G4Media.ro

Franța: Guvernul nu-și va angaja răspunderea pe discursul de politică generală în…

Foto: Adunarea Națiională a Franței

Franța: Guvernul nu-și va angaja răspunderea pe discursul de politică generală în Parlament, unde nu are majoritate/ Opoziția de stânga anunță depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului

Guvernul remaniat, condus de Elisabeth Borne, s-a reunit luni, la Palatul Elysee, convocat de președintele Emmanuel Macron în prima ședință după alegerile parlamentare în care confederația centristă Ensemble (Împreună) a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Națională.

Miercuri, prim ministra Borne va rosti în Adunarea Națională discursul de politică generală al guvernului său, dar nu-și va angaja responsabilitatea asupra sa.

„Prim ministra nu va cere încrederea parlamentarilor”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Olivier Véran, după consiliul de miniștri. Miercuri, la ora 15.00, va avea loc o declarație de politică națională urmată de o dezbatere în Adunarea Națională, iar apoi, în seara zilei de miercuri, în Senat, fără vot. Aceasta nu este o premieră”, a declarat ministrul Véran.

„Încrederea nu se decretează a priori, ea se construiește cu răbdare text după text. Suntem în poziția de a avea o majoritate în Adunarea Națională (…) Nici o opoziție nu poate, chiar dacă se aliază cu o altă opoziție, să aibă o majoritate. Asta înseamnă că vom lucra text cu text”, a adăugat purtătorul de cuvânt al guvernului.

„Am făcut o numărătoare a priori a numărului de voturi pe care Elisabeth Borne ar fi fost sigură că le-ar fi primit în cazul unui vot de încredere, nu suntem siguri că ar fi fost îndeplinite condițiile pentru acest vot de încredere”, a explicat ministrul Veran.

“Prim-ministra mi-a prezentat vineri un raport cu privire la rezultatul consultărilor care au avut loc săptămâna trecută. Ar trebui remarcat refuzul partidelor de opoziție de a participa la un acord de guvernare.” a declarat președintele Macron la sfârșitul ședinței de guvern pe care a prezidat-o la Palatul Elysee.

Constituția celei de-a Cincea Republici nu obligă Guvernul să-și angajeze responsabilitatea în Adunarea Națională asupra programului său, dar opoziția de stânga a anunțat deja introducerea primei moțiuni de cenzură.

Lidera grupului La France Insoumise (Franța Nesupusă, LFI – stânga populistă) din Adunarea Națională, Mathilde Panot, a anunțat pe Twitter că grupul său va depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului lui Elisabeth Borne. „Doamnă Borne, democrația nu se abuzează cu impunitate. Începând de miercurea aceasta, vom depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului”, a anunțat deputata Panot.

Configurația politică a Adunării Naționale (577 de mandate, majoritate absolută 289) este următoarea:

  • Ensemble – 250 de deputați;
  • Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes – Alianța Stângii) – 151, din care LFI – 75, Partidul Socialist (PS) – 31, Verzii (EELV) – 23, Partidul Comunist (PCF) – 22;
  • Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) – 89;
  • Republicanii (LR, centru dreapta) – 62;
  • Alții – 25;

Citește și Franța: Remanierea guvernului condus de Elisabeth Borne – Scaunele muzicale sau simptomul unei dezorientări politice a celui de-al doilea mandat prezidențial al lui Emmanuel Macron?

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Se aude că s-ar merge până la dizolvarea adunării și alegeri anticipate :))

  2. Democratie, Piketty.