G4Media.ro

Giorgia Meloni: Nu voi permite ca Italia să devină tabăra de refugiați…

Giorgia Meloni: Nu voi permite ca Italia să devină tabăra de refugiați a Europei

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a declarat că nu va permite ca țara sa să devină „tabăra de refugiați a Europei”, după ce mii de migranți au debarcat pe coastele sale, determinând Franța să înăsprească controalele la granița cu Italia, transmite The Guardian.

Giorgia Meloni a declarat în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York că numărul mare de persoane care sosesc în Lampedusa, o mică insulă siciliană care a fost timp de ani de zile primul port de escală pentru persoanele care traversează o porțiune periculoasă a Mării Mediterane din nordul Africii, a pus Italia „sub o presiune incredibilă”.

Lampedusa a devenit din nou punctul fierbinte al Europei în materie de imigrație, după ce peste 11.000 de persoane au sosit în ultima săptămână, în timp ce aproape 500 de persoane salvate de o navă a unui ONG au fost aduse marți la Brindisi, în Puglia, ceea ce a dus numărul celor care au debarcat în Italia până în prezent în acest an la peste 127.000 – mai mult decât dublu față de aceeași perioadă din 2022.

Majoritatea refugiaților care sosesc în Lampedusa sunt transferați în centre de primire supraaglomerate din Sicilia. Luni, sute de persoane au evadat dintr-un centru din Porto Empedocle într-o căutare disperată de hrană.

Mulți oameni încearcă să ajungă în nord, la granița cu Franța, unde, de ani de zile, poliția franceză a folosit tactici nemiloase pentru a face trecerea frontierei impenetrabilă. Franța a înăsprit controalele asupra trenurilor care circulă între orașul italian de frontieră Ventimiglia și Cannes, în Franța, pe măsură ce numărul de sosiri a crescut în Lampedusa, dar a negat informațiile apărute în presa italiană potrivit cărora ar fi desfășurat o misiune „antiteroristă” pentru a opri persoanele care intră în țară.

În timpul unei vizite la Lampedusa duminică, Meloni, care a preluat puterea în octombrie anul trecut, promițând să oprească imigrația ilegală, a declarat că „viitorul Europei este în joc” dacă țările UE nu colaborează pentru a găsi „soluții serioase”.

Meloni a fost protagonista principală al unui acord controversat în valoare de 105 milioane de lire sterline semnat în iulie între UE și Tunisia, de unde pleacă marea majoritate a persoanelor, pentru a stopa migrația ilegală. Cu toate acestea, niciun ban nu a fost încă cheltuit, iar numărul persoanelor care traversează spre Italia a crescut cu aproape 70% de la semnarea acordului.

Săptămâna trecută, unui grup de eurodeputați i s-a refuzat intrarea în Tunisia, ceea ce a ridicat noi îngrijorări cu privire la angajamentul președintelui tunisian Kais Saied de a aborda problemele legate de abuzurile privind drepturile omului. El a declarat anterior că Tunisia nu va fi gardianul de frontieră al Europei.

La începutul acestei săptămâni, statele membre ale UE și-au exprimat „neînțelegerea” cu privire la circumstanțele care au înconjurat pactul cu Tunisia. Într-o scrisoare, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că statele UE și-au exprimat îngrijorarea verbal și în scris în luna iulie, dar nu au făcut-o publică din cauza sensibilității politice a problemei.

Miercuri, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a declarat că acordul este unul bun. „Nu te poți aștepta să distrugi rețeaua de contrabandiști în două luni”, a declarat acesta pentru La Stampa din Italia.

Várhelyi a spus că fructele pactului încep să apară în ciuda celor 114.000 de sosiri în primele opt luni ale anului. „În 2022, paza de coastă tunisiană a interceptat 9.376 de migranți, anul acesta suntem deja la 24.000. De asemenea, anul trecut au salvat 32.459 de persoane pe mare, iar în acest an deja 50.000”, a spus el.

Meloni a respins, de asemenea, criticile la adresa acordului, declarând în fața adunării ONU că „este un model care poate fi folosit și cu alte națiuni”.

Italia și UE au un acord similar cu Libia, unde oamenii au raportat abuzuri grave ale drepturilor omului în taberele de detenție, inclusiv bătăi, tortură și violuri. Alții au raportat crime în tabere și, după cum a declarat un tânăr din Sudan pentru The Guardian în Lampedusa, oameni care mor de boală și de foame.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a însoțit-o pe Meloni în timpul vizitei în Lampedusa, unde au promis expulzarea rapidă a celor cărora li s-a refuzat azilul, a îndemnat statele membre ale UE să utilizeze un mecanism care le permite să primească voluntar migranți pentru a ajuta la reducerea poverii pentru Italia.

Până în prezent, însă, nu a existat nicio reacție, iar ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a declarat marți că, deși Franța este pregătită să ajute la deportarea persoanelor în țările de origine, „nu va primi” persoanele care sosesc în Lampedusa.

Meloni a criticat politica de redistribuire a UE, afirmând duminică că imigrația „nu va fi niciodată rezolvată vorbind doar despre redistribuire” și că singura modalitate de a rezolva problema este „oprirea plecărilor”.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, peste 2.000 de persoane au murit în Mediterana în timp ce încercau să treacă în Europa până acum în acest an. La sfârșitul lunii februarie, 98 de persoane au murit într-un naufragiu în largul unei plaje din regiunea Calabria din sudul Italiei. Săptămâna trecută, doi bebeluși au murit în timpul unei traversări spre Lampedusa.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...