G4Media.ro

Franța: Valérie Pécresse – prima femeie candidată a dreptei clasice la alegeri…

foto: captură video TF1

Franța: Valérie Pécresse – prima femeie candidată a dreptei clasice la alegeri prezidențiale – cheamă la combaterea președintelui Macron și a candidaților dreptei radicale, Le Pen și Zemmour

Președintele regiunii Île-de-France a fost desemnat sâmbătă candidatul Les Républicains (LR, centru dreapta) la alegerile prezidențiale din Franța din aprilie 2022. Valérie Pécresse a obținut aproape 61% din voturi în turul doi al congresului extraordinar organizat de partid.

Președintele regiunii Île-de-France care include Parisul, în vârstă de 54 de ani, reprezentantă a curentului liberal din partid, fost ministru în perioada președinției lui Nicolas Sarkozy (2012 – 2017), a câștigat 60,95% din voturi față de 39,05% pentru deputatul Eric Ciotti, din aripa de dreapta a LR.

„Dreapta republicană a revenit dreapta convingerilor, dreptul soluțiilor”, a declarat Pécresse, chemând la reunirea taberei sale împotriva președintelui centrist Emmanuel Macron, a cărui „singură obsesie” este să „placă”, și împotriva lui Eric Zemmour și Marine le Pen, candidații dreptei radicale, care ar fi „negustori de frică” și „generatori de diviziune”.

LR rămâne pentru moment în urmă în sondaje, unde Valérie Pécresse este creditată cu 10 până la 11%, cu mult în urma lui Emmanuel Macron și a extremei drepte. LR speră că această slăbiciune s-a datorat lipsei de vizibilitate și că desemnarea îi va oferi candidatului său un impuls în opinia publică.

La scurt timp după anunțarea rezultatelor, candidata Reunirii Naționale, Marine Le Pen, a afirmat că Valérie Pécresse este „cea mai macronistă” dintre candidații LR  și a făcut apel la alegătorii „dezamăgiți” de această alegere să i se alăture.

Eric Zemmour a trimis sâmbătă o scrisoare deschisă lui Eric Ciotti și susținătorilor săi: „Vă aștept, mâine”, le-a spus el în ajunul primei sale întâlniri majore de campanie, la Villepinte, o suburbie a Parisului.

În schimb, candidatul Verzilor Yannick Jadot a descris-o drept o „candidată homofobă și anti-imigranți, care vrea să demanteleze serviciile publice”.

„Ma Dalton a avut ultimul cuvânt ca de obicei”, a ironizat la rândul său candidatul stângii anti-globalizare (LFI) Jean-Luc Mélenchon, referindu-se la un personaj de benzi desenate.

Președintele Emmanuel Macron nu și-a declarat încă intenția de a candida la propria realegere, dar acum lista principalilor aspiranți la funcția supremă devine mai clară:

 • Emmanuel Macron (LREM, centrist)
 • Marine Le Pen (RN, dreapta radicală)
 • Eric Zemmour (independent, dreapta radicală)
 • Valérie Pécresse (LR, centru dreapta)
 • Jean-Luc Mélenchon (LFI, stânga anti-globalistă)
 • Yannick Jadot (Verzi)
 • Anne Hidalgo (Partidul Socialist, centru stânga)

Pentru a deveni candidat oficial în alegerile prezidențiale o persoană trebuie să obțină cel puțin 500 de semnături din partea aleșilor (deputați, senatori, consilieri regionali, consilieri departamentali, primari și alte funcții alese) cu cel puțin 10 săptămâni înaintea primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, prevăzut pentru 10 aprilie 2022. Lista semnăturilor trebuie apoi validată de Consiliul Constituțional, care confirmă în ultimă instanță o candidatură la președinție.

foto: captură video TF1

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Nasol.
  Doamna asta va fi prada usoara pentru Le Pen si asociatii.
  Barnier ar fi fost candidatul care putea sa se impuna in alegerile generale dar pierdut in primul tur la doar 1 procent distanta fata de locul 1 si 2.

 2. Zemmour presedinte!

 3. „demanteleze serviciile publice” :))
  Démantèlement=demolare; anulare; dislocare.

 4. Doamna are dreptate, omacronul e deosebit de periculos.

 5. Eu sunt de stânga dar îmi place de tipa asta. Nu m-ar deranja dacă ar câștiga.