G4Media.ro

Goldman Sachs, avertisment către investitori: „Super-anul” electoral 2024 va amâna ajustările fiscale…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Goldman Sachs, avertisment către investitori: „Super-anul” electoral 2024 va amâna ajustările fiscale în România. Leul este supraevaluat cu 5-6% şi se va deprecia cu timpul

O notă către clienţi a celei mai mari bănci americane de investiţii, Goldman Sachs, analizată de Profit.ro, indică o perspectivă pozitivă pentru România pe termen scurt, dar avertizează că riscuri rămân pe termen mediu. Deficitul de cont curent şi presiunile inflaţioniste sunt indicate ca probleme care pot ameninţa economia românească.

România este într-o etapă de moderaţie a activităţii economice, dar creşterile salariale sunt puternice, spune un document-focus pentru pieţele emergente al Goldman Sachs.

Economia a încetinit în a 2-a parte a anului trecut, în linie cu un comportament general al ţărilor din regiune, dar piaţa muncii a fost robustă, cu majorări medii anualizate de 13% ale veniturilor angajaţilor.

Inflaţia este înscrisă pe o reducere abruptă, dar presiunile inflaţioniste rămân ridicate.

Aşteptările bancherilor de la Goldman Sachs sunt că BNR va menţine rata de dobândă de intervenţie la 7% pe întreg parcursul anului 2023, relatează Profit.ro.

În opinia americanilor, dezechilibrele externe rămân un motiv major de îngrijorare.

Deficitul de cont curent este de 9%.

Un factor de frânare este faptul că 2024 va fi un „super-an” electoral, cu alegeri parlamentare, prezidenţiale, locale şi europarlamentare. „Eşecul în a reduce deficitul fiscal va adăuga atât la riscul fiscal, cât şi la cel extern”, spun cei de la Goldman Sachs.

Banca Națională a României operează un curs de schimb flotant, dar a indicat că este în favoarea unei flexibilități mai mari a ratei de schimb cu trecerea timpului. Leul este supraevaluat cu 5-6%, conform aprecierilor băncii centrale, indicate în documentul citat de Profit.ro, care recent a tins să se opună riscurilor de depreciere, dar se așteaptă la o slăbire a leului care ar urma să survină în timp.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Da, leul a fost mereu supra-apreciat. Bleah.