G4Media.ro

Franța: Unitatea fragilă a stângii politice pe cale de a se destrăma.…

Sursa foto: Jea-Luc Melenchon Facebook

Franța: Unitatea fragilă a stângii politice pe cale de a se destrăma. Partidul Franța Nesupusă (LFI) izolat de partenerii de alianță

Partidul Socialist (PS), Verzii (EELV) și Partidul Comunist (PCF) sunt pe cale să convină asupra unor candidați comuni în alegerile senatoriale din luna septembrie când se reînnoiește jumătate din camera superioară a parlamentului Franței. Senatorii sunt aleși prin vot indirect de către un corp electoral care îi cuprinde pe toți aleșii: deputați, deputați europeni, consilieri departamentali și consilieri locali. Importanța Senatului, dominat de dreapta conservatoare, a crescut în condițiile în care președintele Emmanuel Macron nu mai dispune de o majoritate absolută în Adunarea Națională, aleasă prin vot direct.

LFI, care reprezintă cel mai radical curent al stângii, și-a exprimat iritarea cu privire la mișcarea celorlalte trei partide de stânga, pe care le-a acuzat că vor să “îngroape” Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes), alianța cu care stânga a obținut anul trecut 26% din voturi în primul tur al alegerilor legislative și 150 de deputați din totalul de 577 în Adunarea Națională, unde LFI deține poziția dominantă cu 75 de deputați. În cazul excluderii sale din alianță, LFI are toate șansele să sfârșească în toamnă cu zero senatori.

Recentele tulburări cauzate de uciderea de către poliție prin împușcare a adolescentului Nahel în suburbia Nanterre din vestul Parisului care nu s-a supus somației de opri la volanul unei mașini au relevat diferențe de opinie în cadrul Nupes.

Liderul PS, Olivier Faure, a făcut un apel la toți aleșii să participe la restaurarea calmului, după revolte de stradă și acte de vandalism în multe localități din Franța.

“Câinii de pază ne ordonă să facem apel la calm. Noi cerem dreptate. Retrageți acțiunea în justiție împotriva bietului Nahel. Suspendați-l pe polițistul ucigaș și pe complicele său care i-a ordonat să tragă. Lăsați-l în pace pe șoferul ambulanței”, a scris pe Twitter fondatorul LFI și candidatul său la președinție în 2022, Jean Luc Melenchon.

Intervenția sa i-a agasat pe partenerii de stânga: “un avocat al dezordinii” care “slăbește întreaga Nupes” spunea o sursă din PS citată de Franceinfo. „Sunt complet nebuni”, se confesa tot la Franceinfo un fruntaș PCF, ostil liderului rebel. În opinia sa, comentariile făcute echivalează cu o „abatere de la curs”, ceea ce ar putea „îndepărta definitiv stânga de putere”, transformând-o într-o „sperietoare”. „Cine vrea să încredințeze destinul țării acestor oameni?”, se întreba el retoric.

În anul care a trecut, LFI s-a remarcat printr-o atitudine extrem de agresivă împotriva președintelui Macron și a guvernului condus de Elisabeth Borne, fiind la originea majorității moțiunilor de cenzură, toate respinse, introduse în Adunarea Națională. Melenchon și colegii săi au avut în permanență o atitudine acuzatoare la adresa poliției pentru modul în care aceasta a reacționat în cadrul protestelor de stradă.

Cel mai apropiat test electoral direct îl vor constitui alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, care se vor desfășura pe baza reprezentării proporționale prin scrutin de liste regionale cu prag electoral de 5%. LFI continuă să susțină o listă comună a Nupes, care, potrivit sondajelor ar obține 24 – 27%, luptându-se pentru primul loc cu Reunirea Națională (RN, dreapta populistă)și cu confederația pro-prezidențială Ensemble (Împreună, centru). În cazul în care ar candida separat, niciunul dintre partidele stângii nu ar avea șanse să treacă de 10 – 11%, iar PCF riscă chiar să nu treacă de pragul electoral. La ora actuală lucrurile nu arată deloc bine pentru stânga franceză.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...