G4Media.ro

„Generalul Armageddon” al Rusiei, presat să dea rezultate pe câmpul de luptă…

Sursa foto: Mikhail METZEL / SPUTNIK / AFP

„Generalul Armageddon” al Rusiei, presat să dea rezultate pe câmpul de luptă după retragerea umilitoare din Herson

Principalii „șoimi de război” ai Rusiei s-au raliat în spatele deciziei umilitoare a forțelor Moscovei de a se retrage din orașul ucrainean Herson în această lună, dar comandantul care a susținut această mișcare se află acum sub o presiune tot mai mare pentru a dovedi că a meritat, relatează Reuters.

Serghei Surovikin, poreclit „generalul Armageddon” de către presa rusă pentru reputația sa de nemilos, a recomandat pe 9 noiembrie ca forțele Moscovei să părăsească Herson și malul vestic al fluviului Nipru, unde erau expuse periculos.

Surovikin, în vârstă de 56 de ani, un veteran al războaielor din Cecenia și Siria, decorat de președintele Vladimir Putin, a susținut că retragerea, finalizată două zile mai târziu, ar permite Moscovei să economisească echipamente și să redistribui forțele de acolo – estimate de Statele Unite la 30.000 de oameni – pentru ofensive în alte părți.

Publicitate electorală

De atunci, unele dintre aceste trupe au fost mutate din sudul Ucrainei în estul țării, unde luptele violente fac ravagii, iar Surovikin se află sub presiune în pragul iernii pentru a demonstra că pariul său a fost cel corect.

„Așteptăm rezultatele tale strălucite și ne rugăm pentru tine, eu mă rog pentru tine în fiecare zi”, i-a spus propagandista Margarita Simonyan, redactorul-șef șef al postului de televiziune RT și unul dintre principalii susținători publici ai războiului, într-o emisiune televizată de săptămâna trecută, lui Surovikin.

Simonyan, care a fost prezentată la televizor vorbind într-un limbaj militar rusesc tăios, l-a îndemnat pe Surovikin să ignore „prostiile” criticilor, o referire la influenții bloggeri militari nemulțumiți de retragerea sa.

Unul dintre acești bloggeri, Vladlen Tatarsky, care are peste jumătate de milion de urmăritori pe serviciul de mesagerie Telegram, s-a arătat indignat din cauza vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Herson după retragere, întrebându-se de ce Moscova nu l-a ucis.

„Pentru ce ne vărsăm sângele? De ce poate Zelenski să vină liniștit la Herson?”. a întrebat Tatarski într-o postare video.

„În mod simbolic ar fi fost grozav dacă un Geran (tip de dronă) ar fi aterizat pe capul lui stupid, dar nu s-a întâmplat. De ce? Ori luptăm într-un război total, ori … nu va merge nimic”.

Presiune

Ideologul naționalist rus Alexander Dugin, a cărui fiică Daria a fost ucisă în afara Moscovei în luna august în ceea ce Rusia spune că a fost un asasinat al statului ucrainean, a pus și mai multă presiune asupra lui Surovikin, spunând că Herson este ultima bucată de teritoriu ucrainean la care Rusia își poate permite să renunțe.

„Limita a fost atinsă”, a declarat Dugin pentru canalul de știri online naționalist Tsargrad.

Oficiali guvernamentali ruși de rang înalt și „șoimi de război” spun că vor să recupereze Hersonul la un moment dat, ceea ce pare greu de realizat în curând.

De asemenea, nu este o sarcină ușoară nici să cucerească noi terenuri în est împotriva unei armate ucrainene extrem de motivate și dotate cu echipament occidental, mai ales în timpul iernii.

Kievul însuși a promis că va continua să recupereze teritorii, iar oficialii ruși au avertizat că suspectează că ar putea încerca să deschidă un al treilea front în vest cu forțele redistribuite din Herson.

De asemenea, unii îi cer lui Surovikin să intensifice campania de bombardamente a Moscovei asupra infrastructurii energetice ucrainene, o tactică pe care Kremlinul a sugerat că este menită să aducă Ucraina la masa negocierilor.

Propagandistul Vladimir Solovyov, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori de talk-show-uri politice ultranaționaliste din Rusia, a declarat săptămâna trecută: „Fac un apel la generalul Surovikin, erou al armatei ruse: Tovarășe general de armată, vă cer să finalizați distrugerea totală a infrastructurii energetice a juntei naziste ucrainene”.

Alți comentatori de la televiziunea de stat au început să pună în mod public sub semnul întrebării modul în care a fost gestionat războiul, deși în ceea ce sunt probabil spectacole atent coregrafiate, menite să creeze impresia unei dezbateri publice autentice.

Unul dintre ei, Dmitri Abzalov, s-a plâns de ceea ce el a numit un vid de informații, spunând că ar dori să știe „măcar o dată, pentru o schimbare” care sunt obiectivele specifice ale Moscovei în Ucraina.

Un altul, Maxim Yusin, s-a plâns în direct de ceea ce a spus că sunt minciuni vehiculate de unii politicieni la televiziunea de stat, care se lăudau că forțele rusești sunt atât de puternice încât ar putea ajunge „la granița poloneză, la Berlin, la Canalul Mânecii și la Lisabona”.

„Este un spectacol de clovni”, a spus Iușin.

Unele dintre soțiile și mamele bărbaților recent mobilizați s-au organizat pentru a încerca să facă presiuni asupra Ministerului Apărării în legătură cu ceea ce ele spun că este o pregătire și un echipament inadecvat.

Numărul lor este relativ modest până în prezent, dar unele dintre plângerile lor, respinse în mare parte de Ministerul Apărării, se potrivesc cu cele făcute de personalități publice care susțin războiul.

Numirea lui Surovikin la 8 octombrie a fost prima dată când Rusia a numit public un comandant general pentru forțele sale din Ucraina.

Retragerea de la Herson a decurs mai repede și mai ușor decât se așteptau mulți analiști militari occidentali, un înalt oficial militar american declarând pentru Reuters că a fost „relativ ordonată” în comparație cu retragerile rusești anterioare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Se pregateste Generalul Apocalypse.

  2. Altul la rand! Cred ca rusii au schimbat deja vreo 4-5 comandanți ai invaziei din Ucraina.

  3. In locul lui as sta doar in camere/ birouri fara geamuri:)))
    Cred că se face planul pentru un suicid:))

  4. o sa i se spuna generalul windows 2022…