boala acută. Unii dintre copii (în medie câte unul într-o școală mare cu 1000 de elevi) ar putea face complicații după boala acută – MIS-C/PIMS (sindromul inflamator multisistemic, n.red.) sau long-COVID/PACS.
  • Adolescenții vaccinați cu vaccinul Pfizer au o reducere cu 91% a riscului de MIS-C.
  • Toți pacienții cu MIS-C care au făcut forme foarte severe de boală aveau un anumit profil etnic și erau nevaccinați – studiu CDC.
  • Acoperirea vaccinală modestă la școlari ar putea fi asociată cu observația creșterii frecvenței MIS-C în unele zone din SUA, zilele acestea.

SOLUȚIA? Mască purtată corect, aerisire, evitat aglomerația, testare și vaccinare. Iar cei bolnavi cu orice boală acută trebuie să apeleze la medic!

Ce trebuie să faci dacă ai simptome de COVID?

Sursa: Ministerul Sănătății

Foto sus: Ilona Andrei / G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Mulți văd, dar puțini ascultă și înțeleg.
    Destui care o să realizeze doar când va fi prea târziu…

  2. Pare mai usor pentru ca multa lume e vaccinata sau a facut boala. Doar ca imunitatea nu e durata asa ca o luam de la capat in toamna. Asta dupa ce mai ingropam cateva mii si valul asta.

  3. mai bine vedeti ce spune seful campaniei de vaccinare din ISRAEL SI TERMINATI-O CU PROSTIILE

    • Mai bine incercati sa intelegeti ce spune seful campaniei de vaccinare din Israel si terminati cu ce ziceti acolo sa se termine.

  4. mai bine vedeti ce spune seful campaniei de vaccinare din ISRAEL

  5. G4 ,AJUNGE !
    VA FACETI DE RUSINE

  6. Din când în când, mai dăm câte un material publicitar la frică și ipohondrie, că a cam uitat lumea de COVID.

    • Nu va este rusine ?

    • Asta-l vedeti? Dar nu se refera la colegii de forum.Atunci la cine oare se refera?

    • Cine stie? cine stie? Ghici ciuperca e-i?

  7. Cum zicea Mugur Mihăescu un guturai domne
    ,da eu am trecut prin boală cu toate alea ,și acu cu trei doze luai covidelul asta omicron vine primăvara și trece dar la toamnă nu se știe ce tulpini noi ne mai așteaptă