G4Media.ro

Franța vinde Poloniei doi sateliți de observare, la șase săptămâni după ce…

Sursă foto: Unsplash

Franța vinde Poloniei doi sateliți de observare, la șase săptămâni după ce o rachetă ucraineană a căzut din greșeală pe teritoriul polonez

Franța și Polonia au semnat un acord pentru vânzarea a doi sateliți francezi de observare către Polonia, a anunțat marți pe Twitter ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, relatează CNN.

„Acest contract major demonstrează încrederea Poloniei în tehnologia și industria noastră”, a scris Lecornu pe Twitter după ce s-a întâlnit cu omologul său polonez la Varșovia.

Ministrul francez a continuat spunând că acest contract arată „legăturile profunde care unesc Franța și Polonia în domeniul apărării”, subliniind totodată că acesta va crea „500 de locuri de muncă în Franța timp de cinci ani”.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, a reiterat sentimentul omologului său francez, spunând că este „o zi importantă pentru armata poloneză”.

„Această investiție în tehnologie de ultimă generație reprezintă o îmbunătățire semnificativă a capacităților forțelor armate poloneze în domeniul cheie al achiziției de date de recunoaștere”, a scris Błaszczak pe Twitter.

Anunțul de marți are loc la șase săptămâni după ce țara a fost lovită de o rachetă „de fabricație rusească”, care a provocat o explozie în afara satului rural Przewodow din estul Poloniei, la aproximativ 6,4 kilometri vest de granița cu Ucraina, ucigând doi fermieri. Ulteriori, conform investigațiilor efectuate de autoritățile poloneze, a fost raportat faptul că era vorba de o rachetă ucraineană care a fost lansată pentru a distruge o rachetă rusească care țintea teritoriul ucrainean. Racheta ar fi ricoșat în urma impactului, urmând ca mai multe bucăți din aceasta să cadă pe teritoriul Poloniei.

La momentul producerii evenimentului, ambasadorul Poloniei la ONU, Krzysztof Szczerski, a declarat că incidentul „ne învață cât de aproape trăim de fapt potențiala escaladare în revărsarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cu consecințe de mare amploare pe care le putem percepe cu toții”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...