G4Media.ro

GRAFICE Tinerii din România consideră în proporție de peste 90% că implicarea…

GRAFICE Tinerii din România consideră în proporție de peste 90% că implicarea lor poate schimba în bine comunitatea / Doar 42% au făcut voluntariat și 28% proteste / 43% cred că în anumite contexte e de dorit să trăim în dictatură

Tinerii între 19 și 28 de ani din România consideră în proporție de peste 90% că implicarea lor poate schimba în bine comunitatea, însă doar 42% au făcut voluntariat și 28% proteste, iar 58% nu doresc introducerea votului de la 16 ani, arată datele unui barometru IRES realizat în perioada iulie-septembrie 2022.

43% dintre cei care au răspuns sondajului sunt total de acord sau parțial de acord că „în anumite contexte, este de dorit să trăim într-o dictatură, în detrimentul democrației”, deși 76% consideră că „democrația este cel mai bun regim politic prin care poate fi condus un stat”.

Potrivit studiului, majoritatea tinerilor nu s-au implicat, în ultimii ani, în acțiuni civice, principala cauză fiind dezinteresul față de astfel de acțiuni.

Mai puțin de o treime dintre tineri au scris primăriei sau inspectoratului școlar pentru a solicita rezolvarea unei probleme punctuale și doar 1 din 5 tineri a cerut o informație de interes public de la aceste instituții.

82% spun că ar merge la vot dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri. Totuși, 58% nu sunt de acord cu introducerea dreptului de vot de la 16 ani.

Fișa tehnică a studiului:

Volumul eșantionului: 814 respondenți, cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 ani

Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,43%

Perioada realizării anchetei: iulie – septembrie 2022

Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Voi nu ati trait in dictaura si nu stiti ce-i aia. Veti sa fiti inrolati cu fota ca in Rusia sau in Amintirile lui Creanga?

  2. logic ca le usor sa zica ca e bine in dictatura ca tu ca cetatean depui 0 efort. Niste lenesi asta sunt romanii.

  3. Sa emigreze in Rusia aia 43%. Sau in Turkmenistan.