G4Media.ro

Germania a încheiat anul 2020 cu o performanță economică peste aşteptări, în…

Sursa foto: Nikolaus Bader/Pixabay

Germania a încheiat anul 2020 cu o performanță economică peste aşteptări, în pofida carantinei

Economia germană a încheiat anul 2020 cu o performanţă mai bună decât s-a anunţat iniţial, Produsul Intern Brut înregistrând o creştere de 0,3% în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, în pofida noilor restricţii legate de criza sanitară, arată cifrele revizuite publicate miercuri de Oficiul federal de statistică, informează AFP.

Conform cifrelor iniţiale, publicate la finele lunii ianuarie, principala economie europeană a încheiat anul 2020 cu o creştere de 0,1%. Germania a intrat în carantină parţială în data de 2 noiembrie 2020, fiind închise restaurantele, barurile şi sălile de sport, pentru ca începând din 16 decembrie să fie închise şi şcolile şi magazinele non-esenţiale.

După o contracţie istorică de 9,7% în trimestrul al doilea, economia germană a înregistrat o revenire de 8,5% în trimestrul al treilea, după care ritmul de creştere a încetinit semnificativ la finele lui 2020.

Pe ansamblul anului trecut, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat un recul de 4,9% comparativ cu 2019, o performanţă uşor mai bună faţă de o primă estimare a Destatis care vorbea de o contracţie de 5%.

În trimestrul patru, exporturile puternice şi o activitate solidă în sectorul construcţiilor au ajutat economia germană să înregistreze o creştere peste aşteptări. Exporturile, motorul tradiţional al economiei germane, au crescut cu 4,5% în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, iar investiţiile în construcţii au crescut cu 1,8%, în timp ce consumul gospodăriilor a scăzut cu 3,3%.

De asemenea, Oficiul federal de statistică a anunţat miercuri că în 2020 Germania a înregistrat un deficit bugetar de 139,6 miliarde euro, o cifră mai mică decât s-a anunţat iniţial (158,2 miliarde euro). Raportat la PIB, deficitul bugetar înregistrat anul trecut de Germania a fost de 4,2%. Acesta a fost primul deficit bugetar înregistrat de Germania după 2011 şi al doilea cel mai ridicat înregistrat de la reunificarea ţării, în 1990, a precizat Destatis.

Din cauza crizei sanitare, Berlinul a trebuit să renunţe la celebra sa disciplină bugetară şi în luna martie a anului trecut a alocat ajutoare în valoare de aproape 1.000 de miliarde de euro pentru companii, sub forma subvenţiilor pentru şomaj parţial, împrumuturi garantate şi ajutoare directe, care au fost urmate în luna iunie de alte 130 de miliarde de euro pentru investiţii în viitor şi relansarea consumului.

Într-un an normal, un deficit bugetar de 4,2% din PIB ar fi pus Germania într-o situaţie dificilă având în vedere regulile bugetare ale UE. Însă în luna martie a anului trecut, Uniunea Europeană a suspendat aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Teapa majora data fraierilor (vezi cazul Romaniei care si-a dat cu elan asta primavara cu tesla-n oase cu o stare de urgenta ridicola). Naucii vor fi nauci mereu.

    • Nu e deloc greu sa masluiesti statistici…ca tara g7 e de 100 de ori mai usor!

    • da…..masluiesc germanii si s-au prins de asta romanii, oameni corecti si muncitori. mama, ce am mai ras! buna gluma!

  2. Stai, ca e si mai grav, articolul e scris de maimute:
    Conform cifrelor iniţiale, publicate la finele lunii ianuarie, principala economie europeană a încheiat anul 2020 cu o creştere de 0,1%.
    Pe ansamblul anului trecut, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat un recul de 4,9% comparativ cu 2019

    Acu’ dracu’ mai intelege cum s-a terminat anul pentru Germania. Eu cred ca e pe scadere, da’ daca citesc treba cu 0.1%, ma gindesc ca or fi si minuni pe lumea asta…

  3. Mare chestie…se numeste crestere negativa sau scadere pozitiva :))

  4. În 98 adică 1998 făceam ultimele 2 luni de armată la lt găină dr taberei lângă genisti, cântăreți și unitate de elită 🤣 când NATO au bombardat Serbia am primit supliment ce nu văzusem toată armata : brânză, maslină, salam, așa că fasolea, varza și instrucție face omul, nu aveam nevoie de nimic că mâncam de acasă conserve de pește iubesc Serbia urăsc cei care i au bombardat ne pisham pe salamul NATO și până vom muri ne pisam pe ei iubim Serbia și Muntenegru și Yugoslavia și Russia

  5. Vă rupem în gură și murim cu voi de gât cotropitorilor

  6. Vă rupem în gură și murim cu voi de gât cotropitorilor, ce o să faceți mă o să scoateți armata NATO împotriva cadrelor și poporului român, nu murim cu voi de cum au dat în bashinescu cu șepcile peste gard, aș da u ak 47 unu cu unu, 3 cu 3, sau foc automat în palat

  7. Vă rupem în gură și m urim cu voi de gât cotro itorilor, ce o să faceți mă o să scot eți arma ta Na TO împotriva cadre lor și popo rului rom ân, nu muri m cu voi de cum au dat în bashi nescu cu șepcile peste gard, aș da cu ak 47 unu cu unu, 3 cu 3, sau foc autom at în P ala t

  8. Nu zice asta in titlu, iar intelegerea ta nu e deosebita de exprimarea traducatorului. Eroarea este in prima propozitie din paragraful al doilea, unde jurnalistul nu a mai mentionat ca „cifrele initiale” se refereau la trimestrul IV.

  9. Nu zice asta in titlu, iar intelegerea ta nu e deosebita de exprimarea traducatorului. Eroarea este in prima propozitie din paragraful al doilea, unde jurnalistul nu a mai mentionat ca „cifrele initiale” se refereau la trimestrul IV.

  10. Păi numai in România controlează +20% din comerț prin Schwarz Gruppe (Kaufland, Lidl) și Rewe Group (Penny, Billa). Oamenii au cheltuit bine pe alimente și pe timp de pandemie, deci veniturile acestor fonduri de investitii germane nu au fost afectate.

    Noi nu avem astfel de branduri să zici că luăm banii altora (în țara lor) și aducem profitul în România.