G4Media.ro

Ghețarii de pe Himalaya se topesc într-un ”ritm extraordinar” / Viteza de…

Sursa foto: Pixabay.com

Ghețarii de pe Himalaya se topesc într-un ”ritm extraordinar” / Viteza de topire este acum de cel puțin 10 ori mai accelerată

Încălzirea globală provoacă topirea gheţarilor din Himalaya într-un ”ritm extraordinar”, potrivit unui nou studiu publicat în revista Scientific Reports, relatează marţi Agerpres, care citează dpa.

Totodată, gheţarii din această zonă se topesc mai repede decât în orice altă regiune din lume, ameninţând alimentarea cu apă a aproape două miliarde de persoane.

Doar în Antartica şi Arctica există mai multă gheaţa decât în Himalaya.

„Descoperirile noastre arată în mod clar că ritmul în care gheţarii din Himalaya se reduc este de cel puţin zece ori mai rapid decât media de-a lungul secolelor trecute”, a declarat profesorul şi cercetătorul de la Universitatea din Leeds, Jonathan Carrivick, autorul principal al studiului.

„Această accelerare a ritmului (topirii gheţarilor) a apărut doar în ultimele decenii şi coincide cu schimbările climatice provocate de om”, a mai spus el.

Studiul a constatat că gheţarii din Himalaya au pierdut 40% din suprafaţa lor, o mare parte începând din anii 1970.

Gheţarii furnizează apa oamenilor care trăiesc în zonele montane şi în văile din apropierea fluviilor precum Gange, Indus şi Brahmaputra, şi multor altora.

Un coleg al profesorului Carrivick a declarat că timpul se scurge pentru a preveni un dezastru.

„Acest studiu este doar cea mai recentă confirmare că acele schimbări se produc într-un ritm accelerat şi că vor avea un impact semnificativ asupra unor întregi naţiuni şi regiuni”, a declarat cercetătorul Simon Cook de la Universitatea din Dundee, unul dintre coautorii studiului.

Sursa foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Campanie de infricoșare tipic bolșevică, imi amintește de Clubul de la Roma in anii 80 – bravo Tapalagă, ai valori , doară că sunt socialiste, adică ecologismul e lebenița verde afară, roșie inauntru.

  In realitate dacă verificați, Antarctica și-a dublat ghețarii, adică ce se topește sus se reface jos, echilibrul e solid, doar politrucii ecologiști fac discursul tip Greta și il vedeți in facturi, cetățeni poluatori ce sunteți! Vin ăștia să vă facă iobagi in casa voastră, felicitări progresimului ! Mâine vin să vă ia centrala termică din casă, că statul e salvator iar voi sunteți poluatori , cetățeni infractori!

  • Ce destept esti tu. Ghetarii din antartica se topesc la fel . Este un dezechilibru pe pamant datorita incalzire globale care provoaca multe fenomene meteorologice extreme . Precum uragane sau taifune iarna 🙂 Dar da TU Alin stii mai bine , o minte agera ca fulgerul .. multumim ca iti dedici timpul pe g4 pentru prostime.

  • Așa este!!
   Nu te lua după ei – Pământu’ e plat !!

 2. Un impozit pe respirație, ceva? Beșina vacii și bioxidul din bere sunt pericole mortale pentru ghețarii din Anzi. Venus are co2 și e fierbinte, Terra are co2 deci e pierdută.Noroc cu ventilatoarele și solarele din China și de șmenarii care le importă pe impozite și datorii că altfel nu s-ar întâmpla nimic și s-ar prinde fraierii de figură. Hai, poftă la viermi și lăcuste și faceți-vă dreaq vaccinele alea să va mai răriți că le e scârbă la miliardari să împartă aceeași planetă cu voi, doar au dat bani pe astea. E halima mare în state, s-au cam prins că chinezii le-au făcut safteaua cu jn virus clocit încă din 2012.O să iese la lumina mizeria iar pe Fauci îl paște ocna.

 3. E prea târziu pentru acei oameni, iar noi nu vom învăţa nimic din asta. Ne vom bate pe pensii speciale, în timp ce planeta îşi pierde capacitatea de a ne hrăni.

 4. Ce tare, in sfârșit se pot duce și bucureștenii sa pună de un gratar acolo sus.