G4Media.ro

Gazprom a redus sâmbătă livrările de gaze destinate Republicii Moldova cu 30%,…

Sursa foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Gazprom a redus sâmbătă livrările de gaze destinate Republicii Moldova cu 30%, din motive tehnice / Moldovagaz a plătit vineri Gazprom 23,9 milioane de dolari pentru a acoperi restul unei datorii

Grupul rus Gazprom a redus sâmbătă livrările de gaze naturale către Republica Moldova cu aproximativ 30%, a declarat directorul companiei de gaze Moldovagaz, Vadim Ceban, transmite News.ro, care citează Reuters.

Cu o zi mai devreme, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că Gazprom a avertizat Republica Moldova cu privire la reducerea livrărilor.

Spînu a declarat sâmbătă că în spatele reducerii se află probleme tehnice, iar ţara va cere Gazprom să mărească livrările.

”Motivul reducerii aprovizionării cu gaze… a fost explicat de Gazprom prea târziu”, a declarat Spînu într-o conferinţă de presă, adăugând că problemele tehnice nu pot fi considerate ”un motiv obiectiv”.

Spînu a spus că Moldova are aproximativ 53,5 milioane de metri cubi de gaz în depozite subterane în Ucraina şi România, care ar putea fi utilizate.

De asemenea, ţara intenţionează să economisească gaze prin utilizarea păcurii în unităţile sale de generare a energiei.

Ceban a declarat mai devreme că Moldovagaz a plătit vineri Gazprom 23,9 milioane de dolari pentru a acoperi restul unei plăţi întârziate dintr-un avans pentru livrările de gaze naturale din septembrie şi pentru a închide datoria de 35,9 milioane de dolari.

Au existat temeri că Gazprom ar putea întrerupe furnizarea de gaze către Republica Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, de la 1 octombrie.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. comunicam in Hexa ..

  2. Ceea ce am gasit ireal pe timpul unei vizite recente in Romania, a fost… prezenta benzinariilor Gazprom. Rusesti. Incredibil.

  3. Frati moldoveni! Nu mai faceti nicio plata catre gunoaiele rusesti! Oricum va vor taia conducta!