G4Media.ro

Franța se pregătește de proteste masive în week-end: zeci de mii de…

Franța se pregătește de proteste masive în week-end: zeci de mii de jandarmi și polițiști mobilizați

Guvernul francez a anunţat că va desfăşura, sâmbătă, 65.000 de membri ai forţelor de securitate, pe fondul temerilor legate de noi violenţe grave, la demonstraţiile anunţate pentru sâmbătă ale „vestelor galbene”, transmite BBC, preluat de Rador.

Palatul Elysee a informat jurnaliştii francezi în legătură cu îngrijorările preşedinţiei legate de ziua de sâmbătă. Potrivit Elysee, există un nucleu de câteva mii de activişti, care ar putea veni la Paris pentru a provoca tulburări. Pe Facebook, există numeroase apeluri pe platformele „vestelor galbene” la încă o zi de demonstraţii, iar unii dintre liderii mişcării au apărut la televizor, îndemnând protestatarii să mărşăluiască spre Palatul Elysee.

În anunțurile publice sunt folosiţi termeni precum „insurecţie” şi „război civil” şi se aşteaptă ca grupări revoluţionare ale extremei stângi şi ale extremei drepte să încerce să exploateze momentul, alăturându-se protestelor şi atacând forţele de ordine.

Pe de altă parte, aproape opt din zece francezi (78%) consideră că anunţurile guvernului nu corespund aşteptărilor exprimate de „vestele galbene”, potrivit unui sondaj Elabe publicat publicat de La Libre Belgique și preluat de Rador.

De altfel, susţinerea mobilizării rămâne ridicată după anunţurile făcute de premierul Edouard Philippe, cu 72% (-3) dintre francezii care au simpatie pentru mişcare sau o susţin.

Niciuna dintre măsurile anunţate marţi de Edouard Philippe nu este realmente percepută ca eficientă pentru a îmbunătăţi puterea de cumpărare. Totuşi în frunte, suspendarea majorării tarifelor la gaz şi energie electrică, considerată „eficientă” de 45% dintre respondenţi, este cu mult înaintea suspendării de şase luni a majorării taxei pe combustibili (32%).

Pentru aproape doi din trei francezi (63%), mobilizarea trebuie să continue, un procent în scădere netă (-6) în raport cu un sondaj anterior realizat la sfârşitul lunii noiembrie. Pentru 37% (+6), ea trebuie să se oprească.

Proporţia celor care se definesc ca „veste galbene” este stabilă la 20%.

În schimb, francezii condamnă puternic (82%) violenţele care a avut loc sâmbăta trecută în timpul mobilizării, chiar dacă 37% afirmă că le înţeleg. Cu o aprobare de peste 70%, mişcarea se situează în media ridicată a mobilizărilor aprobate de francezi, în spatele aceleia a poliţiştilor pentru a denunţa lipsa de mijloace în 2016 (88%) şi cea de personal EHPAD (86%) şi a pensionarilor (81%) în luna martie.

Foto: EPA / Agerpres Yoan Valat

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Francezii au brevetat Revoluția socială și conceptul inept, un non-sens, ‘Libertate, egalitate, fraternitate’, cărți de căpătîi, de două secole și, pentru toți golanii de stînga și de extrema stîngă. Dacă rușii ar fi ajuns, în 1945, la Atlantic, și ar fi rămas o vreme acolo (slavă Domnului că nu au ajuns!), Franța ar fi fost cea mai comunistă țară din Europa.

    • Ce omite să spună arhivistul este ce concepte mai cunoaște și pe care îl consideră mai puțin inept și cu sens. Concert. Apoi, la ce cărți de „căpătîi” face referire. Tot așa, concret. Și mai apoi, dacă despre extremiștii de stânga ne-a explicat ce sunt, golani, a uitat să ne zică, cei de dreapta, cum se cheamă? Dar ceilalți de dreapta, care nu sunt extremiști, cum se numesc? Că cei de stânga, tot golani. Doar le știe pe toate, d-aia e arhivist. Și poate explică și ce e stânga și ce e dreapta. Se presupune că știe, deci va răspunde. Dacă nu, nu.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.