G4Media.ro

Germania ar putea cheltui până la 9 miliarde de euro mai mult…

Sursa foto: Bundeswehr / Anne Weinrich

Germania ar putea cheltui până la 9 miliarde de euro mai mult pentru apărare începând din 2028

Germania ar putea să-şi majoreze cu până la 9 miliarde de euro cheltuielile pentru apărare începând din 2028 dacă ţara îşi va reduce nivelul datoriilor, a declarat ministrul de finanţe german, Christian Lindner, într-un interviu pentru agenţia de presă dpa publicat marţi, transmite Agerpres.

Fondurile adiţionale ar putea fi obţinute dacă Germania îşi va menţine datoriile sub ţinta Uniunii Europene de 60% din Produsul Intern Brut (PIB), a spus Lindner, membru al Partidului Liber-Democrat, cu poziţii conservatoare în chestiuni de fiscalitate.

„Dacă vom scădea sub această limită, atunci rambursarea datoriei legate de pandemia de coronavirus, rambursare planificată din 2028, ar putea fi din nou discutată”, a explicat el.

Guvernul german a contractat împrumuturi de urgenţă totalizând circa 300 de miliarde de euro în 2020, 2021 şi 2022, în contextul pandemiei de coronavirus şi al războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Germania are bugetate pentru plata datoriilor nouă miliarde de euro pe an începând din 2028, a amintit Lindner.

„Însă, dacă povara pandemiei asupra nivelului datoriilor va fi depăşită până atunci, rambursarea ar putea fi redusă în mod semnificativ”, a mai spus ministrul german de finanţe.

„Aceasta ar face ca miliarde (de euro) să fie disponibile pentru a ne ajuta să facem saltul spre ţinta NATO în bugetul federal după încheierea programului special pentru Bundeswehr”, armata germană, a subliniat Christian Lindner.

În urma declanşării invaziei ruse asupra Ucrainei, în februarie 2022, Germania a înfiinţat un fond special în valoare de 100 de miliarde de euro pentru achiziţia de arme moderne. Berlinul a promis de asemenea că va atinge ţinta NATO de a aloca cel puţin 2% din Produsul său Intern Brut cheltuielilor pentru apărare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. 2028? Dar de ce atâta grabă? Cine ne atacă? Rusia este un stat prietenos!