G4Media.ro

Georgia: După 50 de zile de greva foamei, fostul preşedinte Mihail Saakaşvili…

sursa foto: Facebook

Georgia: După 50 de zile de greva foamei, fostul preşedinte Mihail Saakaşvili a acceptat să renunțe la această formă de protest

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a fost de acord vineri seara să pună capăt unei greve a foamei în închisoare, în care se afla de 50 de zile şi care a stârnit tensiuni politice în Georgia şi a determinat Statele Unite să îşi manifeste îngrijorarea, informează Reuters.

Mihail Saakaşvili a fost de acord să pună capăt protestului după ce autorităţile s-au oferit să îl mute într-un spital militar din spitalul închisorii unde un comisar independent pentru drepturile omului a spus că politicianul a fost abuzat de colegii deţinuţi şi unde nu a primit un tratament medical adecvat.

În imaginile video realizate de Reuters se poate vedea cum un convoi de automobile, din care făceau parte şi două ambulanţe, a părăsit vineri seara închisoarea din Tbilisi îndreptându-se spre spitalul militar din oraşul Gori.

Într-o declaraţie citată de serviciul de ştiri Sputnik Georgia, fostul preşedinte georgian a declarat că va reîncepe să se hrănească după transferul la spital, dar că nu va accepta niciodată „detenţia sa ilegală”.

Saakaşvili (53 de ani) a fost arestat pe 1 octombrie după ce s-a întors din exil pentru a strânge opoziţia în jurul său înaintea alegerilor locale. El riscă şase ani de închisoare după ce a fost condamnat în lipsă, în 2018, pentru abuz în serviciu în timpul exercitării mandatului de preşedinte (2004-2013), acuzaţii pe care le respinge ca fiind motivate politic.

Situaţia sa a scos în stradă mii de susţinători în ultimele săptămâni.

Preşedintele Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat că Saakaşvili nu va fi graţiat.

Statele Unite au cerut joi autorităţilor georgiene să îl trateze „echitabil şi cu demnitate” pe fostul preşedinte Mihail Saakaşvili şi au precizat că urmăresc îndeaproape situaţia sa.

Sursa Foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...