G4Media.ro

G20: Un summit în care Trump va avea, din nou, rolul principal.…

G20: Un summit în care Trump va avea, din nou, rolul principal. Care sunt lucrurile de urmărit

Reuniunea liderilor G20, care se va desfășura vineri și sâmbătă la centrul Costa Salguero din Buenos Aires (Argentina), a fost descrisă de ceva vreme de analiști drept un moment cheie în calendarul politic global din acest an. Dar semnificația evenimentului din capitala argentiniană a căpătat o importanță tot mai mare în ultimele săptămâni, din mai multe motive.

Disputele comerciale dintre Statele Unite și China, asasinarea ziaristului saudit Jamal Kashoggi, tensiunile transatlantice dintre Washington și Uniunea Europeană sau recenta criză ruso-ucraineană au avut darul de a inflama atmosfera înainte de reuniunea G20 și vor, marca fără îndoială, discuțiile din Buenos Aires. Și, la fel ca anul trecut la Hamburg, prezența dominantă a președintelui american Donald Trump va face ca întâlnirea liderilor mondiali să stea, până la cortina finală, sub semnul controverselor și al unor schimbări imprevizibile ale agendei oficiale.

G20 din 2018:

  • Grupul celor douăzeci (G20) este un forum internațional al principalelor economii mondiale care încearcă să dezvolte politici globale pentru a răspunde celor mai importante provocări cu care se confruntă planeta în acest moment.
  • G20 este alcătuită din 19 țări și din Uniunea Europeană. Cele 19 state membre sunt: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Germania, Franța, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, Marea Britanie și Statele Unite.
  • Creat în 1999 ca un Grup al celor douăzeci de miniştri ai finanţelor şi ai guvernatorilor băncilor centrale, G20 a început din 2008 să găzduiască reuniuni și ale șefilor de state și de guverne din țările membre. Întâlnirea din acel an a fost menită să salveze lumea din cea mai gravă criză financiară din ultimele șapte decenii.
  • G20 reprezintă toate continentele locuite, 85% din producția economică globală, două treimi din populația lumii și 75% din comerțul internațional.
  • Reuniunea din Buenos Aires va avea loc vineri și sâmbătă. Acesta este cea de-a 13 reuniune a G20 și prima care se desfășoară în America de Sud.
  • Potrivit paginii oficiale, reuniunea din Argentina va include peste 5000 de delegați, 84 de întâlniri de lucru ale liderilor de stat și alte zeci de reuniuni ale miniștrilor prezenți (Finanțe, de Externe sau ai Muncii). De altfel, în pregătirea reuniunii de vineri și sâmbătă, Argentina va găzdui peste 45 de întâlniri la diferite niveluri guvernamentale și zone în 11 orașe diferite din întreaga țară.
  • Oficialii argentinieni au anunțat că cei peste 30 de lideri prezenți vor emite la finalul reuniunii o declarație ce va pune accent pe dezvoltarea echitabilă și durabilă. De altfel, președintele argentinian, Mauricio Macri, a afirmat că „dezvoltarea, echitatea și durabilitatea vor fi în prima linie a agendei G20” din acest an.
  • Alături de liderii din G20, Argentina a mai invitat șefi de stat și de guvern din Chile, Jamaica, Olanda, Papua Noua Guinee, Rwanda, Singapore, Spania, precum și reprezentanți ai Băncii de Dezvoltare Interamericană și Băncii de Dezvoltare din America Latină.
  • Securitatea evenimentului este asigurată de peste 22.000 de polițiști și 700 de agenți din serviciile secrete argentiniene, la care se adaugă membri ai serviciilor de securitate din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia etc.
  • Următoarea reuniune G20 va avea loc în iunie 2019 în Osaka (Japonia).

Câteva remarci

Oficialii argentinieni au anunțat trei puncte principale ale agendei G20 2018: viitorul muncii, infrastructura pentru dezvoltare și viitorul alimentar durabil. Liderii vor discuta despre economia globală, viitorul piețelor forței de muncă și problemele legate de egalitatea de gen.

De asemenea, vor vorbi despre politica macroeconomică, economia digitală, reforma Organizației Mondiale a Comerțului, reglementarea cripto-valutelor, aspecte fiscale și comerciale. Dar, așa cum s-a întâmplat la reuniunea G20 precedentă (Hamburg, 2017) sau la summit-ul G7 din această vară din Canada, agenda întâlnirii din capitala argentiniană ar putea să fie modificată din mers, iar discuțiile dintre lideri ar putea să abordeze și alte teme.

Din acest motiv, nici adoptarea unei declarații finale comune nu este un lucru bătut în cuie, iar cei prezenți ar putea să nu cadă de acord asupra celor două mari chestiuni globale aflate pe agenda finală: comerțul și schimbările climatice.

Iar cea mai mare încercare va fi, foarte probabil, aceea de a-l convinge de justețea opiniilor lor pe Donald Trump, care este un sceptic declarat al schimbărilor climatice provocate de om și care a adoptat politici comerciale protecționiste și o politică externă mai izolaționistă. (Oficiali G20 și așa-numiții „șerpași” au început să lucreze la comunicatul final încă de luni).

Nu puțini sunt cei care susțin de altfel că președintele Trump este o prezență perturbatoare la întrunirile multilaterale, iar participarea sa la G20 riscă să distragă atenția de la obiectivele declarate ale reuniunii. Pozițiile sale politice, cum ar fi protecționismul economic sau negarea schimbărilor climatice, stilul său aparent nedisciplinat, disprețul față de acest tip de întâlniri multilaterale și ostilitatea afișată în trecut față de unii aliați (cum sunt premierul canadian Justin Trudeau și președintele francez Emmanuel Macron) cresc riscul producerii unor momente controversate la Buenos Aires.

Unii comentatori cred că președintele Trump e convins că numai el poate elimina impasurile cu adversarii săi în domeniul comerțului și al securității, iar reuniunea din capitala argentiniană va confirma sau infirma acest lucru. Cert este că piețele globale și capitalele străine îl vor urmări cu atenție și îngrijorare în cele două zile ale G20, în care Trump, în afară de sesiunile tradiționale ale forumului global, cine de lucru și fotografiile de grup, va avea un program încărcat, cu cel puțin opt întâlniri cu lideri mondiali.

Analiștii cred că disputele comerciale dintre Statele Unite și China, asasinarea ziaristului saudit Jamal Kashoggi, tensiunile transatlantice dintre Washington și Uniunea Europeană, noul acord NAFTA dintre SUA, Canada și Mexic sau recenta criză ruso-ucraineană vor domina întâlnirile dintre liderii prezenți la reuniunea din Argentina.

Diferențele comerciale dintre Washington și Beijing vor ocupa un loc central în întâlnirea dintre președinții Donald Trump și Xi Jinping, care va avea loc sâmbătă seară. Aceasta va fi prima discuție a celor doi lideri după ce SUA și China și-au impus tarife reciproce de miliarde de dolari asupra importurilor.

Trump a acuzat în repetate rânduri China de furt de proprietate intelectuală, de faptul că a creat bariere de intrare pe piața chineză pentru firmele americane și de dezechilibrul masiv al balanței comerciale, în favoarea Beijingului. Cele două țări sunt angajate într-un război comercial, iar în urmă cu zece zile vicepreședintele american Mike Pence a declarat, la Summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), că „Statele Unite sunt o opțiune mai bună pentru țările din Pacific decât China.” Iar cu câteva zile înainte de G20, liderul de la Casă Albă, fidel retoricii sale agresive de a negocia și de a-și intimida adversarul înainte chiar să se așeze la masa de discuții, a afirmat că este foarte probabil să continue să crească de la 10% la 25% tarifele impuse unor mărfuri chinezești în valoare de 200 de miliarde de dolari, începând cu 1 ianuarie.

Trump a mai spus că, dacă discuțiile cu liderul chinez nu vor fi satisfăcătoare, va impune taxe și pentru restul importurilor de produse chinezești în SUA. „M-am pregătit toată viața mea (pentru această întâlnire – n. red.). Știu fiecare ingredient, fiecare cifră. Știu mai bine decât știe oricine altcineva. Instinctul meu are întotdeauna dreptate. China vrea să facă o înțelegere. Dacă putem face o înțelegere, o vom face,” a afirmat liderul de la Casa Albă.

Obiectivul principal al Chinei în cadrul G20 este acela de a determina Statele Unite să se abțină de la majorarea tarifelor în ianuarie, au afirmat analiști de la Beijing. Aceștia au adăugat însă și că Xi nu va fi presat de Trump să încheie un acord nefavorabil Chinei.

Unii analiști susțin că eventualul eșec al SUA și al Chinei de a încheia o înțelegere la G20 ar putea duce la o escaladare a războiului comercial, care afectează deja industrii întregi și prezintă riscuri pentru economia globală. Alți experți, așa cum este Lawrence J. Lau, profesor de economie la Universitatea Chineză din Hong Kong (CUHK) și fost membru al celui mai important organ consultativ politic al Chinei, cred însă că Trump și Xi vor ajunge la Buenos Aires la un „armistițiu” în ceea ce privește războiul lor comercial, care va permite ulterior încheierea unui acord.

O altă întâlnire care se anunță extrem de importantă, cea dintre Donald Trump și omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin a fost, însă, anulată chiar joi seara de către liderul de la Casa Albă. Trump a făcut anunțul pe Twitter, explicând că a luat această decizie pentru că rușii refuză să elibereze navele și marinarii reținuți în largul Crimeei.

Cei doi nu au mai discutat față în față de la reuniunea controversată din iulie de la Helsinki, când liderul american a fost criticat că nu a luat o poziție mai fermă față de amestecul Rusiei în procesul electoral din Statele Unite. De data aceasta, cei doi lideri ar putea aborda tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF) și recentă criză dintre Moscova și Kiev, aparută după ce trei nave ucrainene au fost capturate de forțele militare ruse în Strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră și Marea Azov. Unii analiști americani cred că, dacă Trump nu va condamna clar și răspicat acțiunile Rusiei împotriva ucrainienilor, Statele Unite vor apărea slabe și incapabile să se opună agresiunii Moscovei.

De asemenea, se așteaptă ca liderii G20 să discute despre reformarea Organizației Mondiale a Comerțului (WTO), deși mai mulți oficiali au declarat că este puțin probabil să se ajungă la un acord. Statele Unite sunt tot mai sceptice față de capacitatea WTO de a soluționa litigiile comerciale internaționale, în timp ce Uniunea Europeană încearcă, de asemenea, să reformeze organismul mondial pentru a-l face să răspundă mai bine problemelor comerciale moderne.

Interesantă de urmărit va și atitudinea pe care o vor aborda liderii prezenți față de prințul saudit Mohammed bin Salman, acuzat de multe voci că ar fi ordonat asasinarea ziaristului disident Jamal Kashoggi. Trump, dar și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, ar putea avea întrevederi cu prințul moștenitor de la Riad. Situatia este cu atât mai delicata cu cât Human Rights Watch a cerut procurorilor argentinieni arestarea lui Salman.

În sfârșit, Statele Unite, Mexic și Canada urmează să semneze vineri un acord revizuit al tratatului nord-american privind comerțul liber (NAFTA), numit acum Acordul Statele Unite-Mexic-Canada (USMCA). Este un acord pe care Trump l-a cerut constant si pentru obținerea căruia el și-a arogat cele mai multe dintre merite. Oficialii canadieni și mexicani vor trebui însă să convingă parlamentele și opiniile publice din cele două țări de avantajele economice, comerciale și politice ale acordului.

Surse: Reuters, BBC, CNN, CNBC, Financial Times, South China Morning Post, g20.org

Sursa foto: g20.org

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Practic nu se va lua nici-o masura cu efecte pozitive asupra omenirii. In Siria va fi acelasi masacru asupra propriilor cetateni cu sprijinul Rusiei, Putin va produce in continuare tensiuni pe glob,in Europa liderii nu vor putea lua masuri benefice Europei, si etc.. etc. Se vor cheltui bani multi(masa,cazare,paza etc) degeaba.

  2. Dar de ce să ne intereseze G20 dacă Romțnia nu face parte din acesta, nici în Schngen, nici în G7?

    Xenofilia este o boală grea.

  3. Trump este un materialist practic si concret. Nu e deranjat de actiunile rusilor, asasinii sauditi, sau negustorii chinezi cata vreme isi ridica partea leului.

  4. Multumiri autorului pentru articolul documentat si explicit.
    Astept si concluziile dupa incheierea summitului.