G4Media.ro

Rezultate finale Germania: Partidul Social Democrat (SPD), pentru prima oară în frunte…

Rezultate finale Germania: Partidul Social Democrat (SPD), pentru prima oară în frunte după 19 ani. Olaf Scholz este favorit la succesiune în funcția de cancelar după retragerea Angelei Merkel

Rezultatele finale ale alegerilor pentru Bundestag, camera inferioară a parlamentului Germaniei reflectă un spectru politic complet fărâmițat:

Partidul Social Democrat (SPD) – 25,7%, 206 mandate

Uniunea Creștin Democrată (CDU) / Uniunea Creștin Socială (CSU) – 24,1%, 196 mandate

Verzii – 14,8%, 118 mandate

Partidul Liber Democrat (FDP) – 11,5%, 92 mandate

Alianța pentru Germania (AfD) – 10,3%, 83 mandate

Stânga – 4,9%, 39 mandate

Asociația Votanților din Schleswigul de Sud (SSW), partidul minorităților daneze și friziene, 1 mandat

Acest scrutin a prilejuit câteva recorduri în istoria de 72 de ani a Republicii Federale:

 • Prima oară când niciun partid nu depășește 30%
 • Cel mai slab rezultat CDU/CSU
 • Prima oară când SPD și CDU/CSU nu depășesc împreună 50%, deși dețin împreună majoritatea mandatelor
 • Cel mai bun rezultat al Verzilor
 • Cel mai mare număr de mandate în Bundestag – 735, cea mai numeroasă cameră parlamentară aleasă democratic din lume. A fost adăugat un număr record de mandate suplimentare (Uberhangsmandaten) pentru a fi reflectată structura votului pe țară
 • Cel mai mare număr de mandate directe alese prin vot majoritar uninominal de partide altele decât CDU/CSU și SPD – 36 din 299 (17 AfD, 16 Verzii, 3 Stânga – ceea ce le-a permis intrarea in extremis în parlament deși nu au depășit pragul de 5%)
 • Prima oară când intră în Bundestag SSW
Foto: captură ARD

Noua structură a Bundestagului înseamnă că negocierile pentru formarea unui guvern vor fi mult mai complicate ca de obicei. Soluția cea mai simplă din punct de vedere matematic ar fi continuarea coaliției dintre CDU/CSU și SPD care a guvernat țara timp de 12 din ultimii 16 ani.

Dar cum atât Olaf Scholz, primul lider SPD clasat pe primul loc din 2002, cât și liderul CDU, Armin Laschet, au declarat că vor postul de cancelar și și-au exprimat dorința unei reînnoiri, o astfel de variantă pare mult mai puțin probabilă decât în trecut.

Alternativele reprezintă o nouă premieră: coaliții de trei partide. Cel mai des a fost menționată “Jamaica”, după culorile steagului națiunii caraibiene, CDU/CSU – Verzii – FDP, o coaliție amplă SPD – CSU/CSU – FDP sau coaliția “Semafor” SPD – FDP – Verzii.

Coaliția de stânga, SPD – Verzii – Stânga cade, deoarece din cauza rezultatului foarte slab al Stângii aceasta nu întrunește majoritatea absolută în Bundestag.

Rezultatul foarte bun al Verzilor și FDP pune cele două partide în poziție de arbitri, în condițiile în care Marea Coaliție, devenită între timp nu prea mare, între SPD și CDU/CSU, pare să se fi uzat complet.

Dar, după ieșirea din scenă a Angelei Merkel scena politică germană a făcut un pas în necunoscut și vechile certitudini par să fi dispărut complet în cea mai mare țară a Uniunii Europene și cea mai puternică economie a Europei.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Vai…..dar cum așa? Nu ziceau postacii că AfD o să fie marea surpriză? Că o să salveze Europa? Locul 5 din 6 ? (că ăia cu un mandat nu se pun). Pfffff……

 2. Daca intra verzii la guvernare sa vedeti politi green…. poate e ceea ce are nevoie lumea. Oricum acolo daca se face o coalitie, apoi programul e program, ce se promite aia se face
  nu se incurca cu lucruri marunte cu ar fi PNDL si alte rahaturi

 3. Oricine va conduce, Germaniei îi va merge bine. După alegeri la noi este exact pe dos.

 4. Germania nu va mai fi de acum în colo ce a fost și pe plan European nici atât de acum ne împrietenim cu ideile Franței care nu promite nimic bun pe plan economic fiind un stat aproape de faliment.

 5. Cel puțin acolo politicienii tot fac ceva pt popor… la noi fac doar pt ei

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.