G4Media.ro

Germania militează pentru realizarea unui gazoduct care să lege Peninsula Iberică de…

Sursa foto: Bundesregierung (German Government)

Germania militează pentru realizarea unui gazoduct care să lege Peninsula Iberică de Europa Centrală

Cancelarul german Olaf Scholz a pledat joi pentru construirea unei conducte de gaze naturale între Portugalia şi Europa Centrală, de care în prezent ar fi mare nevoie în contextul crizei energetice rezultate în urma războiului din Ucraina, iar în perspectivă ar ajuta eforturile UE de reducere a dependenţei sale energetice faţă de Rusia, relatează Agerpres.

”M-am interesat mult de o conducă care astăzi ne lipseşte enorm de mult, şi anume o conductă pe care ar fi trebuit să o construim între Portugalia, Spania, prin Franţa şi până în Europa Centrală”, a spus Scholz, potrivit AFP, la o conferinţă de presă la care a participat după ce şi-a încheiat vacanţa estivală.

”Am propus să abordăm un asemenea proiect pe lângă omologii mei spaniol (Pedro Sanchez) şi portughez (Antonio Costa), dar şi în discuţiile cu preşedintele francez (Emmanuel Macron) şi cu preşedinta Comisiei Europene”, Ursula von der Leyen, a precizat Scholz, fără a oferit alte detalii despre iniţiativa pe care a sugerat-o.

Ideea unui gazoduct, denumit MidCat, a fost lansată în anul 2013 şi acesta ar fi urmat să lege regiunea spaniolă Catalonia de sud-estul Franţei. Dar în lipsa unui acord privind finanţarea şi a unui sprijin real din partea Franţei, care atunci nu era deplin convinsă de utilitatea proiectului, în 2019 acesta a fost în cele din urmă abandonat.

În plus, un studiu de fezabilitate comandat de Comisia Europeană concluzionase în 2018 că o asemenea infrastructură, cu un cost estimat de peste 440 de milioane euro, nu ar nici rentabilă şi nici necesară.

Ministrul spaniol al economiei, Nadia Calvito, s-a declarat anul acesta în martie favorabilă relansării proiectului, insistând însă că un asemenea interconector ar trebui să privească şi transportul ”hidrogenului verde”.

Problema securităţii energetice a Germaniei, ţară foarte dependentă de gazul rusesc, devine tot mai acută pe măsură ce Rusia îşi diminuează livrările de gaze către Europa ca represalii după sancţiunile ce i-au fost impuse de UE în urma agresiunii asupra Ucrainei.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. Să lege Germania de Spania prin gazoduct. Știm. Știm. Iar mutulică, marxistul cu nostalgii comuniste din fruntea Germaniei refuză să anuleze eliberarea vizelor turistice pentru rusnaci.

  • Nu e chiar mutulica, sa vezi da din g u ra si din maini cand se aprinde, s.ea m.ana cu H.itler !

 2. O idee buna, dar venita mult prea târziu, având in vedere iarna ce se apropie.

 3. Nemtii n-au inteles ca gazul nu-i viitorul ! Cat gaz au ars in 33 de ani, faceau toata Germania o eoliana cu stocare geotermala, pe gravitatie si ce mai poti sa pui pe ea. Cand nu bate vantul, sufla presiunea apei in ea. Se poate, trebuie doar gaurit pamantul 5km adancime, se ocupau de asta, era gata deja cu toate problemele energetice ale Planetei.

 4. *Prin UK sunt unii care lasa o ‘piatra’ sa cada …

 5. Meanwhile, ce fac chinezii acum cu reactoarele cu saruri de flor care imputernicesc thorium, cu doar 20% uraniu -235 , reciclat tot, era forta mondiala daca nu erau deja inverziti la creier.

 6. *fluor, ca vorbeam de Prozac intr-un articol din acelasi ‘array’ . :))

 7. De fapt, ce nu se spune legat de energia nucleara (cel mai ascuns ‘secret’) e ca elementele radioactive pot fi reciclate si nu mai stai cu grija unde le ingropi si cate mii de ani fac galagie p’acolo … Partea buna e ca ce e ingropat poate fi refolosit, ca n-a pierdut multi atomi de heliu … (Radiatia alpha, parca)

 8. Ardem gazul degeaba …

 9. Franta, cel mai bun exemplu. Vedeti pe cineva sa-i certe ?

 10. Asa, pt. sad-trolls : Ce va mai roade NVIDIA …

 11. (ce numar frumos de XtremPC …) Kids.

 12. Nu ma lasa sa pun link-uri : Google : ” These 12-mile-deep holes could convert power plants from … fuel to geothermal. „

 13. Si, sincer, asta e mai sfanta decat energia nucleara. Dar, na, nu s-a investit …

 14. Adica, e clar pt. unii din noi ca sub noi pamantul ‘coace’ …

 15. In spectrul ‘5G’. :)) Stati sa vedeti !!

 16. Nu stii niciodata cum se intoarce efortul asta neremunerat … Tot pt. mine o fac, chiar daca vorbesc cu peretii … Tot sper sa va mai astamparati amigdala.